Фестивалът ще се проведе в кино „Одеон“ и Френски институт – 26.09 – 02.10.2016

За трета поредна година, фестивалът „Срещи на младото европейско кино“ остава верен на идеята да представя филми на млади и обещаващи автори от Европа. Те имат какво да ви кажат, а организаторите обещават начина, по който ще го направят, да бъде необичаен. Ще ги срещнете в селекцията „Нови гласове“ – първата от трите тематични части на фестивала. 

Акцентите в нея са:

Публикацията на изследване, според което част от човечеството ще изчезне до 2100 година, провокира режисьорът Сирил Дион и приятелката му – актрисата Мелани Лоран, позната от „Гадни копелета“ на Куентин Тарантино, да проведат заедно с екип от четири човека, собствено изследване в десет държави, за да разберат какво би могло да провокира тази катастрофа… и преди всичко – как да я избегнем! Филмът предоставя рядък оптимистичен поглед върху екологичните проблеми, получава френската награда „Сезар“ за най-добър документален филм на 2016 г., а до момента има над 1 милион зрители само във Франция, както и стотици прожекции по света. Някои от инициативите, заснети във филма, вече се прилагат успешно в десетки градове.

  • „Party Girl / „Купонджийка“ на режисьорите Мари Амачукели, Клер Бурже, Самуел Теис, заслужил „Златна Камера“ в Кан, където журито го определя като „див, щедър и невъзпитан филм“.

Купонджийка / Party girl

Лентата е вдъхновена от истинската история на Анджелик – шестдесетгодишна еротична танцьорка. Тя обича купоните и мъжете. Един ден неин редовен клиент й предлага да се оженят. Ще може ли тя да се промени и да започне нов живот?

В програмата е включен и първият френски филм за супергерой: Винсент не е риба“ / „Vincent na pas d’écailles“, на режисьора, изпълняващ и главната роля във филма си – Тома Салвадор.

Винсент не е риба / Vincent n’a pas d’écailles

Винсент притежава свръхспособност: силата и рефлексите му стават ненадминати, когато влезе в контакт с водата. За да може да се възползва пълноценно от дарбата си, той се заселва в регион с много усамотени езера и реки, където може да води спокоен живот. При едно „водно бягство“ той среща Луси, в която се влюбва.

  • Португалският Джон Фром“ / „John From“ на режисьора Жоао Николау е истинско бижу – естетически красив, с пленителна история за любовта, младостта и героите, които неизменно присъстват в нашия живот. Самият автор на филма, вече обиколил десетки фестивали от Португалия до Мексико, го описва така: „Нищо не е по-свирепо от сърцето на младо момиче. Ако съществува нещо по-чисто и по-яростно, то аз не знам кое е то.“

Джон Аром / John From

  • Обратно у дома“/ Volta à Terra“ на реж. Жоао Педро Пласидо е друг португалски филм от фестивалната програма, селектиран в Кан през 2015 г. Една заплашена общност: фермери, които практикуват устойчиво земеделия в полуизоставено планинско село в северна Португалия. Сред обитателите откриваме Антонио – бивш емигрант, изпълнил мечтата си да се завърне у дома и заел се с подготовката на летните тържества, и Даниел – млад овчар, който мечтае за любов по здрач.

Обратно у дома / Volta à Terra

Защото всичко започва в детството… във втората тематична част фестивалът акцентира върху грижата за този кратък къс от живота със специалните прожекции обединени от темата „Права на детето“. Програмата е част от мащабния проект „Перспективи върху детството, образованието и миграцията в Източна Европа“ – платформа за срещи и обмяна на добри практики между френски, румънски, български и молдовски професионалисти по разнообразни образователни въпроси. Проектът ще предостави изключителна възможност на гражданското общество и държавните институции, специалисти в сферата на образованието и правосъдието да обсъждат темите, отразени във филмовата програма. „Кръглите маси“ ще бъдат придружени от документални филми на следните теми: антидискриминация, социално неравенство, отпадане от училище, деца в застрашено положение, бездомни деца, деца в конфликт със закона.

  / La Tête haute“, открил фестивала в Кан през 2015 г.  

С високо вдигната глава

Изоставен от майка си на шест години, Малони често е привикван в съдилищата за малолетни. Един ден е изпратен в изправителен център със строг режим, той среща Тес – особено момиче, което ще му помогне да види смисъл в живота. В ролята на детската съдийка е Катрин Деньов, а в тази на непокорният младеж е изключително талантливият Род Парадо – получил награда „Сезар“ на тазгодишната церемония за най-добър актьор във второстепенна роля и най-добър млад актьор.

Днешните класици на киното, вчера също са били непознати. А филмите им променили киното, не са изгубили от своята предизвикателност. От тази година ще си припомняме тези заглавия в рубриката „Forever Young“ , а някои ще бъдат показани за първи път на български екран. Целта е програмата в третата част на фестивала да се развива и всяка година да показва различни „вечно млади“ филми на класически режисьори. Стартът ще бъде поставен от Жан-Люк Годар с два филма, променили киното завинаги: „Лудият Пиеро“ и „Презрението“.

За най-младите ни зрители сме подготвили специално подбрана програма от безплатни образователни прожекции, съпътствана от занимания по филмов анализ, вълнуващи срещи с режисьори и професионалисти в областта на киното. И още Кино Уъркшоп, в който група младежи ще направят кратък филм в рамките на пет дни и ще имат възможността да го видят на голям екран при закриването на фестивала.

В рамките на фестивала ще се състои още представяне на европейската платформа за кинообразование „CinEd“ – програма, координирана от Френския институт в Париж, в който България взима участие, заедно с 8 други държави.

Фестивалът се осъществява благодарение на Столична програма „Култура“ на Столична община, Българска национална филмотека, Френски институт в България, Португалски културен и езиков център „Камоинш София“, многобройни български и чуждестранни партньори.

Повече за проекта прочетете в интервю с организатора на фестивала – Ралица Асенова

Pin It on Pinterest

Share This