Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво! Всъщност, добре е човек да се стреми към поддържане на ниски нива на холестерола, но това понижение трябва да идва предимно от лошия LDL холестерол.

 

За щастие има лесни за обяснение и разбиране начини, с които да си помогнем в това начинание:

 

 • Подобряване на физическата активност;
 • Избягване на цигарите и тютюневия дим;
 • Отслабване и/или поддържане на здравословно тегло;
 • Здравословно хранене;

 

Не звучи като нещо сензационно, нали? Всеки може да предположи, че това би повлияло добре не само на холестеролните нива в тялото, но и на здравето като цяло.

 

В тази статия ще обясня как влияят тези положителни навици конкретно върху холестерола и защо е добре да ги изградим. Ще се основавам на научните изследвания по темата, но ще опитам да обясня нещата простичко, кратко и ясно, за да ви убедя, че ако имате проблеми с холестерола – си заслужава да опитате!

 

 1. Подобрете физическата си активност!

 

Слагам тренировките (и не само тях), а и физическата активност като цяло, на първо място в нашия списък, защото това е най-бързият и лесен начин да се понижат нивата както на общия, така и в частност на LDL холестерола.

 

Това, разбира се, не е единственото предимство на упражненията. Редовната физическа активност и движение доказано и значително понижават риска от смърт, вследствие на редица заболявания и нездравословни състояния, включително тези, свързани със сърдечната система.

 

Донякъде – колкото по-активни сте, толкова повече позитиви черпите от това.

Дори и слаба до умерена физическа активност – да речем, 2.5 до 3 часа кардио и/или други упражнения седмично, разделени на 3-4 сесии през ден-два, са достатъчни, за да предизвикат значителен спад в нивата на холестерола в тялото.

 

Ако искате да наблегнете специално на понижаването на лошия LDL холестерол – изследванията показват, че високоинтензивното натоварване, като при тренировъчна програма, е най-добрият начин за това.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

 

 1. Спрете цигарите!

 

Разбира се, ако не пушите – може да прескочите тази точка! Вече сте с една крачка по-близо до здравословните нива на холестерол.

 

Тютюнопушенето увеличава с 300% риска от смърт, заради влошено здраве, без значение причината. Главно – защото значително повишава риска от развитие на рак и респираторни заболявания, но и от развитие на сърдечносъдови заболявания.

 

Тютюнопушенето също така значително увеличава лошия LDL холестерол и триглицеридите в кръвта, а в същото време понижава добрия HDL холестерол.

 

Така че спирането на цигарите ще помогне не само за нормализиране нивата на общия и лош холестерол, но и значително ще подобри здравето на сърцето, белодробните функции и издръжливостта. Това ще даде възможност за безопасно поемане на по-голям обем физическо натоварване, с което допълнително да подобрите състоянието си.

 

3. Разделете се с излишните килограми!

Друга водеща причина за повишени нива на триглицериди и лош холестерол в кръвта е излишъкът от телесни мазнини. Накратко – затлъстяването.

 

Трябва да уточня, че не всеки човек с наднормено тегло непременно страда от завишен холестерол, но такава е тенденцията в повечето случаи, а отслабването и поддържането на здравословно тегло значително подобряват показателите.

Добрата новина е, че дори лекото отслабване веднага се отразява положително – сваляне на дори 2-3 кг може значително да подобри проблемите с холестерола. Тук говоря не само на база изследванията, които четох по темата, но и на личния си опит с клиенти през годините. Просто знам, че е така!

 

Може да имате 20 излишни килограма за сваляне – не се обезсърчавайте! Дори свалянето на първите няколко от тях би трябвало да е достатъчно, за да се почувствате значително по-добре и да усетите разликата! Но съм сигурен, че веднъж усетили положителния ефект няма да искате да спрете. Ще се разделите и с останалите!

 

Имам и още една добра новина – отслабването може също така да подобри нивата на добрия HDL холестерол в кръвта.

