От 22-ри до 30-ти юни фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдруженията „Арте Урбана Колектив“ и „Кинематограф“, ще се проведе на различни места в София – кино „Одеон“, кино „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френски институт, Чешки център и Гьоте институт. Както и в предишните издания, отново фокусът ще бъде поставен върху разпространението на идеята за кино в училище и под формата на неформални образователни дейности.

В програмата на фестивала за пореден път ще бъдат представени смели съвременни игрални и документални филми от различни държави (България, Германия, Португалия, Словения, Русия, Чехия, Швеция, Франция и др.), както и специална кинообразователна селекция за ученици. И още: форум „Кино в училище“, мастер класове, срещи с автори и дискусии. Пълната програма можете да видите на сайта на фестивала тук. Гледайки този поглъщащ, чувствителен документален филм, зрителят е обзет от съзнанието, че ако всички деца бяха благословени с такива емоционално интелигентни, безкрайно търпеливи учители, конфликтите биха били смекчени чрез дискусия и заявлението на Джон Ленън „Представете си“, щеше да бъде нашата реалност.  Това е филм, който не може да остави нито една публика равнодушна, особено българската, защото г-н Бахман развива една специална връзка на доверие и взаимна привързаност именно  с децата от български произход в класа му.

#бюлетин

Срещите ще бъдат открити на 22-ри юни от 18:00 часа в кино „Одеон“ с премиерна за България прожекция на филма „Класната стая на г-н Бахман“, носител на специалната награда на журито от тазгодишното издание на международния фестивал „Берлинале“. В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези дванадесет-четиринадесетгодишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не владеят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход – чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата за „другостта“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк спектър от умения, култури и възгледи.

Откриващият филм е част от тематичната секция на фестивала „Смелите деца“. Друг акцент в нея е словенската класика „Долината на мира“, отличен на филмовия фестивал в Кан през 1957 г. Във филма две деца, останали сирачета по време на войната – словенското момче Марко и германско момиче Лоте, заедно търсят „долината на мира“. 

 

Тематичната програма „Сестри“ обединява истории от Словения, Швеция, Италия и Испания, за да разкаже приключенията на млади момичета, поставени пред различни изпитания, които успяват да се съхранят, благодарение на силата на приятелството и доверието помежду им. 

 

 

Друг акцент на програмата са няколко шедьоври на легендарната френска режисьорка Аньес Варда, които достигат до българската публика благодарение на Френския институт в България. Зрителите на фестивала ще имат възможността да видят част от първите филми на Варда – пълнометражните „Рибарското селище – La pointe courte“ и „Клео от 5 до 7“, както и по-малко познати късометражни документални творби на авторката.

 

Аньес Варда е един от пионерите на движението „френска нова вълна“; тя се интересува от ежедневния живот на хората, които среща в кварталите на Париж („Клео от 5 до 7“) или в крайбрежния Сет („Рибарското селище“). За Варда е важно да улови частица от реалността, от всекидневните ситуации на местата, които посещава и ги прави част от своите игрални филми, превръщайки работата си, смесваща професионални и непрофесионални актьори в запазената марка на нейния стил.

 

Фестивалът ще предложи и няколко специални късометражни програми: панорама, посветена на съвременното португалско кино; селекция, представяща тенденциите в студентското късометражно немско кино и още – късометражни филми на млади режисьори от Русия.

 

В рамките на кинообразователна програма ще се проведат прожекции за ученици, както и практически ателиета. Селекцията от филми, посветена на младите зрители, включва първите филми от историята на киното и експериментални късометражни филми, част от програма „CinEd“, класики като „Клео от 5 до 7“ и „Малката продавачка на слънце“, както и съвременни филми като „Пей“, „Swagger“ и др. Всеки филм ще бъде последван от дискусия или работилница, вдъхновена от представените филми.

 

Във форум „Кино в училище“, който ще се състои за трети път по време на фестивала във Френския институт, отново ще бъде поставен акцент на киното и другите изкуства в училищния контекст. В серия от тематични панели ще бъдат споделени добри практики от различни инициативи, които сдружение „Арте Урбана Колектив“ координира, ще бъдат поканени ученици и учители от различни точки на България, със специфични контексти, за да разкажат за своя опит с „кино в училище“ от първо лице. 

 

И още: срещи и дискусии с българските режисьори Слава Дойчева, Христо Сименовов, Димитър Димитров – Анимитер, както и мастер клас с Ралица Петрова, който ще бъде повод да се запознаем в дълбочина с работата на Ралица, базирайки се на откъси от нейни филми и от филми на автори, които я вдъхновяват. По време на събитието ще бъдат представени и възможностите на новата платформа на програмата „WOMED“, която сдружение „Арте Урбана Колектив“ координира за България.

още за четене

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са предимно от ирански (сарматски) произход, като само управляващата династия Дуло е с тюркски корени.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Макарони в масло от ядки и сирене

Макарони в масло от ядки и сирене

1 пакет макарони (сварете макароните) Сос: 3 чаши нарязана на кубчета тиква 1/2 глава лук 1 скилидка чесън 1/4 чаша кашу 1/2 авокадо 1/4 чаша хранителна мая 1/2 ч.л. куркума 1/2 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. кориандър 3 фурми Сол & черен пипер на вкус Вода, ако е...

Pin It on Pinterest

Share This