България е известна като родното място на древния певец и музикант Орфей. Не знаем къде точно е родното му място, но традицията сочи, че той е бил някъде в красивите Родопи в Югоизточна България, която е била част от древна Тракия. Легендата гласи, че той е живял там около 1400 г. пр.н.е.

 

Според гръцката митология Орфей е син на речния бог Еагър, владетелят на Хемус (Стара планина), и нимфата Калиопа – муза на епичната поезия. Непоколебимата му любов към любимата му съпруга Евридика е вдъхновявала поети, писатели и художници в миналото и до днес. Музиката му омагьосва всички, а тъжните му песни са накарали дори боговете и нимфите да плачат. Сърцето на Хадес, богът на подземния свят, се смекчава от песента на Орфей и богът се съгласява да позволи на Евридика да се върне с Орфей на земята. Но тя не успява да оцелее в пътуването и изчезнала завинаги в подземния свят. Кратка, но силна любов!

 

Легендата казва, че Музите пренесли лирата на Орфей на небето, след като той умрял, и я поставили сред звездите. Душата му се върнала в подземния свят, където отново се събрал с любимата си жена Евридика.

 

Много художници са черпили вдъхновение от историята на Орфей и Евридика. Намирам тези на Франсоа-Луи Франсе, Жан-Батист Камил Коро и Едмунд Дюлак за особено трогателни. Но нищо не може да ги сравни с магическите платна на талантливия български художник Кеазим Исинов, който има повече от 400 творби, посветени на Орфей.

#бюлетин

#изкуство

Светлината и любовта в неговите картини са невероятни. Щастлива съм, че имах възможността да се срещна с него и да отделя време, за да се запозная отблизо и изследвам неговото изкуство. Той е не само майстор на четката, но един невероятно духовен човек, роден преди времето си. Изкуството му демонстрира много философия, пророчество и едно силно събуждащо послание към човечеството. Ако животът на Земята някога бъде унищожен, оцелелите бъдещи поколения могат да използват неговите картини, за да пресъздадат природата и човечеството, те са един вид „Ноев ковчег“, вграден в платната му. Не е изненада, че през 2005 г. той получава наградата „Художник на века“ в конкурса „Милениум – 1001 причини да обичаш земята“, проведен в Холандия.

 

 

Картините му разказват легендата за Орфей. Разгледайте всяка една от тях, представете си техния свят, съставете свои собствени истории и мечти, и пътувайте към непознатото. Оставам платната му да говорят.

Бих искала да завърша статията с няколко цитата за изкуството на Кеазим Исинов.

 

„Същността на неговия стил може да бъде определена от често използвания сега термин „магически реализъм“. За Кеазим Исинов това е органична комбинация от митично и приказно съдържание, богато и поразително въображение, първичен екстаз за природата и събитията, подробности за любопитството, докато са в технически аспект – на калиграфска рисунка, прецизност на пластичната форма, магическо осветление. Във всеки случай той е талантлив и продуктивен художник, който има много да каже и знае как да го каже на хората – по незабравим начин.“

~ Кирил Кръстев

 

„Великите художници винаги са пророци. Всички те, както и Кеазим Исинов, работят с миналото, за да създадат идеали за красота, които ни водят към бъдещето.“

~ Д-р Метер, директор на Академията за изящни изкуства, Виена

 

„Без да губи от своята дълбочина, изкуството на Кеазим Исинов изпълнява една рядка в днешно време мисия – едновременно да радва и облагородява.“

~ Борис Данаилов

БИОГРАФИЯ

Кеазим Исинов е роден в село Садовец, Плевенска област на 16-ти април 1940 г. Завършва Националното училище по изкуствата през 1960 г., а през 1968 г. завършва Националната художествена академия, класа на проф. Ненко Балкански по живопис.

още за четене

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Абонирай се

Всяка седмица ще получавате най-новите и четени текстове във вашата електронна поща.

Абонирахте се успешно!

Pin It on Pinterest

Share This