Добре известно е, че женският цикъл (периодът от започването на менструалното кървене до следващото прокървяване) е дълбоко свързан с лунния. Неслучайно средният цикъл на жената трае точно толкова, колкото и този на Луната – 29 дни. Луната представлява женската енергия, а Слънцето – мъжката. Заедно те създават хармония в света. Ето защо лунните фази влияят в много по-голяма степен върху женския организъм и психичното състояние на жената, отколкото на мъжа.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Съветите на Страхил: Как да понижим лошия холестерол – 4 стъпки към успеха

Темата за холестерола, и сърдечното здраве като цяло, не е от най-лесните за обяснение, но едно е сигурно – понижаването на лошия холестерол е нещо хубаво!

Също като Луната, женският цикъл има четири фази – менструация, фоликуларна фаза, овулация и лутеална фаза (предменструална). В идеалния вариант те съвпадат с фазите на Луната – Новолуние, нарастваща Луна, Пълнолуние, намаляваща Луна. В древността женският цикъл е бил силно уважаван и дори честван, а по време на менструацията са извършвани специални ритуали. Смятало се е, че в този период жените имат ярки пророчески сънища, а интуицията им е по-силна от всякога. Затова често са се допитвали до тях при вземането на важно решение за общността.

 

Постепенно обаче патриархалният свят, уплашен от силата на женската енергия, заклеймил тези ритуали. Всичко, което някога се е смятало за чисто и красиво, е превърнато в табу. Днес свързваме менструацията с болка и дискомфорт, които ни пречат на работата и ежедневната рутина. Мъжкият свят, в който живеем, очаква от нас да даваме винаги максимума от себе си и не ни позволява да се свържем на по-дълбоко ниво с вътрешната си, истинска същност. Цикълът ни е омаловажаван до средство за възпроизвеждане.

 

Фази на Луната и тяхното влияние

 

Не особено известен факт е, че фазата, в която се намира Луната, докато кървим, освен всичко друго, може да ни покаже и в какъв период на житейския си път се намираме. Ще се изненадате колко свързани сме физически и психически с лунните цикли!

Червена Луна

 

Ако кървите по време на Пълнолуние, то вие се управлявате от енергията и цикъла на Червената Луна. В миналото жените, чиято менструация настъпва на Пълнолуние, обикновено са били жрици, лечителки, вещици или призвани да създават и да помагат на обществото. Тези жени имат огромна сила да обучават другите, те са лидери и имат огромни възможности за себеактуализация и израстване. Креативни са и добре се справят в бизнес сферата.

 

Цикълът на Червена Луна е наричан още Цикъл на Мъдрата жена. Представителките ѝ фокусират творческата си енергия навън – към другите и имат потребност да помагат. Те обичат да бъдат заобиколени от верен кръг приятели и са чудесни ментори. Червената Луна е също така дълбоко свързана със сексуалната енергия. Жените, които кървят на Пълнолуние, са много потентни и в миналото са били наказвани за своята необуздана сексуалност. Ако вашата менструация настъпва на Пълнолуние, значи се намирате в такъв етап от живота си, в който разполагате с максимума от сили за израстване, творчество, лидерство, а също и предаване на вече натрупания опит.

 

Бяла Луна

 

Цикъл на Бялата Луна е, когато кървите по време на новолуние. Смята се, че това е най-разпространеният тип цикъл и той е най-силно свързан с Луната. Това е така, защото на Новолунието Луната се нулира, за да започне отново своя цикъл на растеж, също както менструацията слага край на един период и след нея започва нов цикъл. Поради тази причина жените в Бяла Луна често са наричани майки, бидейки най-близо до Луната и майката природа.

 

Ако кървите на Новолуние, то най-вероятно вие се намирате в период, когато мислите за създаване на семейство и раждане на дете. Дори и да не го осъзнавате, организмът ви се подготвя и има потребност точно от това. Кървейки на Новолуние, вашата овулация съвпада с Пълнолунието, което е най-фертилния период, както във вашия организъм, така и в енергийното влияние на Луната. Тя ви помага допълнително в процеса на зачеване, ако имате такова намерение.

 

Жените от цикъла на Бялата Луна привличат енергията навътре към себе си и я използват, за да задълбочат своите емоционални, умствени и духовни енергии. Патриархалното общество с радост приветства такива жени, защото те са най-точно отговарят на представата му за майка и домакиня.

