Кандидатстването е отворено до 30-ти юни!

 

„Резиденция Баба“ – популярната и национално припознавана инициатива на сдружение „Фабрика за идеи“, за пета поредна година ще организира престоя на 20 социално ангажирани младежи във възрастни домакинства в села из България.

 

 

Тази година „Резиденцията“ ще е от 23-ти август до 15-ти септември в селата Неговановци, Синаговци и Кошава, в района на град Видин.

 

Посланието на инициативата към бъдещите участници е МОСТ wanted: Допълни представата за 3 села в Северозапада! Тяхната основна мисия е да създадат автентичен „мост“ на взаимодействие и солидарност с местните възрастни хора, да помагат в ежедневната работа и да документират местни разкази и нужди на селото. Участниците ще поставят под въпрос и ще изпитат намясто популярни клишета и стереотипи за района. Като венец на 21-дневното им съжителство в селото е работата по социално- или културно-предприемаческа идея, която помага за разрешаването на проблем на селото домакин.

#град, село и бит

#бюлетин

Всичките етапи на „Резиденция Баба“ 2019 г. включват:

 

    • кандидатстване на участниците – до 30-ти юни 2019 г.;
    • предварително обучение на участниците – 23-ти – 26-ти август 2019 г.;
    • „Резиденция Баба“ в 3-те села – 26-ти август – 15-ти септември 2019 г.;
    • прощални събития в селата, организирани от участниците – 13-ти – 15-ти септември 2019 г.;
    • Инкубатор за социални иновации (работа по идеи) – октомври 2019 г.;
    • възможност за представяне на идеите пред общността и инвеститори международен форум „EMPATHEAST“ – октомври 2019 г., Пловдив.

 

България е сред страните с най-висока степен на обезлюдяване на селските райони в Европа. В българските села живее към 26.5 % от населението на страната ни (по данни на НСИ от 2017 г.). Създаването на „мостове“ на автентично свързване и солидарност между поколенията, между градска и селска култура по иновативен начин е от основните фокуси на „Фабрика за идеи“ в повечето й инициативи.

 

В този смисъл „Резиденция Баба“ е откровена среща, в търсене на полезните допирни точки, с местната общност и култура и съвременната култура, така че да се отговори на належащи нужди и да се даде начало на нови социално- и културно-предприемачески инициативи в селата.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This