За пръв път видях Самуил Гелев на фестивал „Морски изгреви“ в Ахтопол. Но преди да го видя, го чух. Неговата музика прелиташе през улиците, докосвайки слуха на забързаните минувачи и те спираха, за да чуят това испанско звучене от соло китарата му. Той сякаш свиреше за себе си, прегърнал китарата и създаваше звуков оазис, който кара слушателите да се пренесат на друго място, а шарената курортна публика, която тичаше наоколо, сега стоеше, без да мърда. Напомняше на Пако де Лусия, но с различен почерк.

 

Музиката на Самуил е свобода! Тя прави изключителен контраст на фона на многобройните рок музиканти, с грубо звучене. Неговата музика е много лирична, много интимна. Слушайки я, човек усеща живота с цялото си същество и смисъла на съществуването идва от само себе си, като едно дълбоко пазено знание. А той е в малките неща, които ни правят истински щастливи, в усещането за свобода и близост с вълшебствата на природата, до които се докосваме, когато мечтаем и творим. И постепенно целият град зазвуча с неговата китара, а музиката сякаш се губеше навътре в морето. Наскоро срещнах Самуил отново и реших, че тази магия трябва да бъде споделена с повече хора. Затова сега ви срещам с него – за да разкаже повече за своята авторска музика.

Как се появи китарата в твоя живот?

Още от ранна детска възраст музиката присъства в живота ми. Покрай родителите ми съм слушал и съм се любувал на най-различни песни. Предимно Рок. Много пъти си представях как ги свиря. Моят баща е китарист и е свирил по различни места. Гледах китарата му доста време и един ден реших да я хвана и започна да се уча. Учих песните, които харесвах, както правеха всички момчета. После се събирахме в компания и споделяхме наученото. Години по-късно в живота ми се появи испанската китара.

Музиката ти е със силно испанско звучене, много лирична и нежна. Как би определил стила си?

Повлиян съм от много стилове рок, класика, фламенко, средновековна музика, но поне през последните години бих определил стила си на New age Flamenco.

С какво се характеризира този стил?

New age Flamenco-то навлезе преди около 15 години. Характерно за него е по-мелодичното и съвременно звучене, за разлика от стандартното фламенко. Това, което съм забелязал, е, че винаги се свири от чужденци. По-известни имена в жанра са Armic, Govi, Jesse Cook.

По колко часа на ден свириш?

Не мога да кажа с точност. От минути до много часове.

Може ли твоята музика да се нарече път през пространството и времето?

Може да се нарече проява или откритие на себе си в Музиката.

Живял си 10 години в Испания. Кои ветрове те отвяха натам?

Отвяха ме ветровете на любовта, хармонията и мелодията. Стремежът ми да овладея по-добре испанската китара. Да си кажа честно, исках да пия вода от извора. Помогна ми много. Години по-късно разбрах, че изворът е в самия човек.

Приличат ли си испанската и българската музика? Коя предпочиташ да свириш?

И фламенкото, и българската народна музика са „много дълбоки води“. И двете са отпечатък на дълбока история и традиции. Различават се по колективния нрав, културата и битието на хората. За мен музиката е един всеобщ мир. Няма националности. Каквото излиза от сърцето ми, това свиря.

Какво е да си съвременен трубадур? Кое поражда нуждата да свириш за хората?

Не бих казал, че е нужда. Обичам да дарявам на хората послания за Мир, Хармония и Любов. Много съм благодарен, че мога да го правя.

Имаш ли идол в музиката?

Бих казал, че съм повлиян от много композитори и музиканти, които са ми показали красотата на музиката.

Какво е България за теб?

Обичам я! Това е моята родина!

Къде се чувстваш най-добре, когато свириш?

Навсякъде, където срещам разбиране за това, което правя.

Имаш 5 неиздадени албума. Защо не им дадеш път към широката публика?

Съвсем умишлено съм споделил по-голямата част от творчеството си в интернет – на свободно слушане, за да е достъпно за всеки. Стига да има желание. Мои записи могат да бъдат намерени в YouTube и във Facebook под името SAMU (samu spanish guitar).

Къде ще бъде следващата ти изява?

Изявявам се често в столични заведения и фестивали, на културни мероприятия из цялата страна и извън нея. На най-разнообразни места. Не знам къде ще съм следващия път.

Pin It on Pinterest

Share This