3 – 4 порции

Мама ме е учила, че на супата от спанак се слага ориз, а не фиде! И това дълго време беше проблем за мен, защото не обичам супи с ориз. Независимо какви са правилата и въпреки респекта ми към уроците на майка ми в дебрите на вкусното домашно готвене с едно на ум за здравето, отказах да приема това за „правило“.

 Разрешение открих преди малко повече от година. Водена от стремежа да дам най-доброто на детето си и по отношение на храненето и в същото време да не вървя срещу собствените ми представи за вкусно готвене, ми хрумна да заменя традиционния за спаначената супа ориз с киноа. О, чудо! Това ми хареса. Лили с охота прие новия вкус, а Вили – нейният татко, също си хапва от нея, при все че е без месо!

Тук следва да уточня, че разпространеното схващане за киноа като почти универсален заместител на ориз или фиде в супите по мое мнение е доста неточно и подвеждащо. От експериментите, които съм правила, мога съвсем уверено да твърдя, че киноа не е за всяка супа мерудия. Комбинацията между спанак и киноа е най-успешната, която съм открила. Може би защото принадлежат към едно и също растително семейство Лободови (Chenopodiaceae).

Необходими продукти:

300 г пресен спанак

50 г киноа

50-100 г пасирани домати (може и от консерва)

1 глава лук

1 морков

парче пащърнак

щипка джоджен

черен пипер

сол

олио

За застройката:

1 яйце

150-200 г кисело мляко

1 с.л брашно (при нужда от сгъстяване)

  • Лукът, морковът и пащърнакът се задушават в около 5-6 супени лъжици олио и още толкова количество вода, докато омекнат (10-15 мин).

Добавянето на вода при задушаването на зеленчуците е едно от основните правила за готвене, на които майка ми ме е научила. Ефектът е, че се избягва откровеното пържене, което не е добро за стомаха. Освен това витамините се делят на мастно и водоразтворими, което ще рече, че за да се извлекат при готвене полезните в зеленчуците витамини е добре да се добавя, освен мазнина и вода.

  • След като зеленчуците омекнат се добавят доматите. Задушават се за 10 мин и се добавя 1.5 л гореща вода. Веднага след това се прибавя и предварително бланширания спанак. Ако предпочитате гладки крем супи, тук е времето, когато трябва да пасирате. Аз винаги правя това, преди да добавя киноа към ястието, за да запазя целостта на малките охлювоподобни зрънца. Това няма никакво отношение към хранителните свойства на растението, съображението е естетическо.

  • Добавя се подготвената за готвене киноа. Важно е да се остави да се свари на слаб огън, без супата да ври. Готова е след 15-20 мин.

  • Подправя се със сол, черен пипер и джоджен на вкус. След това по желание супата се застройва. В застройката се добавя 1 с.л. брашно за сгъстяване. В зависимост от предпочитанията и хранителния режим, който следвате, застройка въобще може да не се прави. Или пък да се замени с добавяне на сметана – животинска или растителна.

Традиционно супата от спанак се консумира изстудена, гарнирана със сирене. През зимата обаче в нашето семейство си я хапваме топла.

Киноа се характеризира с високо съдържание на сапонини във външната обвивка на семенцата. Сапонините са гликозиди (получени от глюкоза), срещат се в растенията и притежават противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Отличават се обаче с горчив вкус. Поради тази причина се налага кисненето и изплакването под течаща вода на киноа преди употреба. Ако все пак усетите леко горчив вкус при консумиране на киноа, не се тревожете – няма място за тревога. Приети през устата сапонините са напълно безвредни. При поглъщането на много високи дози най-лошото, което може да предизвикат е повръщане, поради дразнене на сетивни нервни окончания.

Със съдействието на Радослава Велева.

Pin It on Pinterest

Share This