снимка: konsciousketo

В тази статия ще обсъдим застоя в теглото и резките промени в него, по време на спазване на хранителен режим за отслабване.

 

Това са два от основните проблеми, с които се сблъскваме когато се опитваме да отслабнем. Рядко се среща човек, който да е отслабнал безпроблемно, с постоянен, равномерен напредък през целия период на режима си. За жалост – свалянето на тегло не е равномерен процес.

 

Понякога може да забележите, че кантарът изобщо не помръдва в продължение на дни, дори седмици, въпреки че стриктно се придържате към своя хранителен режим и тренировките си. И обратното – в една прекрасна сутрин ставате, правите си контролното претегляне и виждате, че магически сте свалили доста повече тегло от нормалното за един ден…

 

Застоят и рязката загуба на тегло звучат като доста противоположни неща, но всъщност е съвсем възможно причината зад тях да е една и съща.

#да попътуваме

#бюлетин

Какво представлява „Whoosh ефектът“?

 

„Уъш ефект“. Термин, който няма точен превод на български. Дори на английски подборът на думи е, меко казано, странен…

 

Ако се опитвате да изгорите мазнините и да отслабнете, понякога може да забележите, че частта от тялото ви, където преди е имало мазнини, сега придобива мека „пухкава“ текстура.

 

Неприятно, нали? Очаквате, че след като сте се отървали от нежеланите мазнини, вече ще имате стегнато и релефно тяло, но – изненада! Сблъсквате се с тази пухкавина, която няма нищо общо с вашите очаквания. И още по-лошо – доста прилича на целулит, а това ви изнервя допълнително…

 

Това е така, защото (на теория) с мобилизирането и изгарянето на мастните депа в клетките, пространството, което са заемали, сега се запълва с вода, което прави тази част от тялото „по-мека“ от нормалното. Това може да се случи на места, които виждаме или вътрешно, където не можем да го забележим. Зоната, която заема, може да е доста голяма и осезаема или пък да е само на микроскопично ниво. Там, където преди е имало мастни депа, сега има задържана вода.

 

Това подпухване може да трае от няколко дни до 1-2 седмици. Да, изгорили сте мазнините, но тъй като мястото им се запълва от вода, не виждате разлика нито на кантара, нито в мерките си и си мислите: „Къде, по дяволите, бъркам?“

 

Започват терзания, притеснения, демотивация и сте на крачка да се откажете!… Но един ден, внезапно и без обяснима причина, всички тези меки зони се стягат и прибират. Като по чудо изглеждате по-стегнати и прибрани, и дори кантарът и метърът показват видим напредък.

 

Точно в това се изразява т.нар. „whoosh ефект“

 

Задържане на вода на мястото на изгорените мазнини, която след известно време рязко се изхвърля от организма, в рамките на ден.

 

Ето че причината за застоя, както и за рязката промяна в теглото след това, наистина може да е една и съща.

 

Затова трябва да сме търпеливи и да даваме необходимото време на тялото да се приспособи. Не трябва при първия застой да бързаме да намаляме още калориите или да увеличаваме тренировките. Възможно е просто тялото да е в такъв етап на замяна на част от мазнините с вода.

 

Точно заради този ефект на задържане, разликите в теглото, които виждате на кантара, всъщност почти винаги са от мазнини, които сте изгорили преди няколко дни или седмица. Не можете да изгорите 1кг мазнини за една нощ. Но можете да изхвърлите толкова вода за същото време.

 

Рязко сваляне на тегло в началото на режима също може да има, но там причината е друга. Обикновено се дължи на понижения прием на въглехидрати, което води до освобождаване на задържаната преди това вода. Всеки грам въглехидрат задържа около 3 мл вода. Какво казва науката по въпроса?

 

Честно казано, изследванията върху тази теория не са много. Знаем, че „whoosh ефект“ (внезапното изхвърляне на задържана вода) има, но кое точно го предизвиква – не е много сигурно.

 

Отговорът може би се крие в едно изследване – Експериментът за гладуване в Минесота“.

 

Група мъже се подлагат на режим със сериозен калориен дефицит, при висока физическа активност в продължение на 6 месеца, за да се изследва ефекта на глада върху психиката и физиологията.

 

В началото на експеримента се наблюдава плавно и равномерно сваляне на тегло, което обаче с времето придобива непостоянен и непредвидим характер с периоди на застой, последван от бързо сваляне на тегло в рамките на една нощ. Учените обръщат повече внимание на проблема и откриват причината – задържана вода.

 

Съмненията им се потвърдили, когато през нощта, след обилна зареждаща вечеря (над 2000 ккал), за да отпразнуват преполовяването на експеримента, всички участници ставали често да уринират, което довело до рязко спадане на теглото им с изхвърлянето на водата.

 

Какъв е изводът?

 

Едно богато на въглехидрати, зареждащо хранене или зареждащ ден по време на режим с калориен дефицит може да задейства „whoosh ефекта“, който да изхвърли водата от организма и да ни помогне да преодолеем застоя. Калориите за зареждащ ден са горе-долу около баланса, в който нито сваляте нито качвате. Може да си измерите баланса на калории в този калориен калкулатор.

 

За ориентир – по време на зареждане приемайте по около 4-6 грама въглехидрати на килограм чиста мускулна маса.

 

Зареждането отдавна се е доказало като успешна практика в борбата с теглото и това може да е една от многото му ползи.

 

Как да избегнете „Whoosh ефекта“?

 

Истината е, че не можете, или по-скоро няма нужда да го предотвратявате. Това е начинът на тялото ви да се справи със загубата на мазнини. При всички случаи е временно и няма да ви попречи в дългосрочен план.

 

А и вече знаете какво го предизвиква и как да го освободите. Така че, ако през последните няколко дни или седмици ви се струва, че тъпчете на едно място и не виждате напредък, не се паникьосвайте, не бързайте да променяте режима или тренировките си. Може би едно зареждащо хранене или зареждащ ден са ключът, който ще ви помогне да влезете отново в ритъм…

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This