снимка: AirSofia.info

Случвало ли ви се е да имате отношения с някого, който ви задушава? А случвало ли се е това да е градът, в който живеете? И то буквално!

 

На 3-ти Декември в София беше измерена средна стойност на фини прахови частици 200 единици при норма 50. За съжаление това не е проблем, с който столичани се сблъскват за пръв път. Положението беше същото миналата година, когато в социалните мрежи отново хиляди хора споделиха снимки от дронове, изобразяващи една „нежна“ пелерина, с която София е загърната и „спи“ своя зимен сън. Тази метафора, която използвах съвсем неволно, всъщност има по-дълбоко значение, а именно личната отговорност, която всеки от нас, като жител на столицата, носи.

 

Защото от една страна стоят управляващите, които допускат подобно безобразие. Те съвсем явно демонстрират незаинтересоваността си към здравето на хората и предпочитат да ни удавят в смог, за сметка на различни корупционни схеми и реализиране на „тъмни“ бизнес сделки. Така например, докато ни се обяснява, че всички решения, свързани с околната среда са екосъобразни, Софийска община одобри изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в София.

 

От другата страна обаче сме ние, които с гласа си избираме гореспоменатите личности! Ние, които сме отговорни за управлението си! Ние, които сме отговорни и в личен план също, бидейки тези, които с безразличието си ощетяваме себе си! Оправдава ли казаното до сега хипотезата, че колкото по-слабо развита (политически и икономически) е една страна, толкова по-мръсен въздух дишат гражданите й от друга? Не знам, но знам, че ако по темата не се води дебат, ако гражданите не оказват натиск и не са коректив на управляващите, първо: важна информация (като напр., че дишането на замърсен въздух се изчислява като четвъртия най-сериозен риск фактор за висока смъртност. Че мръсният въздух допринася за инфекции на дихателните пътища, като пневмония, някои видове рак, хронични дихателни заболявания и някои сърдечносъдови такива) ще ни бъде умишлено спестявана и второ: ще останем безразлични към нуждата от промяна.

 

Причините столицата да осъмне в такова състояние за поредна година са много: от географското положение до броя на старите автомобили, които се движат по пътищата, брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, ТЕЦ-овете, горенето на стари дрехи, гуми, пластмаси и др. Всички те обаче се свеждат до една най-важна причина – нежеланието за промяна. Защото не може да искаш по-чист въздух, а да не си склонен да направиш никакво усилие, за да го постигнеш. Въпросните дейности са с репетативен(повторяем) характер и е въпрос на възпитание и социално научаване те да бъдат ограничени и контролирани. Цъкането с език пред телевизора е доказано неефективна практика! Междувременно докато отровната мъгла се задържи,бременни жени, деца, хора с дихателни проблеми, а всъщност и всеки един гражданин, независимо от здравословното му състояние и възраст, са застрашени при тези показатели:

 

World’s Air Pollution: Real-time Air Quality 

 

Препоръчва се при възможност да не се излиза или престоят на открито да се съкрати до минимум. И ако с някого, който ви задушава, може да прекратите отношения по всяко време, то когато това е градът, в който живеете, проблемът става доста по-трудно решим. Йогийското дишане Капалабати не помага, от личен опит споделям! Молитви за вятър, за да разтика този ад – също!

 

Повече внимание и съпричастност към проблема са нужни и то целогодишно, не само в рисковите отоплителни месеци. Нужно е да осъзнаем, че трябват решения, които работят в дългосрочен план, за да може един ден отново да си поемем въздух! Бъди част от решението, не част от проблема!

 

На 11-ти декември 2018 г., от 18:00 часа, пред Министерството на околната среда и водите, жителите на „Красна поляна“, един от най-засегнатите столични квартали, организират протест под наслов: „Отоплението с боклуци убива децата ни“. Линк тук>>> „Спаси София“ пък имат списък със спешни мерки, изпратени към столичния кмет Йорданка Фандъкова, които могат да спомогнат разрешаването на кризата със замърсения въздух: – Пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели и пр.;

 

– Започнете процеса по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Дайте алтернативи: например разширете топлофикационната мрежа и спрете течовете в дружеството;

 

– Вместо да унищожавате, започнете да разширявате трамвайната и тролейбусна мрежа, като алтернатива на придвижването с личния автомобил;

 

– Върнете измервателната станция на „Орлов мост“ и поставете по една във всеки район на София; – Оправете модела за ранно предупреждение и прогноза, прикриващ реалното замърсяване. Според същия, София никога не е толкова замърсена, че да започнете да предприемате съществени мерки.

 

От Център за градска мобилност въведоха т.нар. „Зелен билет“ на цена от 1 лев – важи за всички линии за целия ден (04.12.2018), с цел облекчаване на трафика и намаляване на вредните емисии от автомобилите.

Pin It on Pinterest

Share This