„Сутрешен блок“

„Сутрешен блок“ е свежа комедия, която може да се определи като поредната перла в короната на съвременното българско тв изкуство. Ситкомът, излъчен през 2012 г., показва света на телевизията зад кулисите в най-забавната му светлина. Зрителят има възможността да види как се правят новините и тв предаванията в най-ранните часове на деня. Екипът, сформиран от млади актьори, показва удивителен усет към пресъздаване на комичното. „Сутрешен блок“ е първият сериал, който се осмелява да повдигне завесата и да покаже какво се случва в телевизията, преди в ефир да зазвучи познатото „Добро утро, уважаеми зрители“. Отделните епизоди показват как се подготвят новините, през какви перипетии понякога трябва да преминат водещите, репортерите, операторите и продуцентите. Тодор Колев – безспорният цар на комедията – бележи завръщането си на екран след неколкогодишно отсъствие. Благодарение на неговия „опасен чар“ комичните ситуации не само са сигурни, но и двойно по-въздействащи. Негови екранни партньори са актьорите Кети Стоева, Албена Христова, Атанас Върбанов, Вера Йотова, Пламен Попов и др. И тъй като традициите на всички сериали повеляват от време на време за радост на зрителите да се канят известни лица и „Сутрешен блок“ не прави изключение. Като гост звезди се появяват Светльо Витков, Лара Златарева (позната като „кака Лара“ от „Милион и едно желания“), Маги Желязкова, Джина Стоева, Ваня Щерева, Касиел Ноа Ашер, Денис Ризов, Любо Ганев, Румънеца (от рап дуото Румънеца и Енчев), Златка Димитрова, Милко Калайджиев и др. „Сутрешен блок“ предлага едно запомнящо се филмово преживяване, гарантиращо много смях и свежо настроение.

„Домашен арест“

 „Домашен арест“ разсмива българските зрители вече няколко поредни години със свежия си хумор и весели ситуации. Сюжетът ни запознава с едно весело семейство, чиито членове са кой от кой по-колоритни и забавни. Коцето, представен от актьора Филип Аврамов, е главата на това семейство. Той е бивш моряк на средна възраст, който в сегашния момент се изявява като собственик и управител на рибен магазин. Мая Бежанска играе неговата приятна и интелигентна съпруга Анастасия, която е завършила „Международни икономически отношения“ в Италианския лицей. Героинята ѝ подхожда към живота сериозно и отговорно и полага неимоверни грижи за благото и мира в своето семейство. Фамилията Коцеви се допълва от двете им деца, момче и момиче, близнаци на 15 г., които се казват Лъчо и Зара и посвоему успяват да изпъкват със собствен чар и да допринасят за качествения хумор. Поради сполетели житейски трудности на семейство Коцеви се налага да се пренесат за неопределено време да живеят в дома на майката на Анастасия – Еми. В образа на мама Еми влиза неостаряващата, винаги свежа и усмихната грандама на българския театър – Татяна Лолова. Тя е централен персонаж, около който се завърта сюжетът на тази семейна комедия. Мама Еми се разкрива като властна егоцентрична жена, обичаща бохемския начин на живот, склонна да се намесва навсякъде, особено там, където най-малко ѝ е работа. Коцето, който получава статут на заврян зает, е най-малко щастлив от породилите се обстоятелства. Сблъсъкът зет – тъща е повече от неизбежен. От него се пораждат грандиозни семейни катаклизми и всички те са, с цел да забавляват зрителите и да им предоставят едно запомнящо се комично шоу. Многоцветният актьорски състав се допълва от: Иван Панев в ролята на Емко, учен романтик и брат на Анастасия, Магдалена Павлова като приятелката на Анастасия, Бисерка и Борислав Захариев (известен с образа на Боби Турбото), който играе съседа и най-верния приятел на Коцето. Режисьор на продукцията е Петър Вълчанов.

„Шменти-капели“

Легендата Владислав Карамфилов – Въргала постига невероятен успех със своя авторски филмов проект „Операция Шменти-капели“. В него е засегната до болка позната тема за „байганьовския“ и „тарикатски“ манталитет, като неизменна част от българското общество и народопсихология. Кино филмът се определя като високо постижение. Именно това вдъхновява режисьора и актьор да продължи проекта и така се стига до адаптирането му във формат на телевизионен сериал. Творението на Влади Въргала е неподправено забавна проекция за българската действителност, примесена с елементи на драма и убийствена сатира. Действието в сериала рисува комично-сатирична картина на България през един особено обширен времеви период, който обхваща началото на 40-те години на 20 век, прехода от царски към социалистически до демократичен модел на управление. На фона на обществено-икономическите и политически промени се разгръщат личните историите на различни колоритни и невъобразимо истински образи, които са неизменно въвлечени в безкраен водовъртеж от битка за оцеляване, нечестиви схеми, обещаващи бързо забогатяване и още много. Главните роли са отредени на Йосиф Сърчаджиев, Иван Матев, Ася Йовчева, Латинка Петрова, Емил Емилов, Филип Трифонов, Стефан Попов, Валентин Гошев.

„Етажна собственост“

„Етажна собственост“ е приятен сериал, продуциран от „Hidalgo productions“, в който се осмиват битовизмите и дребнавостта, с които нерядко се налага да се сблъскваме в ежедневието. Отнася се към поджанра панелна комедия с елементи на битов реализъм. Сериалът разказва за живота и комичните моменти, в които изпадат обитателите на различните апартаменти от една жилищна кооперация в столичния квартал „Надежда“, състояща се от 18 етажа, построена по времето на социализма. Главни герои са: домоуправителят, кварталната клюкарка, учителката по музика, красавицата на блока, погребалният агент и героинята с не толкова атрактивна външност. Актьорите, на които е предоставена „тежката“ задача да разсмиват зрителите, са Антон Радичев, Албена Колева, Милена Маркова, Явор Гигов, Надя Савова, Невена Бозукова, Мариета Петрова и др.

 Неслучайно комедиите, под формата на серии или пълнометражни филми, са най-популярният филмов жанр. Когато са направени качествено забавните сюжети моментално прогонват скуката и освобождават трайно място за доброто настроение. Колко вярно звучи именно тук сентенцията – „Светът е оцелял, защото се е смял“.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This