 1. Подобрете хранителния си режим!

 

Тук дори не говоря специално за хранителен режим в дефицит, за отслабване и т.н. – говорим просто за подобряване на хранителните навици. Това ще се отрази положително на нивата на лошия холестерол в кръвта и ще ги понижи.

 

Учените още не са много сигурни кой е най-ефективният начин на хранене за понижаване на лошия холестерол, но все пак има и доказани факти, на които можем да се опрем. Ето няколко начални насоки:

 

 • Трябва да се храните достатъчно (не прекалено малко, не прекалено много) и да поддържате добър калориен баланс, за да поддържате и здравословно тегло!

 

 • Увеличете приема на протеинова храна! Оптималният прием на белтъчини няма директно да понижи холестерола, но ще помогне за оформянето на тялото и поддържането на здравословно тегло, което от своя страна ще подобри и нивата на холестерол.

 

 • Приемът на полезни мазнини е важен за всеки пълноценен хранителен режим. За да се преборите с холестерола обаче – заложете главно на източниците на мононенаситени мазнини! Ограничете приема на полиненаситените и сведете приема на наситените мазнини под 10% от общите калории за деня!

#човек и природа

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

Часът на Земята обедини хиляди хора у нас в подкрепа на природата

И тази година Часът на Земята обедини хиляди хора у нас около каузата за опазване на природата. В контекста на пандемията с Covid-19 и в съответствие с въведените здравни мерки, отбелязахме световния празник на околната среда в дигиталното пространство.WWF с виртуален...

 • Избягвайте вредните преработени трансмазнини напълно или до колкото можете!

 

 • Осигурете си поне 30-45 грама фибри на ден! Можете да си ги набавите от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови култури!

 

 • Дръжте похапването на вредни храни под контрол! Говоря за пакетирани сладкиши, безалкохолни, пържено и други вкуснотийки, които изстрелват холестерола в стратосферата… По малко, от време на време, е ОК! Но ежедневната и прекомерна консумация трябва да стане табу!

 

В обобщение… за холестерола

 

Без значение дали сте наясно с холестерола, какво точно представлява той и каква е ролята му в тялото, достатъчно е да знаете, че поддържането на здравословни нива както на лошия, така и на общия холестерол в тялото, е нещо хубаво! И трябва да се стремите към това!

 

Какви са вашите нива на холестерол и към какви точно стойности трябва да се стремите? Това трябва да обсъдите с личния си лекар!

 

След като разберете целта си, вече имате знанията и инструментите, с които да боравите, за да я постигнете! 

още за четене

Нежният глас на цигулката – интервю с пловдивчанката Таня Тингарова

Нежният глас на цигулката – интервю с пловдивчанката Таня Тингарова

Няма начин да чуете нейно изпълнение и да останете безразлични. Нейната музика грабва, хваща ви и не ви пуска! Тя вече е известна в чужбина – има успешна кариера на цигулар извън България. Завършва State University of New York at Stony Brook (Stony Brook University),...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

„Слънце изгрява“ на Хемингуей – изгубеното поколение от ерата на джаза

„Слънце изгрява“ на Хемингуей – изгубеното поколение от ерата на джаза

През годините след Първата световна война настъпват съществени промени. Щатите се превръщат в глобален лидер номер едно. Това лидерство има своите измерения и в сферата на културата. Изкуството става стока. Надарените американски писатели забогатяват неимоверно....

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Спагети от тиквички, сушени домати и босилек

Спагети от тиквички, сушени домати и босилек

1 – 2 порции   За спагетите: Нарежете в спирална машинка за зеленчукови спагети две големи тиквички. Сос: 1 чаша сушени домати в зехтин 1/2 чаша листа от босилек (цели или нарязани) Добавете сол, черен пипер, лимонов сок или други подправки, които харесвате. За да...

Pin It on Pinterest

Share This