„Грийнпийс“ – България показва алтернативите на въглищата с поставянето на осветителните тела

Две соларни лампи бяха поставени на централния площад на с. Големо село. Инициативата на „Грийнпийс“ – България е в подкрепа на борбата за чист въздух и енергийна независимост на хората от селото и района, които често се оплакват от замърсяване от ТЕЦ „Бобов дол“. Целта е да бъдат показани възможностите на отдавна достъпните алтернативи на въглищата. За реализацията на проекта съдействаха кметът и жители на селото, които извършиха подготвителните дейности.

„Соларните лампи са символ на енергийния преход, който искаме да видим и за района на Бобов дол, и за страната ни. В момента политиката на България в енергийния сектор изостава драстично. Продължава да разчита на технологии от преди 50 и повече години, вместо да се насочи към една по-гъвкава, децентрализирана система в крак с времето.“ – заяви Деница Петрова, ръководител на „Грийнпийс“ – България.

#човек & природа

#бюлетин

С инсталирането на двете лампи, които произвеждат електрическа енергия от слънцето, големоселци правят първа крачка към това да се превърнат в енергийни граждани – енергийно независими хора и общности, които сами произвеждат необходимото електричество от възобновяеми източници.

„Благодарни сме за соларните лампи и се надяваме да има още много инвестиции, свързани със слънчевата енергия, в Големо село и района!“ – коментира кметът на селото Васил Васев.

Лампите са с LED осветители, всеки с мощност от 40W, захранени от 12V. Осветителните тела разполагат със соларен модул с номинална мощност от 155Wp и акумулатор с капацитет на заряда от 60Ah. Уличното осветление, базирано на LED (Light-emitting diodes) технологията е по-икономично от гледна точка на консумация на енергия и на поддръжка (с по-дълъг живот е), и осигурява по-силна светлина в сравнение с по-старите решения. Същевременно фотоволтаичните панели са с 25 години гаранция.

Соларната захранваща система прави лампите енергийно независими от ТЕЦ „Бобов дол“ и електропреносната мрежа в селото, и позволява осветление до 12 ч. на денонощие при оптимални условия.

„Освен всичко това лампите разполагат с регулатори на заряда, които контролират всички процеси на работа и защита на осветителите. Акумулаторите са 90% рециклируеми. Те съхраняват генерираната през деня слънчева енергия, за да бъде използвана тя през тъмната част от денонощието“, обясни Колю Орешков от Центъра за енергийни решения, чийто екип реализира идеята технически..

Поставянето на лампите е част от дългосрочната кампания на „Грийнпийс“ – България за осведомяване за опасностите от използването на въглища и за достъпната алтернатива на изкопаемото гориво – възобновяемите енергийни източници. В рамките на кампанията, в началото на 2019 г., в Професионалната гимназия в гр. Бобов дол ще започне безплатен за учениците обучителен курс, за монтьори на фотоволтаични съоръжения и инсталации. На сградата на училището вече са поставени соларни панели и е доставено оборудване за соларна лаборатория, която ще бъде идната година.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This