Дори и да не използвате компютъра толкова често, със сигурност сте забелязали, че след известно време взиране в екрана започват да се появяват „странични ефекти“: главоболие, умора, болки в очите, замъгляване на зрението. Това се дължи на синята светлина, излъчвана от мониторите и телефоните ни, която е изключително вредна за очите и при дълго ежедневно натоварване, води дори до загуба на зрението.

 

За днешния човек ден без компютър или телефон звучи като ден без вода. Почти всяка професия вече изисква задължително използване на компютър. Нашите хобита, комуникацията ни с приятелите и света, достъпа до информация – на практика всички наши дейности са зависими от екраните. Ето защо все повече хора са принудени да носят очила още от ранна детска възраст.

 

С този проблем се сблъсква и Даниел Георгиев – млад програмист, който слага очила само шест месеца след като е започнал първата си работа в софтуерна компания. Фактът, че вече не може да стои пред компютъра с часове, без очите му (и не само) да страдат от това, както е било до този момент, силно го фрустрира и го кара да търси начини за решение на проблема.

 

Да възстанови зрението си се превръща за него във фикс идея и Даниел прекарва две години в изследване дейността на очите и мониторите. За него е важно да установи как те работят, за да създаде софтуер, който да намали или неутрализира напълно вредните лъчи на екраните. Така се появява „Iris“ – приложение, което блокира синята светлина и автоматично настройва светлината на монитора, в зависимост от времето и мястото, на което се намираме.

Даниел Георгиев

 

#бюлетин

#от живота

Как можем да помогнем на жени, станали жертви на насилие

Как можем да помогнем на жени, станали жертви на насилие

За изминалата 2020 г. 17 жени в България са убити от партньорите си. Това са само известните случаи, а колко точно жени приключват живота си фатално в дома си, не можем да знаем, тъй като подобна статистика не се води. СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥За изминалата 2020 г. 17...

Защо очите ни изпитват болка?

 

Нашите очи са създадени за наблюдение на обекти на различна дистанция. Четенето и използването на компютър не са естествени дейности за зрението. Те се появяват доста по-късно в живота на човечеството, което предполага, че очите ни е трябвало да се адаптират към тези неестествени дейности. Това е основната причина за най-разпространените заболявания на очите. Когато четем, очите ни спират да премигат, за да се фокусират върху буквите.

 

Когато гледаме в монитора, фокусирането става още по-трудно и зрението се пренапряга, тъй като екраните трептят непрестанно. Това е като да гледаме милиони светлинни крушки, които светват и изгасват непрекъснато в размерите на няколко инча. – обяснява Даниел. Само че нашите мозъци работят по-бавно и не могат да го възприемат. Очите ни обаче са доста по-бързи и ирисите ни започват да се отварят и затварят много бързо, което причинява болката в очите, когато стоим пред екрана дълго време.

 

Колкото е по-малка честотата на трептене, толкова повече се отварят и затварят ирисите ни, докато очите остават неподвижни. За да усещаме по-малко болка, честотата трябва да е много висока. Това обаче не е изгодно на компаниите и те създават устройства с дори по-ниска честота на трептене, което затруднява работата на очите още повече.

 

Освен очите, синята светлина, излъчвана от екраните, възпрепятства и нормалния сън, особено ако използваме компютъра вечер, тъй като пречи на отделянето на мелатонин – хормонът на съня. Мониторът е като малко слънце, което излъчва всички цветове на дъгата. Да гледаш слънцето нощем, когато е тъмно, не е естествено за окото. Премахвайки синята светлина вечер, можем да си осигурим нормален и здрав сън.

Как работи „Iris“?

 

Софтуерът блокира синята светлина от мониторите ни автоматично през целия ден, премахва трептенето, напрежението на очите, регулира яркостта, прави шрифтовете по-четими. Според Даниел това е може би най-доброто решение за защита на нашите очи, което прави екраните ни по-полезни за зрението. В зависимост от светлината в стаята, дали е ден или нощ, екранът променя светлината си и се адаптира към околната среда, за да намали максимално болката в очите. Програмата работи с почти всички операционни системи, както и с мобилни телефони и таблети.

 

Само на 23 години, Даниел Георгиев и „Iris“ се радват на над 2 милиона потребители в 180 държави. Началото, разбира се, не е лесно. Той напуска работа и университет, за да се посвети на своя проект и близо година живее с минимални пари на месец. В момента обаче „Iris“ е едно от най-популярните приложения в България и помага на милиони хора в целия свят. Целта на Даниел е все повече хора да получат адекватна защита на своето зрение. Програмистът възнамерява да продължи да усъвършенства приложението и да бъде в полза на хората.

 

Повече за приложението тук.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This