Обичаме да се смеем, както и да чуваме звънкия смях на нашите деца, близки и приятели. Смехът бележи моментите на радост и приповдигнатост на духа. Той е най-ефикасният метод срещу депресия, мрачни мисли и лошо настроение.

 Комедиите винаги са били на почит сред по-голямата част от зрителите. Кой не е гледал „Сърдити старчета“ или „От глупав по-глупав“, кой не е следил с интерес и преповтарял сериала „Приятели“? Забавните филми успяват да ни накарат да се откъснем от грижите и да погледнем на живота от веселата му страна. Успехът на американските комедийни сериали като „Приятели“, „Как се запознах с майка ви“ и „Малкълм“ е повече от безспорен, но чувството, когато гледаме българска комедия е някак по-различно, по-красиво, по-истинско. То докосва най-дълбоките струни от нашата душа.

Списъкът с успешни български комедийни сериали не е никак кратък и през последните години нарасна значително. Предлагам една селекция от кратки ревюта за едни от най-стойностните български комедийни сериали с надеждата да научите нещо ново за тях, което да ви вдъхнови да ги гледате.

„Тя и Той“

Преди успеха на „Мисия Лондон“ и „Стъклен дом“, Юлиян Вергов беше познато лице за телевизионните зрители благодарение на колоритния си и свеж персонаж от българската ситуационна комедия „Тя и той“. Партньорка на Вергов е актрисата Стефания Колева, която е безкрайно убедителна в представянето на своята екранна героиня. Юлиян и Стефания влизат в образите на двойката влюбени Мартин и Силвия, които нямат сключен брак, но се радват на динамична и устойчива връзка. „Тя и той“ е режисиран от Станислав Тодоров – Роги, но по-интересното е, че неговите сценаристите не са българи, а французите Ги Льопаж и Силви Леонар. Сюжетът се завърта около ежедневието на Мартин и Силвия, които са заедно от цели 11 години. Сериалът представлява една свежа и новаторски замислена поредица от комични и затрогващи моменти, които отразяват живота на двамата влюбени. Това е един хумористичен разказ със сатирични нотки, в който зрителите стават свидетели на приключенията и смешни ситуации, в които изпадат главните герои. С оригинален комичен подход се засягат теми за дреболиите в бита на обикновените хора, за разликите между половете, за смисъла на живота. Сериалът излиза в общо четири сезона, които се радват на голям зрителски интерес. От 2002 до 2005 г. са излъчени три сезона, а четвъртият, последен, излиза през 2007 г. Мартин и Силвия за кратко време се превръщат в една от най-обичаните екранни двойки. Допълнителна свежест внася гостуването на още известни звезди от българския театър и кино, които се появяват в отделните епизоди. Сред тях са Владимир Карамазов, Мария Силвестър, Симеон Лютаков, Захари Бахаров, Александра Сърчаджиева, Асен Блатечки, Деси Бакърджиева, Точно Токмакчиева, Къци Вапцаров, Параскева Джукелова и др.

„Морска сол“

„Морска сол“ е още един пример за удивително забавен и разтоварващ български ситком (ситуационна комедия). Излиза през 2005 г. и е дело на режисьора Стефан Савов, оператори са Кирил Дончев и Силвестър Йорданов. Продуцентското място заема небезизвестният в публичното пространство Магърдич Халваджиян, допринесъл за създаването на едни от най-популярните и високорейтингови предавания като „Господари на ефира“, „Море от любов“, „Имаш поща“, сериала „Седем часа разлика“ и др. В „Морска сол“ действието се развива около живота на двамата младежи Емил и Димитър, които са приятели от детинство, но са напълно различни като характери. Макар интересите и гледните точки съвършено да се разминават, те винаги намират начин да се разбират. Живеят на квартира в едно таванско помещение в София. Монотонното им ежедневие приключва в мига, в който в таванската стая в съседство се настаняват красивите млади момичета Соня и Таня, които са братовчедки и приятелки. Искрата на любовта между двойките пламва почти мигновено, но преди да се стигне до откровени разговори за чувства, главните герои трябва да преминат през дълга поредица от завладяващо комични ситуации, които будят искрен смях и веселие. В главните роли са актьорите Асен Блатечки (Емил), Пенко Господинов (Димитър), Койна Русева (Соня)и Екатерина Стоянова (Таня). Второстепенните образи са представени от Тодор Колев и Христо Гърбов. Освен тях многократни гостувания в ситкома имат Диана Любенова, Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков, Краси Радков, Елена Петрова и много други.

„Клиника на третия етаж“

„Клиника на третия етаж“ е българска ситуационна комедия, режисирана от Николай Аврамов, в която се разглеждат различни интересни и забавни случаи от медицинската практика на трима лекари – д-р Томасян (вътрешни болести), д-р Радева (психиатър)и д-р Филипов (акушер-гинеколог). Ситуациите и събитията, които се пораждат са впечатляващи, трогателни, но най-вече увлекателни и будещи смях. Това е клиниката, в която се прилага една универсална рецепта срещу всички болести и тя е смях в огромни дози. В някои моменти сериозното и комичното се преплитат до такава степен, че зрителят започва да се чуди – кой е по-спешно нуждаещият се от лечение: лекарят или пациентът. Сценарият на отделните епизоди е дело на различни творци, сред които са Николай Акимов, Мила Георгиева и Александър Косев. Участват Христо Мутафчиев, Стефания Колева, Александър Косев, Николай Урумов. Снимани са общо два сезона, първият излиза през 2000 г, а вторият – десет години по-късно.

„Столичани в повече“
„Столичани в повече“ се смята за един от най-успешните съвременни български сериали от жанра комедийна драма. Доказателство за това е нестихващият интерес от страна на публиката и непрекъснатото снимане на нови епизоди. По всяка вероятност една от причините за този огромен успех се крие в безупречната актьорска игра и завидното майсторство във визуалното представяне. Операторският екип, оглавен от Ненад Бороевич и Антон Огнянов, има възможност да снима сериите с напреднала техника и кинокамери от висок ранг като тези, с които са били заснети американски суперпродукции като „Социалната мрежа“, „Книгата на Илай“ и „Карибски пирати“. Сериалът представя чисто български човешки истории, които разгръщайки се, показват през погледа на модерното общество как са се изменили старите български обичаи и традиции. „Столичани в повече“ пресъздава ежедневието, маркирано с радостите и тревогите на две съседски семейства, Чеканови и Лютови, живеещи в столичен квартал, които се намират в постоянна надпревара помежду си. В много моменти деликатно, но ясно се прокрадва старата максима – „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле“. Но дори в най-нагнетените мигове на разгаряща се вражда, може да покълне зрънцето на чистата искрена любов, което ще даде повод за размисъл, преосмисляне на ценностите… или по-големи проблеми. За радост на зрителя, безкрайните противоречия и провокации между главните герои, както и сблъсъка на стари и модерни възгледи, пораждат невъобразимо комични сцени, които гарантират много смях и ведро настроение. Любо Нейков и Кръстьо Лафазанов застават начело на двете воюващи фамилии. При такъв екранен тандем е повече от ясно, че веселието няма да има край. Партнират им Силвия Лулчева, Албена Павлова, Ева Тепавичарова, Стоянка Мутафова, Руслан Мъйнов и Христо Гърбов. Героите на Иван Юруков и Виолета Марковска се очертават като най-атрактивните и правилно мислещи млади персонажи, силно отличаващи се от назадничавостта и дребнавостта в представите на своите роднини.
таг:

Pin It on Pinterest

Share This