Младежите, основатели на най-новата организация за опазване на традиционното ни наследство, канят всички желаещи да опитат уникално 5-дневно преживяване в родопско село през август. Времето, прекарано на село, ще бъде разпределено между лятно отдъхване и разходки, докосване до местната традиционна култура и няколко часа работа в помощ на селото всеки ден.

„Едно от най-типичните обществени проявления на родопския българин е „межьото“ – традиционна форма на взаимопомощ. Първи отивали момите и ергените, празнично облечени като за хоро. За тях межьото е било чудесна сгода да се повгледат един в друг, да се бендисат (харесат). Когато някой захванел да гради къща, само със своето муле (та нека са и две, и три), той не можел да набави нито камъни, нито плочи за покриване, нито дървен материал. В такъв случай селото му се притичвало на помощ.“

(из спомените на Славчо Дичев)

В съвременния прочит на родопското межьо „НИШАН“ ще потопи всички желаещи „градски“ хора в селския начин на живот за 5 дни – от 8-ми до 13-ти август 2017 г., като част от времето им, прекарано там, ще бъде в помощ на селото – точно както на седенките от едно време. За участниците това ще е възможност да презаредят батериите, като се откъснат от забързаното ежедневие, да опитат традиционни родопски гозби, приготвени от местните жени, да се разходят из величествената планина и в същото време да отделят няколко часа на ден в това да помогнат с труд си на селото. Част от дейностите, свързани с бита на селото, ще са косене и събиране на сено, боядисване, прибиране и цепене на дърва, помощ в местното читалище и други.

Името на събитието е „МЕЖьО – презареди на село с КАУЗА“, защото смисълът на преживяването според организаторите от „НИШАН“ е най-важен както за местните, така и за гостите на селото. Каузата по техни думи е проста и човечна: да помагаме с двете си ръце на местните жители във всекидневните им задачи, по 3 часа на ден в продължение на 5 дни. Лична: да избягаме от консуматорското си „аз“ и да потърсим мястото си сред природата и естественото пространство на селото; да опознаем българското село на 21 век. Финансова: над 60% от таксата ще остава вътре в селото, подпомагайки живота на местните хора, а останалата сума покрива организационните такси на сдружението.

От „НИШАН“ канят всички, които имат желание да прекарат лятната си почивка по различен начин, да опитат „МЕЖьО“ и да покажат, че ние българите не сме изгубили способността да си помагаме и да споделяме!

Срокът за записване е до 16-ти юли 2017 г., а местата са ограничени.

Кой е организаторът?

Ние от сдружение „НИШАН“ вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите. От опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е да ги преживеем. „НИШАН“ те води по следите на българската традиционна култура, правейки те не само наблюдател, а и участник в пътешествието към корените ни.

Контакти: [email protected]

#още

Град Трявна – „Българският Нюрнберг“ от Възраждането Трявна се прочува преди Освобождението благодарени...
Честит Бабинден, празник на вещите хора, мъдростта и добрината! На нивата до някой слог родилката глава полага. ...
Потоци от бира ще извират от „Сините камъни“ Историята на двамата стари разбирачи на бира започ...
Предизвикателството за социална промяна на „Фабрика за идеи“ Търси се ефективен лек срещу масовата епидемия от ...
Месни и Сирни Заговезни – символи и обичаи „Месни Заговезни“ (Неделя на Страшния съд) е право...

Абонирай се и получавай ........

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This