България е известна като родното място на древния певец и музикант Орфей. Не знаем къде точно е родното му място, но традицията сочи, че той е бил някъде в красивите Родопи в Югоизточна България, която е била част от древна Тракия. Легендата гласи, че той е живял там около 1400 г. пр.н.е.

 

Според гръцката митология Орфей е син на речния бог Еагър, владетелят на Хемус (Стара планина), и нимфата Калиопа – муза на епичната поезия. Непоколебимата му любов към любимата му съпруга Евридика е вдъхновявала поети, писатели и художници в миналото и до днес. Музиката му омагьосва всички, а тъжните му песни са накарали дори боговете и нимфите да плачат. Сърцето на Хадес, богът на подземния свят, се смекчава от песента на Орфей и богът се съгласява да позволи на Евридика да се върне с Орфей на земята. Но тя не успява да оцелее в пътуването и изчезнала завинаги в подземния свят. Кратка, но силна любов!

 

Легендата казва, че Музите пренесли лирата на Орфей на небето, след като той умрял, и я поставили сред звездите. Душата му се върнала в подземния свят, където отново се събрал с любимата си жена Евридика.

 

Много художници са черпили вдъхновение от историята на Орфей и Евридика. Намирам тези на Франсоа-Луи Франсе, Жан-Батист Камил Коро и Едмунд Дюлак за особено трогателни. Но нищо не може да ги сравни с магическите платна на талантливия български художник Кеазим Исинов, който има повече от 400 творби, посветени на Орфей.

#бюлетин

#изкуство

Светлината и любовта в неговите картини са невероятни. Щастлива съм, че имах възможността да се срещна с него и да отделя време, за да се запозная отблизо и изследвам неговото изкуство. Той е не само майстор на четката, но един невероятно духовен човек, роден преди времето си. Изкуството му демонстрира много философия, пророчество и едно силно събуждащо послание към човечеството. Ако животът на Земята някога бъде унищожен, оцелелите бъдещи поколения могат да използват неговите картини, за да пресъздадат природата и човечеството, те са един вид „Ноев ковчег“, вграден в платната му. Не е изненада, че през 2005 г. той получава наградата „Художник на века“ в конкурса „Милениум – 1001 причини да обичаш земята“, проведен в Холандия.

 

 

Картините му разказват легендата за Орфей. Разгледайте всяка една от тях, представете си техния свят, съставете свои собствени истории и мечти, и пътувайте към непознатото. Оставам платната му да говорят.

Бих искала да завърша статията с няколко цитата за изкуството на Кеазим Исинов.

„Същността на неговия стил може да бъде определена от често използвания сега термин „магически реализъм“. За Кеазим Исинов това е органична комбинация от митично и приказно съдържание, богато и поразително въображение, първичен екстаз за природата и събитията, подробности за любопитството, докато са в технически аспект – на калиграфска рисунка, прецизност на пластичната форма, магическо осветление. Във всеки случай той е талантлив и продуктивен художник, който има много да каже и знае как да го каже на хората – по незабравим начин.“

~ Кирил Кръстев

 

„Великите художници винаги са пророци. Всички те, както и Кеазим Исинов, работят с миналото, за да създадат идеали за красота, които ни водят към бъдещето.“

~ Д-р Метер, директор на Академията за изящни изкуства, Виена

 

„Без да губи от своята дълбочина, изкуството на Кеазим Исинов изпълнява една рядка в днешно време мисия – едновременно да радва и облагородява.“

~ Борис Данаилов

Ако искате да купите оригинал, репродукция или неговото изкуство, можете да се свържете директно с художника на адрес https://www.facebook.com/issinov/ или чрез имейл на [email protected].

 

БИОГРАФИЯ

Кеазим Исинов е роден в село Садовец, Плевенска област на 16-ти април 1940 г. Завършва Националното училище по изкуствата през 1960 г., а през 1968 г. завършва Националната художествена академия, класа на проф. Ненко Балкански по живопис.

още за четене

Абонирай се

Всяка седмица ще получавате най-новите и четени текстове във вашата електронна поща.

Абонирахте се успешно!

Pin It on Pinterest

Share This