снимка: Marcelo Leal @Unsplash

Какво е хипертонията и как да се справите с нея?

 

Дефиниция за високо кръвно налягане (хипертония)

 

Високото кръвно налягане (хипертония) е състояние, при което налягането на кръвта в артериите е трайно завишено. По-високото налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта до всички части на тялото и това го изтощава.

 

Като общо правило, за високо налягане се смятат стойности от 140/90 mmHg нагоре. А идеалното кръвно налягане варира между 90/60 и 120/80 mmHg.

 

Симптоми и рискове на високото кръвно

 

Високото кръвно налягане е често срещано състояние и също толкова често се пренебрегва. Човек може да привикне към хронично завишеното си кръвно, да не усеща негативни симптоми и да не се интересува от него с години.

 

Но дори да липсват видими симптоми, увреждането на кръвоносните съдове и сърцето, при хронично завишено кръвно налягане, са налице и могат да бъдат засечени. Неслучайно хипертонията често е наричана и „тихия убиец“. Затова е добре редовно да се прави проверка.

 

И въпреки че трудно се забелязва, след като премине определена граница, хипертонията може да доведе до реално проявени симптоми, които се усещат. Сред тях са:

 

 • Главоболие
 • Замайване
 • Задъхване
 • Сърцебиене
 • Замъглено зрение
 • Кръвотечение от носа
 • Повръщане
 •  

Ако често се случва да изпитвате някое, или няколко от тях, определено е добре да се консултирате с личния си лекар и да направите тест.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Причини за високо кръвно

 

Високото кръвно налягане може да се появи без реална причина, или като последствие от друг здравословен проблем. В повечето случаи причината не е много ясна, но има определени рискови фактори, които увеличават шанса за развитие на хипертония:

 

 • Възраст – с напредване на възрастта нараства и риска от хронично завишено кръвно налягане. За хора над 40-годишна възраст е препоръчително да си правят тест поне веднъж на 4 – 5 години.
 • Наследственост – ако в семейството има други, страдащи от същото състояние.
 • Хронично завишен натриев прием – ако прекалявате със солта в храната си.
 • Липса на движение – ако водите застоял начин на живот и ви липсва здравословно физическо натоварване в ежедневието.
 • Затлъстяване – наднорменото тегло също оказва допълнителен стрес върху кръвоносната система и сърцето, и увеличава риска от развитие на хипертония.
 • Злоупотреба с алкохол – консумацията на алкохол временно повишава кръвното налягане, но ако консумацията е ежедневна и прекомерна, състоянието може да стане хронично.

 

Сред възможните причини за високо кръвно са и некачественият сън, менопаузата, тютюнопушенето….

 

Какво да правим при високо кръвно? Предотвратяване и лечение.

 

Ако състоянието не е много сериозно и се хване на време, високото кръвно налягане лесно може да се подобри, с известни промени в ежедневието и навиците ни, макар че при някои хора това само по себе си не е достатъчно и може да се наложи да приемат лекарства в допълнение.

 

Тези здравословни промени се препоръчват на всеки страдащ от завишено кръвно налягане, независимо от сериозността на проблема. Ще ги разделим условно на две групи – промени в храненето и в начина на живот.

 

Промени в храненето:

 

Много от нещата, които ще изброя тук, граничат с обща култура на храненето и помагат не само за контрол на кръвното налягане, но и като цяло за по-добро здраве. Но все пак, ето кои са те:

 

 • Поддържайте здравословно тегло – ако сте с наднормено тегло, осигурете си подходящ калориен дефицит в храненето, с който да успеете да свалите излишните мазнини!
 • Включете разнообразни здравословни храни – богати на витамини плодове, пълни с фибри зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти с нисък процент мазнини!
 • Намалете солта – препоръчителният дневен прием на натрий не трябва да надвишава 1.5 грама за деца и юноши, и 2.5 – 3 грама за възрастни! Това е по-малко от една чаена лъжица.
 • Ограничете алкохола – до 1 – 2 чаши веднъж на няколко дни! А защо не и напълно да го избягвате, ако е възможно!
 • Внимавайте с кофеина – кафе, безалкохолни, енергийни напитки!… Ако често са част от менюто ви, обърнете им внимание и ограничете приема! 1 – 2 кафета на ден са достатъчни.

