Какво е спирулина?

 

Спирулина се наричат вид синьо-зелени водорасли (фотосинтезиращи бактерии), които растат в сладководните езера.

 

Спирулина е позната като храна още в древността и е присъствала в менюто на древните ацтеки и други цивилизации от онова време. А в днешно време става известна като полезна хранителна добавка, след успешното й имплементиране от НАСА, като обогатяваща съставка в хранителния режим на астронавтите, по време на космическите мисии.

 

Ако разгледаме химическия й състав, лесно ще разберем защо се смята за толкова полезна:

Спирулината е отличен източник на редица макро- и микроелементи, включително протеини, есенциални аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини. Спирулината обаче съдържа и няколко други, по-специфични съединения, които учените са изолирали като полезни за нашето здраве. Основното сред тях е фикоцианобилин, който съставлява около 1% от теглото на спирулината. Това съединение има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти върху тялото.

 

Има 15 различни вида спирулина, но основно внимание се обръща на три от тях (Spirulina platensis, Spirulina maxima и Spirulina fusiformis), заради висока им хранителна стойност и проучените ползи за здравето.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Хранителен състав на спирулината

 

 

100 гр. спирулина съдържат приблизително:

 

289 kcal | 57 гр. белтъчини | 24 гр. въглехидрати | 8 гр. мазнини

 

Спирулина като хранителна добавка. Защо се използва?

 

Както виждате, спирулината е чудесен неживотински източник на белтъчини (до 70% от теглото й), така че често се използва като протеинова веган храна.

 

Но освен това, тя съдържа редица витамини и минерали, от които човешкото тяло се нуждае. Сред тях са:

 

 

Тези вещества са от изключително значение за нашето здраве и за пълноценното функциониране на тялото ни, макар много хора да не им обръщат голямо значение и да не се интересуват живо от приема им в своя хранителен режим.

 

Истината е, че без да си ги набавяте в достатъчно количество чрез храната, тялото ви няма от къде да се сдобие с тях, няма да се чувствате напълно здрави, жизнени и в добро здраве, и дори няма да разберете защо е така…

 

Интересното за спирулината е, че тя съдържа почти толкова калций, фосфор и магнезий, колкото съдържа и млякото.

 

А това я прави още по-ценна храна за хора, страдащи от лактозна непоносимост например.

 

Ползи от приема на спирулина. Действие.

 

За спирулината лесно може да се твърди, че е „суперхрана“. Дългата й история и множеството изследвания, потвърждаващи здравословните й ползи, я правят лесна за препоръчване хранителна добавка.

 

Например, ако става въпрос за тренировки, изследванията показват, че приемът на спирулина може да подобри силата както при начинаещи, така и при по-напреднали индивиди.

 

Други изследвания я свързват с по-лесно изгаряне на мазнините и по-добро представяне по време на физическо натоварване.

 

Така че тази хранителна добавка определено може да допълни добре вашата фитнес програма.

 

Но дори извън фитнес залата, спирулината отново има какво да покаже:

 

  • Подобрен метаболизъм на различните липиди и глюкозата, който подобрява защитата на тялото от редица вируси.
  • Намален риск от сърдечно-съдови проблеми, заради полезното й свойство да облекчава високото кръвно налягане и да понижава нивата на лошия LDL-холестерол в кръвта.
  • Доказани антиоксидантни и антивъзпалителни свойства, които пък я правят чудесно средство за справяне с някои алергии и настинки.

 

Какъв е препоръчителният дневен прием на спирулина?

 

Препоръчителният дневен прием на спирулина варира между 1 и 8 грама, според целта, с която се приема.

 

  • Ефективната доза за подобрено силово представяне е между 2 и 7.5 грама дневно.
  • Ако целта е контрол на глюкозата в кръвта, достатъчни са около 2 г. дневно.
  • За понижаване нивата на LDL-холестерол, дозите варират от 1 до 8 грама дневно.
  • За понижаване на кръвно налягане се приемат около 3,5 до 4.5 грама на ден.

 

Видове хранителни добавки със спирулина и как да избереш най-добрата.

 

Като хранителна добавка, спирулината обикновено се предлага самостоятелно, не присъства често в комбинирани продукти, но все пак има такива.

 

На пазара най-често се намира спирулина на таблетки или на прах. По рядко – в течна форма. На кой вариант ще се спрете е изцяло ваше решение.

 

Важното е да следите за качеството на конкретния продукт (марка). Не забравяйте, че за да се възползвате повече от ползите й, е добре да си набавяте поне 5 г. от нея дневно.

 

Това количество лесно се набавя с хранителна добавка от чиста спирулина на таблетки или прах, но ако разчитате на комбиниран продукт, който просто съдържа спирулина, като съставка в себе си, най-вероятно ще ви е по-трудно да си я набавите в достатъчни количества.

 

Обикновено в тези комбинирани продукти наличието й се изразява в милиграмове, вместо в грамове. Причината най-често е цената, за да запазят производителите продукта си конкурентно способен, но и да изглежда пълен с най-различни полезни съставки.

 

Така че моята препоръка е да си набавяте спирулината под формата на самостоятелна хранителна добавка.

 

Спирулина – цена и начин на прием

 

В България, спирулина може да се намери на цени от 5 до 10 лв. за 100 грама. Разбира се, цената ще варира спрямо конкретния продукт и може да излиза от тези рамки, но те са добър ориентир.

 

Ако приемате по 5 г. спирулина дневно, опаковка от 100 г. ще ви стигне за около 3 седмици, така че не бих я категоризирал като скъпа хранителна добавка.

 

Ако се спрете на спирулина на таблетки, то в една от тях обикновено има 400 – 500 mg., така че ще трябва да приемате между 4 и 10 дневно. Обикновено се приемат по 2 – 3 таблетки, няколко пъти на ден.

 

Но за точна дозировка и начин на прием, винаги следете за конкретни инструкции на опаковката на продукта.

 

Има ли странични ефекти от приема на спирулина?

 

В 99% от случаите, спирулината не показва никакви странични ефекти, дори при високи дози на прием.

 

Все пак, много рядко, но някои хора са изказвали оплаквания, свързани с приема й. Споменавани са леки неразположения като замайване, повишена телесна температура, стомашно раздразнение, повишена нужда от течности и лек кожен сърбеж.

 

Но те се дължат по-скоро на индивидуална непоносимост към някоя от съставките й, и както вече казах, са доста редки.

 

В обобщение, за спирулината…

 

Терминът „суперхрана“ е доста преувеличен и обикновено се прилага незаслужено към различни продукти. Но спирулината е сред малкото добавки към хранителния режим, за които можем да кажем, че наистина заслужават напълно това название – „суперхрана“.

 

Тя е не само хранителна и чудесен източник на протеин за хората, избягващи животинските продукти, но и притежава редица полезни за здравето свойства, които я правят лесна за препоръчване и чудесно допълнение както към вашия хранителен режим, така и към тренировъчната ви програма.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This