Факултет по педагогика и Факултет по науки за образованието и изкуствата към Софийски университет организират кинофестивал на тема „Революцията в образованието“. Инициативата се провежда в партньорство с Кинофестивал „(не)Възможното образование“ и програмата „Заедно в час“. Целта е да се създаде дискусия върху необходимостта от реформа в преподавателските подходи и учебната програма в българските училища днес, като се почерпи от опита на великите реформатори от първата половина на XX век в Европа.

 

Мария Монтесори, Януш Корчак, Александър Нийл, Селестен Френе са само част от имената, които дръзват да се противопоставят на установените образователни норми и да потърсят нови, по-ефективни методи за обучение и възпитание на учениците. От тяхната реформаторска педагогика се учим и днес и се питаме: Какво не ни достига, за да създадем една програма за цялостно, всеобхватно и пълноценно развитие на децата, която да развие максимално личността им?

#кино

  „Възвишение“-то – като най-чистата форма на свобода

  „Възвишение“-то – като най-чистата форма на свобода

„Възвишение“, режисиран от Виктор Божинов, излиза на кинолента през 2017 год. и мигновено се превръща в един от най-успешните български филмСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥„Възвишение“, режисиран от Виктор Божинов, излиза на кинолента през 2017 год. и мигновено се превръща в...

#бюлетин

Първата прожекция е на филма „Революция в училище 1918 – 1939“ и ще се проведе на 8-ми май от 15 ч. във Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФОНИ) – бул. „Шипченски проход“ 69А, кабинет 313. Чрез изцяло архивни кадри филмът разказва за международно педагогическо движение, което възниква веднага след Първата световна война. Образователните дейци в Европа обвиняват училището, че създава подчинение и се питат: Как да се образова новото поколение без наказания и надзираване? Как да се преподава свобода?

 

Втората прожекция е на филма „Азбука“ на 14-ти май от 17 ч. в зала „Яйцето“ в Ректората. „Какво се случва със съвременното образование?“ е темата, разисквана от специалисти. Това са неврологът Джералд Хютер, сър Кен Робинсън, Андре и Арно Щерн и през лични истории като тази на Пабло Пинеда. Режисьорът Ървин Вагенхофер подсказва, че днес училището често не помага, а по-скоро е в ущърб на творческите способности на децата. Използваните методи в образователната система са наследени от Индустриалната епоха и почти не са се променили, докато светът върви напред в развитието си.

 

Филмът „Азбука“ е номиниран за Австрийската филмова награда 2014, в категорията „Най-добър документален филм“.

 

Фестивалът е със свободен вход и е отворен, както за студенти и преподаватели, така и за всички, които имат интерес от реформаторската педагогика на миналия век и възможностите, които стоят пред нас днес, за създаване на една по-ефективна система на образование.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

Pin It on Pinterest

Share This