снимка: Marcelo Leal @Unsplash

Какво е хипертонията и как да се справите с нея?

 

Дефиниция за високо кръвно налягане (хипертония)

 

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

 

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

 

Симптоми и рискове на високото кръвно

 

Високото кръвно налягане е често срещано състояние и също толкова често се пренебрегва. Човек може да привикне към хронично завишеното си кръвно, да не усеща негативни симптоми и да не се интересува от него с години.

 

Но дори да липсват видими симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето, при хронично завишено кръвно налягане, са налице и могат да бъдат засечени. Неслучайно хипертонията често е наричана и „тихия убиец“. Затова е добре редовно да се прави проверка.

 

И въпреки че трудно се забелязва, след като премине определена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са:

 

 • Главоболие
 • Замайване
 • Задъхване
 • Сърцебиене
 • Замъглено зрение
 • Кръвотечение от носа
 • Повръщане
 •  

Ако често се случва да изпитвате някое, или няколко от тях, определено е добре да се консултирате с личния си лекар и да направите тест.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

Причини за високо кръвно

 

Високото кръвно налягане може да се появи без реална причина, или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

 

 • Възраст – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40-годишна възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4 – 5 години.
 • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние.
 • Хронично завишен натриев прием – ако прекалявате със солта в храната си.
 • Липса на движение – ако водите застоял начин на живот и ви липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето, и увеличава риска от развитие на хипертония.
 • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол временно повишава кръвното налягане, но ако консумацията е ежедневна и прекомерна, състоянието може да стане хронично.

 

Сред възможните причини за високо кръвно са и некачественият сън, менопаузата, тютюнопушенето….

 

Какво да правим при високо кръвно? Предотвратяване и лечение.

 

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри, с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достатъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

 

Тези здравословни промени се препоръчват на всеки страдащ от завишено кръвно налягане, независимо от сериозността на проблема. Ще ги разделим условно на две групи – промени в храненето и в начина на живот.

 

Промени в храненето:

 

Много от нещата, които ще изброя тук, граничат с обща култура на храненето и помагат не само за контрол на кръвното налягане, но и като цяло за по-добро здраве. Но все пак, ето кои са те:

 

 • Поддържайте здравословно тегло – ако сте с наднормено тегло, осигурете си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успеете да свалите излишните мазнини!
 • Включете разнообразни здравословни храни – богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с нисък процент мазнини!
 • Намалете солта – препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши, и 2.5 – 3 грама за възрастни! Това е по-малко от една чаена лъжица.
 • Ограничете алкохола – до 1 – 2 чаши веднъж на няколко дни! А защо не и напълно да го избягвате, ако е възможно!
 • Внимавайте с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки!… Ако често са част от менюто ви, обърнете им внимание и ограничете приема! 1 – 2 кафета на ден са достатъчни.

 

Промени в начина на живот и физическата активност:

 

Освен в храненето, трябва да направите положителни промени и във физическата си активност и цялостния си начин на живот. Редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Силното сърце изпомпва кръв по-лесно, а това намаля стреса върху него и понижава кръвното налягане. Освен това физическата дейност помага за отслабване и поддържането на здравословно тегло, а вече знаете защо това е важно. Така че, ето няколко препоръки:

 

 • Останете активни ежедневно – 60-90 минути на ден са напълно достатъчни, за да запазите тялото си здраво! Можете да заложите на фитнес програма! Но може и просто да бъде приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол, плуване или друг спорт… Важното е да има движение!
 • Откажете цигарите – сериозно! Едва ли има нужда да обяснявам защо е добре да ги избягвате, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ви налягане. А ако не пушите – браво! Една крачка по-близо сте до здравословния начин на живот.
 • Набавяйте си достатъчно качествен сън!
 • Контролирайте стреса – ежедневния стрес оказва сериозно натоварване върху психическото и физическото ви здраве, като едно от последствията му е и повишеното кръвно налягане! Така че е важно да вземете мерки за ограничаване на стреса или противодействие срещу него! Отделяйте поне по час-два на ден или вечер за релакс и приятни занимания, които да ви помогнат да се разтоварите от натрупаната психическа умора!

 

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, с която трябва да започнете. Със сигурност ще облекчат високото кръвно налягане, но ако не успеят да го свалят до нормални граници, приемът на медикаменти също е наложителен.

 

В заключение, за високото кръвно:

 

Макар, на пръв прочит, високото кръвно да не изглежда толкова опасно, този здравословен проблем изобщо не е за подценяване. Затова редовно трябва да се следи!

 

Причините за проявата му са разнообразни и многобройни и никой не е застрахован срещу мерника на този „тих убиец“.

 

Но с подходящи промени в начина си на хранене и живот, както и с редовна физическа активност, можем да намалим значително рискът от него и да го държим под контрол.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This