 

Промени в начина на живот и физическата активност:

 

Освен в храненето, трябва да направите положителни промени и във физическата си активност и цялостния си начин на живот. Редовната физическа активност подобрява, наред с всичко останало, и работата на сърдечно-съдовата система. Силното сърце изпомпва кръв по-лесно, а това намаля стреса върху него и понижава кръвното налягане. Освен това физическата дейност помага за отслабване и поддържането на здравословно тегло, а вече знаете защо това е важно. Така че, ето няколко препоръки:

 

 • Останете активни ежедневно – 60-90 минути на ден са напълно достатъчни, за да запазите тялото си здраво! Можете да заложите на фитнес програма! Но може и просто да бъде приятна, дълга разходка, каране на колело, футбол, плуване или друг спорт… Важното е да има движение!
 • Откажете цигарите – сериозно! Едва ли има нужда да обяснявам защо е добре да ги избягвате, но да – това ще помогне и за нормализирането на кръвното ви налягане. А ако не пушите – браво! Една крачка по-близо сте до здравословния начин на живот.
 • Набавяйте си достатъчно качествен сън!
 • Контролирайте стреса – ежедневния стрес оказва сериозно натоварване върху психическото и физическото ви здраве, като едно от последствията му е и повишеното кръвно налягане! Така че е важно да вземете мерки за ограничаване на стреса или противодействие срещу него! Отделяйте поне по час-два на ден или вечер за релакс и приятни занимания, които да ви помогнат да се разтоварите от натрупаната психическа умора!

 

Тези промени в храненето и начина на живот са основата, с която трябва да започнете. Със сигурност ще облекчат високото кръвно налягане, но ако не успеят да го свалят до нормални граници, приемът на медикаменти също е наложителен.

 

В заключение, за високото кръвно:

 

Макар, на пръв прочит, високото кръвно да не изглежда толкова опасно, този здравословен проблем изобщо не е за подценяване. Затова редовно трябва да се следи!

 

Причините за проявата му са разнообразни и многобройни и никой не е застрахован срещу мерника на този „тих убиец“.

 

Но с подходящи промени в начина си на хранене и живот, както и с редовна физическа активност, можем да намалим значително рискът от него и да го държим под контрол.

още за четене

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

„Зов за зоопарковете“ – кампания на организацията за защита на животните „Четири лапи“

Преди месец „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ публикува подробен доклад за условията в 16 действащи зоопарка в България и от днес стартира нов етап от разгръщането на инициативата. Кампанията на Организацията за защита на животните „ЧЕТИРИ ЛАПИ“  #ЗовЗаЗоопарковете набира все по-голяма...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

14-то издание на фестивала „Антистатик“

14-то издание на фестивала „Антистатик“

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо – което сякаш е по-важно от всякога. Между 28-ми май и 6-ти юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо, което сякаш е по-важно от всякога. След една изключително...

Свети Киприян Българин – от монах в Килифарево до митрополит на цяла Русия

Свети Киприян Българин – от монах в Килифарево до митрополит на цяла Русия

Непознатият в наши дни Киприян е сред най-влиятелните българи в цялата световна история. Напускайки родината си, този наш сънародник се заселва в друга страна, където започва да ръководи милиони човешки съдби. Близо тридесет години (от 1375 до 1406 г.), с кратки...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Български къщи и хотели от приказките

Български къщи и хотели от приказките

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. България е известна по света, освен с красивата си природа и вкусна традиционна кухня, също и с интересната възрожденска архитектура,...

Сюрреализъм или класика – двете модни величия на везните на времето

Сюрреализъм или класика – двете модни величия на везните на времето

Коко Шанел и Елза Скиапарели - две модни икони, променили тотално разбиранията за мода, стил и облекло Коко Шанел и Елза Скиапарели – две модни икони, променили тотално разбиранията за мода, стил и облекло на твърде консервативното по онова време общество. И не само...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This