снимка: Carl Barcelo 

Все още сме в сезона на настинките, а и в сегашната ситуация не е излишно човек да е по-предпазлив и да направи всичко нужно, за да подсили имунитета си. Така че в тази статия ще разгледаме няколко полезни съвета за подсилване на имунитета и по-лесно преминаване през настинката, ако вече сте се сдобили с такава…

 

В тази статия ще намерите 3 бързи, но полезни съвета от сферата на здравословното хранене и тренировките и как да боравите умело с тях, за да увеличите шансовете на тялото си да се справи с вирусите.

  1. Да тренирате или да не тренирате? Това е въпросът…

 

Може би първият въпрос, който ми задават повечето хора, когато се почувстват зле, е: – „Какво да правя сега? Да тренирам ли или да почивам, докато оздравея?“. Накратко:

 

  • Ако симптомите са нагоре от врата – главоболие, запушен нос, хрема сте в състояние да тренирате. Физическата активност може дори да облекчи състоянието ви. Но е важно и да се отбележи, че натоварването трябва да е леко до умерено. В такива моменти не е време да търсите прогресивно натоварване, а по-скоро да поддържате формата си с натоварване, с което сте свикнали до момента или дори малко по-леко!
  • Ако симптомите са надолу от врата – висока температура, болка в мускулите, стомашно неразположение, втрисане – не сте в състояние да тренирате. Ако го направите, може да влошите състоянието си.

 

Все пак, хубаво е да не се диагностицирате сами, защото е много вероятно да допуснете грешка. Симптомите на настинка и грип често се припокриват, което ги прави трудно различими. И ако при настинка тренировките, съчетани с адекватна грижа за здравето, могат да доведат до положителни резултати, то при грипа, нещата далеч не стоят по същия начин.

 

А ако се чудите дали да тренирате, докато сте под карантина вкъщи или дали тренировките ще ви помогнат да се предпазите от вирусите, преди да сте ги хванали – отговорът е категорично „да“. Тренировките ще запазят тялото ви здраво, силно и жизнено, и определено ще помогнат с подсилването на имунитета му срещу вируси и настинки. Както виждате, в някои случаи дори могат да спомогнат за по-бързото възстановяване от тях!

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

2. Заложете на здравословното хранене!

 

Голяма изненада, нали? – Здравословното хранене ви поддържа здрави!… Знам, знам, наясно сте с това! Но все пак ще дам малко повече детайли! А именно – на какви точно храни да наблегнете, за да подсилите имунитета и да преборите настинката успешно!

 

Трябва да си набавяте достатъчно витамин C, витамин Д и цинк. В посочените на линковете изследвания и в много други (част от които ще намерите под статията) е доказано, че тези микронутриенти действат изключително добре срещу вирусите на обикновената настинка, грипа и други респираторни заболявания, като директно подпомагат функциите на имунната система.

 

Разбира се, те обикновено се приемат под формата на хранителни добавки. А хранителните добавки са именно това – добавки, които допълват хранителния режим и предоставят лесен начин да си набавим нужните микро- и макронутриенти, ако само храната не ни ги предоставя в достатъчни количества.

 

Затова, на първо място трябва да си осигурите пълноценен и здравословен хранителен режим, съдържащ достатъчно от всичко. И все пак – някои изследвания показват, че завишения прием на витамин C и цинк доказано съкращава времето за възстановяване от настинка, така че в такива случаи, допълнителният им прием под формата на добавки не е излишен.

Що се отнася до храната – полезни източници на цинк са червеното месо, пилешки дроб, ракообразни… Предимно животински източници. Така че вегетарианците определено е добре да помислят за допълнителния му прием под формата на хранителна добавка.

 

За витамин C – полезни хранителни източници са плодовете (особено цитруси, киви и ягоди), домати и зеленчуци като чушки, броколи и брюкселско зеле. Картофите също, но в доста големи количества, което пък може да се окаже проблем за калорийния прием, ако целта е отслабване

 

Витамин Д познаваме като „слънчевият витамин“, така че за да си набавяме достатъчно от него трябва да поемаме добро количество слънчева светлина. Това невинаги е възможно, когато сте затворени вкъщи, под карантина или заради боледуване, така че приемът му, под формата на хранителна добавка, често е наложителен в такива случаи, за да не се стига до дефицит.

 

Освен правилното хранене, не трябва да забравяме и за добрата хидратация – все пак тялото ни е предимно съставено от вода и тя е жизненоважна за пълноценното и правилно протичане на процесите в него. Затова, в периода на настинките и вирусите, е от още по-голямо значение да се хидратираме добре, с прием на повече вода и течности като цяло – чайчета, супи, бульон…

3. Редовно мийте ръцете си!

 

Една ли съм първият човек, който ви го напомня напоследък, но не трябва да забравяте да миете ръцете си не само редовно, но и изключително старателно и задълбочено.

 

Отдавна е доказано, че редовното и старателно миене на ръцете и като цяло – поддържането на добра лична хигиена, е една от най-добрите физически бариери между нас и вирусите на респираторните заболявания.

 

Имам новина за вас! Дали ще ги почиствате със санитарен гел за 15 лв от аптеката или с обикновения кухненски сапун – голяма разлика няма! Стига да не претупвате работата и да отделите достатъчно време на втъркване преди изплакване – сапунът ще ви върши чудесна работа за премахването на микробите от ръцете.

 

Но и тези заболявания често се пренасят по въздушно-капков път, затова не разчитайте само на чистите ръце, за да се предпазите. Предпазните маски определено са нещо, което не трябва да пренебрегвате, излизайки навън в настоящата обстановка…

 

В заключение…

 

В сезона на настинките и вирусите преди всичко трябва да сме по-дисциплинирани и отговорни – както към себе си, така и към околните.

 

Освен, че трябва да спазвате предписанията на компетентните органи, за преодоляване на ситуацията в момента и да ограничите социалните контакти и излизането навън – можете допълнително да си помогнете и да се подсигурите като следвате тези, по мое мнение, лесни за спазване съвети:

  • Останете активни, но без да се претоварвате!
  • Хранете се пълноценно и здравословно!
  • Поддържайте добра лична хигиена и бъдете предпазливи!

 

Така успешно ще подсилите имунитета си и ще увеличите шансовете си да останете здрави и силни, въпреки рисковата обстановка в момента.

още за четене

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Завръщане в бъдещето и текст на български в новата песен на „Bloodrush“ – „Заедно ли ще горим?“

Младата банда отбелязва следваща страница от своята история с премиера в YouTube канала си, а парчето е блестяща интродукция от порцията нова музика, с която Косьо, Марти и Митко се завръщат ударно в родния музикален пейзаж.

Ускорените пейзажи в поезията на Христина Мирчева

Ускорените пейзажи в поезията на Христина Мирчева

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. Христина Мирчева е автор с подчертана индивидуалност на темите и стила на писане. Без да претендира, че е нещо изключително, поезията...

Печено с картофи (веган)

Печено с картофи (веган)

Печено с глава от целина.    Рецептата, която предлагам днес е магическа и ни кара да се замислим колко невероятни са зеленчуците, когато се готвят с любов. Това печено от целина може да бъде поднесено за обяд в неделя, на мястото на печеното месо. Едрите глави от...

Pin It on Pinterest

Share This