Само един допир със Словения е нужен, за да осъзнаеш колко много има в малкото. Страната сякаш се побира в шепата на едната ти ръка, но може да напълни сърцето с този свеж полъх, от който е имало нужда дълго време.

 

Сякаш скрита в сянката на своите по-известни западни съседки – Италия и Австрия, Словения понякога остава незабелязана, но винаги разкрива без срам красотата си на всеки, решил да не я подмине. За разлика от повечето европейски страни, които са известни със своята архитектура и богато културно наследство, Словения предлага нещо друго – връщане към природата. Толкова просто, а толкова значимо. Възможност да се загубиш в нея и да се намериш. Да попаднеш на място, където човешката ръка сякаш не се е намесвала, не защото не може, а защото не желае.

 

Юлийските Алпи, наречени на древна римска провинция, са бижуто на Словения, към което се насочихме, стремейки се да избягаме от градската среда. Пропускам зимните спортове и дейности, които може да опиташ там. Вече сме се настроили за лято и слънце, и се потапяме в морето от избор, за една по-нестандартна и по-активна ваканция. Без претенцията да съм напълно изчерпателна, споделям някои места и дейности, които определено си заслужават:

Фестивалът „Wild Flower Festival“, който се провежда ежегодно между май и юли в долината Бохин (Bohinj), e преживяване, до което всеки трябва да се докосне.

 

Ако обичаш природата и искаш да изразиш любовта си, то няма по-добро събитие. „Wild flower“ се провежда в чест на пролетта, цветята, природата. През близо 2-та месеца, в които трае събитието, може да се насладиш на букет от събития. Ботанически обиколки, целящи да те запознаят с местната флора; концерти, танци, уъркшопи за деца и възрастни, йога на открито и все такива готини дейности, които ще те откъснат от забързаното градско ежедневие.

Върхове за покоряване

Несъмнено връх Триглав (2,863 м.) е първенецът в тази част на Алпите, най-висок връх и символ на страната. Сава, една от големите реки, извира от тук, а по-малко известен факт е, че се влива в Черно море. Изкачването на върха може да се осъществи по няколко маршрута (по-лесни или по-екстремни), но винаги с водач, екипировка и каска. Вероятността от падащи камъни никак не е малка, имайки предвид неблагоприятния релеф от мезозойски варовици и доломити.

Необичайно е събитието „Barefoot on Triglav“, което предполага изкачване без обувки. Тази година то ще се проведе на 5-ти юни. Освен Триглав, Юлианските Алпи предлагат още много върхове, които целогодишно очакват своите ентусиасти.

Най-вероятно първата асоциация с езеро и Словения е Блед – най-голямото карстово езеро и туристически символ на страната. 

Езера

Най-вероятно първата асоциация с езеро и Словения е Блед – най-голямото карстово езеро и туристически символ на страната. 

Ето защо е много вероятно тълпите от посетители да се окажат неприятна изненада. Все пак ако търсиш лека разходка, красиви гледки, природа и градски живот в едно – това е мястото. Разходка до замъка Блед или пък до „пейката с панорамните гледки“ са страхотна алтернатива на пренаселените ресторанти и сладкарници на брега.

Езерото Бохин (Bohinj) от друга страна предлага малко по-различно преживяване. Разположено в долината Бохин, обградено от високи върхове, сякаш скрито в тях, носи усещане за пълно единение с природата, сякаш времето е спряло. Тук, освен само разходка, може да пробваш гмуркане, риболов, плуване, каякинг, езда и други зареждащи дейности.

Спускане с въже в Планица

До 2011 г. всички рекорди по ски скокове са поставени именно в Планица, където до неотдавна са се намирали и най-големите ски шанци. От началото на май всяка година до зимния сезон, най-стръмната ски шанца се превръща в атракция. Най-стръмната въжена линия, тръгваща от върха на пистата и спускаща се по цялата й дължина (близо 600 м.), цели, освен да вдигне адреналина на престрашилите се да опитат, но и да покаже перспективата на спортистите в дисциплина ски скок. Преживяването определено оставя спомен, който не избледнява.

За хората, които предпочитат индивидуални преживявания, далеч от тълпата и комерсиалното, Триглавския национален парк предлага безброй пътеки за преходи. Те водят до панорамни гледки от върха, до скрити водопади, малки реки с кристална вода, колоездачни маршрути и хиляди начини да останеш сам. Да свалиш всичко ненужно, както от раменете си, така и от съзнанието, да отвориш малко място, да вдишаш, да преоткриеш света около и вътре в теб.

Словения е шепа страна, която обаче има огромно сърце. Научила се е да пази богатствата си, но и да ги споделя с всеки, който иска да се докосне до чистотата на природата. Дава ти частица от себе си, без да си я иска обратно, за да можеш ти да преоткриеш себе си и… да обещаеш, че отново ще се върнеш.

Pin It on Pinterest

Share This