 

Какво, ако не кървите нито на Пълнолуние, нито на Новолуние? Тогава се намирате в един от транзитните периоди – Розова или Лилава Луна.

 

Розова Луна

 

Ако кървите по време на нарастваща Луна (между Новолуние и Пълнолуние), вие сте в синхрон с енергията на Розовата Луна. Това означава, че сте в период на преход от един етап на живота си към друг. Когато Луната нараства, постепенно върви от тъмнина към светлина и се разширява. Вероятно вие излизате от един по-тъмен период на живота си или период на почивка, хибернация и постепенно силите ви се възвръщат. Това е време за обновяване, както на физическото тяло, така и на духа и психиката. Замислете се, не сте ли били до този момент като в сянка, от която сега бавно излизате?!

 

Лилава Луна

 

Лилава Луна е, когато кървите по време на намаляваща Луна – между Пълнолуние и Новолуние. Това отново е преходен период от живота, само че в обратна посока. Когато Луната намалява, тя върви от светлина към тъмнина, а енергията ѝ постепенно се изчерпва. Това може да символизира края на кариерата, завършек на някакъв житейски период, а също и преоткриване на своята вътрешна сянка. Може да изпитате нужда да останете сами, да си почивате и да рефлектирате върху миналото или бъдещето! Може внезапно да откриете всичко онова, което не ви служи повече и да поискате да се освободите от него!

 

Периодът на кървене е същинско огледало на вътрешната ни същност. Не забравяйте обаче, че менструалният цикъл може да мени своята продължителност и кървенето да се случва в различни периоди! Това е процес, който се променя през целия живот. Много е вероятно дори всеки месец да кървите на различна Луна – веднъж Червена, веднъж Бяла, веднъж Розова… Ако менструацията ви има постоянност и затвърдително показва в коя Луна сте, тогава можете да си направите по-реални и дългосрочни изводи за жизнения период, в който се намирате и съответно да дадете на организма си това, от което се нуждае. Месечният цикъл е изключително деликатен и зависи от множество фактори – стрес, хранене, движение, начин на живот, възраст, нива на хормоните и т.н. Едно е сигурно – организмът никога не лъже, затова трябва да го слушаме и да чуем какво иска да ни каже, бидейки свързан с определена фаза на Луната!

още за четене

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

„Същината на изкуството те кара да мислиш, променя те и те събужда“ – интервю с Мира Рахнева

Мира Рахнева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършва Софийската художествена гимназия за изящни изкуства „Акад. Илия Петров“, специалност „Живопис“ и магистратура в СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Педагогика и семиотика на изобразителното изкуство“. Има...

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Култовият комплекс при Малко Търново – главно светилище на върховното тракийско божество

Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето.снимка: Пламен Петков / БългаркаСТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Тракийската религия е изцяло организирана около почитта към Слънцето. Основен извор за богопочитанието у траките е древноримският писател...

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Бат Органа – родоначалник на Стара Велика България

Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са предимно от ирански (сарматски) произход, като само управляващата династия Дуло е с тюркски корени.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Напоследък в научните среди се налага схващането, че прабългарите са...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Какво мога да направя днес, за да подобря живота си утре

Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от живота ни се определя от ежедневната ни рутина.Качеството на нашия живот зависи от качеството на навиците ни, казва писателят Джеймс Клиър. Всъщност, 80 % от...

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Испанска поезия: Хосе Анхел Валенте

Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25 април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Хосе Анхел Валенте е поет, есеист и преводач. Роден е на 25-ти април през 1929 г. в Оренсе, Галисия. Учи право и романска филология, преподава испанска филология в...

Макарони в масло от ядки и сирене

Макарони в масло от ядки и сирене

1 пакет макарони (сварете макароните) Сос: 3 чаши нарязана на кубчета тиква 1/2 глава лук 1 скилидка чесън 1/4 чаша кашу 1/2 авокадо 1/4 чаша хранителна мая 1/2 ч.л. куркума 1/2 ч.л. червен пипер 1/2 ч.л. кориандър 3 фурми Сол & черен пипер на вкус Вода, ако е...

Pin It on Pinterest

Share This