За четвърта поредна година, фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ ще предложи различни дейности, свързани с кинообразование за най-младите. От самото си създаване фестивалът работи в тази насока и предлага нови практики, вдъхновени от френската традиция, където киното се изучава като предмет в училище.

В рамките на фестивала, между 19-ти и 25-ти юни ще се проведе специално разработена програма за ученици, благодарение на която младежите ще имат възможност да гледат филми, да участват в дискусии с професионалисти, част от артистичните екипи на филмите и ментори от екипа на фестивала, и то напълно безплатно.

В програмата за ученици на възраст между 15 и 19 години са включени италианската класика „Мястото“ на Ермано Олми, българският филм „Подслон“ на режисьора Драгомир Шолев, два филма на популярния млад френски режисьор Дамиан Манивел – „Паркът“ и „Неделя сутрин“, а темата около тях ще бъде тази, за звука в киното.

Мястото / режисьор: Ермано Олми

Мястото / режисьор: Ермано Олми

 

Подслон / режисьор: Драгомир Шолев

Подслон / режисьор: Драгомир Шолев

 

В програмата за младежи са включени още два португалски филма: „Краят на света“ на режисьора Педро Пиньоспечелил награда на последния фестивал в Кан и класиката „Камък в джоба“ на Жоаким Пинто.

Тъй като организаторите се стремят да покажат на младежите възможно най-широк спектър от естетики, формати и автори, са приготвили и две програми от късометражни филми, между които българските: „Синът“ на режисьора Христо Симеонов и „Преди да заспя“ на Николай Тодоров, както и носителят на награда „Сезар“ за най-добър късометражен филм през 2017 г. – „Към нежността“ на Алис Диоп. Ще бъде показана премиерно и френско-българската продукция „Почти“ с френски режисьор и български актьорски състав.

Преди да заспя / режисьор: Николай Тодоров

Преди да заспя / режисьор: Николай Тодоров

 

Синът / режисьор: Христо Симеонов

За нас това е процес, за който работим целогодишно чрез различни програми по кинообразование. По време на фестивала правим интензивно ателие – малък фестивал във фестивала за най-младите и много се радваме, когато младежите припознават събитието като свое, като място за срещи и разговори на тема „кино“ – споделя главният организатор на фестивала Ралица Асенова.

Всички учители и ученици, които имат желание да се включат в безплатните прожекции, могат да се запишат за участие. Специално за учителите, фестивалът, съвместно със сдружение „Седем“, организира безплатно обучение в рамките на европейския проект CinEd – Европейско кинообразование за младежи. То ще се проведе на 23-ти юни (петък) и 24-ти юни(събота) 2017 г. във Френския институт, София.

Първата част от обучението (на 23.06 – от 10:00 ч. до 13:00 ч.), ще се състои в рамките на фестивала, под формата на прожекция и в присъствието на ученици,

Втората част (на 24.06 – от 10:00 до 16:30) ще запознае учителите с проекта и методологията CinEd

По време на обучението ще бъде представена онлайн платформата на програмата CinEd, координирана от Френския институт в Париж. Участниците ще се запознаят с начина й на функциониране, с колекцията от европейски филми, които тя предлага. Тези елементи ще послужат за практикуване на неформално кинообразование сред деца и младежи, от учители, професионалисти в областта на киното и културата, културни медиатори и др. Участниците в обучението ще имат възможността, благодарение на CinEd, да работят за равен достъп до кино на национално равнище, за повишаване на визуалната и филмова култура сред подрастващите в страната, за популяризиране на добри практики в работата с деца и младежи.

На 21-ви юни (сряда) във Френския институт ще се проведе работна среща, по повод стратегията за развитие на киното, представена от Столична община. „София – творчески град на киното“ има за цел да разширява достъпа до киното в училищата и университетите, като по този начин приобщава нови публики – задължителен елемент за развитието на киноиндустрията въобще. По време на срещата, участниците ще се концентрират върху приоритета за достъпно кинообразование и ще представят своята експертиза и практика в областта. Целта е да бъде обменен опит и идеи между всички професионалисти, които работят за развитие на младежките публики. Фестивали, експерти от Столична община, Националния филмов център, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката, Столичен инспекторат по образоването, представители на неправителствени организации, университети, културни институти и др., ще бъдат поканени да се включат в дискусията и да представят своите проекти.

Идеята е да се насърчи междусекторното партньорство с цел динамичното развитие на кинообразованието за младежта. Специален гост на събитието ще бъде г-н Жан-Франсоа Казо, ръководител дирекция „Кино и аудиовизия“ към академичната делегация за артистично образование и културни дейности (инспекторат по образование – Бордо, Франция).

Цялата програма на фестивала можете да намерите тук: www.issuu.com

Pin It on Pinterest

Share This