Чели ли сте приказките за принцове и принцеси, от далечни, непознати и екзотични страни, които живеят в най-чудните и красиви палати? Сигурно, да! Но запитва ли сте се как са изглеждали и ако съществуват, как ли изглеждат сега?

 

Добре дошли в розовия град Джайпур! Името си града получава, както се досещате заради този цвят, който присъства във всяка сграда. Идеята за подобна „украса“ била на махараджата Савай Джай Сингх (Sawai Jai Singh II). През 1876 г. той искал да впечатли, тръгналия на обиколка из Индия, британски престолонаследник Алберт, като по този начин индийският владетел се надявал, че държавата му ще засили връзките си с британската аристокрация.

 

Освен оцветяването на града, Савай наредил и построяването на най-голямата и красива концертна зала, която също добавила културен облик към града и естествено била боядисана в розово. Докато владетелят бил зает да преобразява града, съпругата му се заела с приемането на декрет, през 1877 г., който забранява използването на друг цвят, освен розовия при боядисването на сградите.

#бюлетин

#да попътуваме по света

Идеята за този цвят не е някаква приумица. Индийците отдават важно значение на цветовете в живота си. За тях розовият цвят символизира гостоприемството. Благодарение на добавката от калциев оксид, тази боя се използва при боядисването на къщите, за да могат да издържат на сухите и сурови условия на местния климат. Днес, във времената на замърсявания, пренаселеност на градовете и увеличение на автомобилите в пъти, отколкото могат градовете да поемат в Индия, този розов нюанс придава поне мъничко нотка на щастие и разнообразие, в забързаното ежедневие на индийците.

 

Но не всичко в града е в розово. Тук се намира и забележителната крепост Форт Амбер (Amber Fort). По подобие на Великата китайска стена, тя имала за цел да защитава града от външни врагове. Благодарение на смесицата от монголска и индийска архитектура тази крепост била толкова красива, че според една местна легенда, дори враговете на държавата не смеели да я разрушат.            

Форт Амбер / Amber Fort

Едно от най-интересните места в града е личната територия на махараджата – неговият харем. Всяка от неговите любимки била отделена в 12 обособени „апартамента“. Интересното е, че поради съображение за сигурност, и за да не буди ревност в другите си жени, махараджата разпоредил да има 12 сигурни коридори. Те трябва да не се засичат с другите апартаменти, така че владетелят винаги да има достъп до поредната си любимка, без да си създава излишни неприятности – да бъде кралството сигурно и без брожения.

Друга интересна особеност в града е Хава Махал (Hawa Mahal) т.н „Дворец на ветровете“. Понеже владетелят бил много набожен и вярвал в бог Кришна, наредил построяването на този дворец. Пожелал е да бъде снабден с 953 малки прозорчета, всеки от които разположен в панел подобен на пчелна пита! През горещите летни месеци жените можели необезпокоявано да виждат какво се случва навън, без да има опасност някой минувач да ги види.

Хава Махал / Hawa Mahal 

Освен с построяването на това „чудо на чудесата“, владетелят бил също така много начетен и любознателен. Сред множеството му интереси била и астрономията. По нареждане на предходния владетел е построена астрономическата обсерватория Джантар-Мантар („Jantar Mantar“) – най-голямата и най-запазена обсерватория в света. Обсерваторията се състои от четири каменни конструкции, служещи като измервателни уреди.

Джантар-Мантар / Jantar Mantar

Най–забележителната от тях е Самрат янтра, или „Главният уред“ — който представлява слънчев часовник, разграфен на 24 равни части. Това било най–значимото творение на Джай Сингх. То се състои от огромен каменен триъгълник, висок 21,3 метра, с основа 34,6 метра и дебелина 3,2 метра. Хипотенузата му е 39 метра и е успоредна на земната ос, като сочи към Северния полюс. От двете страни на триъгълника (служещ като стрелка на слънчевия часовник) е разположен квадрант, който е разграфен, за да показва часовете, минутите и секундите. Макар че слънчевите часовници съществували от векове, Джай Сингх превърнал този основен уред за измерване на времето в прецизно средство за измерване на деклинацията (един от двата координата в екваториалната координатна система) и другите координати на небесните тела.

#да попътуваме по света

През XIX век е повредена, но по-късно новият владетел възстановява обсерваторията. Обновена отново, благодарение на помощта на майора от армията – Артур Гарет, който бил запален астроном и по онова време работел като инженер. Поради честите смени на политическия климат в страната, строителството на обсерваторията на няколко пъти е спирано, като едва през 1901 г. е завършено. Часовникът в момента държи рекорда за най-голям слънчев часовник в света, извисяващ се на височина над 27 метра. Днес този часовник е обект на културното наследство на ЮНЕСКО.

 

Този град е сред най-посещаваните от туристите, които, разхождайки се сред града, се наслаждават на красотата, изобретателността и архитектурното наследство – шедьовър, докато неумолимо часовникът на обсерваторията отброява миговете на вълшебство прекарани сред Розовия град.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This