Между 15-ти юли и 3-ти август желаещите да се включат във второто издание на „Резиденция Баба“ и да прекарат 1 месец в помощ на българско село, могат да кандидатстват на сайта на инициативата.

„Резиденция Баба“ инициативата на „Фабрика за идеи“, която свързва потенциала на градски младежи със знанията на възрастни хора от обезлюдяващи села, събира нова „реколта резиденти“ за изданието на програмата през есента на 2016 г. За изминалата година, резидентите успяха да инициират и реализират заедно с местните хора десетки инициативи в селата, в които живяха за месец.

Някои от тях са: професионален студиен запис на диск с изчезващ фолклор от родопското село Дряново, социално предприятие за износ на тъкани продукти от жените в селата, разчистиха и обозначиха екопътека, изляха и поставиха нова камбана на мястото на открадната над параклиса „Св. Богородица“ в с. Манастир, спечелиха мини финансиране от Google за обучения по програмиране за децата от град Лъки, създадоха с мотиви от български шевици детската игра – ИгралО, реставрираха части от църквата в село Югово и възстановиха старата фурна в село Джурково, където изпекоха 600 хляба на място – за пръв път от 15 години в селото.

Идеята на инициативата „Резиденция Баба“ е не само да бъдат съхранени безценните традиции, занаяти и истории, пазени от местните хора в селата, но и да бъдат източник и основа за иновативни решения в полза на българското село – продукти, услуги, събития, които да привличат нов културен и икономически потенциал в забравени и отдалечени кътчета на страната ни. В най-добрия случай, споделеното време на младежите с възрастните домакинства, при които живеят и наблюденията върху местния живот водят до създаването на социално – предприемачески и социално – иновативни идеи, в полза на селата.

Резидентите, преминават предварително обучение за работа в/с общност, изучават подходите в социалното предприемачество, системно и дизайн – мислене, но и основите на етнографски и антропологични подходи (с помощта на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл). Престоят на резидентите е подкрепен от ментори, с чиято помощ те ще се опитат да създадат иновативни устойчиви модели, основани на традиционно знание, които да отговарят на актуални проблеми в конкретното село. Участниците в „Резиденция Баба“ имат свои домакини – баба/дядо/домакинство, което може да разчита на тяхното желание да помагат, както в ежедневни дейности, така и за учене на занаят, който се практикува в дома или селото.

След едномесечния си живот в селата най-мотивираните участници ще имат възможност да се включат в т.нар. „Ideas Camp“ на „Фабрика за идеи“, където заедно с участниците в Предизвикателството за социална промяна и с помощта на ментори от различни сфери ще могат да развият идеите си за по-пълнокръвни и иновативни български села. Представянето на вече развитите и търсещи подкрепа идеи ще се случи в рамките на EMPATHEAST“ 2016 г. – международен форум за социална промяна, движена от емпатия, който ще се проведе в средата на ноември в град Враца.

През 2015 г.  „Резиденция Баба“ изпрати 17 млади хора от цялата страна да живеят за месец в родопските села Манастир, Югово, Джурково и Дряново. В резултат на инициативата и взаимодействието между града и селото, между младите и възрастните, се родиха безброй инициативи, а на 13-ти август, ще има възстановка на традиционна родопска сватба в с. Манастир, с двойка резиденти, а вече семейство, запознали се в селото по време на „Резиденция Баба“ 2015 г..

с. Дряново - ЕленаКандидатури за участие в „Резиденция Баба“ се приемат до 3-ти август, а избраните участници ще прекарат 1 месец – от 10-ти септември до 10-ти октомври – в нуждаещи се от помощ села в Северозападна България и Източни Родопи. От успешните кандидати се очаква силна мотивация и ангажираност с каузата, екипен дух, инвестиция от време и умения в полза на българските села. Във формуляра може да се отбележи дали кандидатът търси пълна или частична стипендия или е готов сам да покрие разходите си.

Търсим хора, за които позитивната социална, икономическа и културна промяна в обществото ни е кауза, в която те искат да вземат активно участие. Избрахме села от Северозападна България и Източни Родопи, защото сме мотивирани, от една страна, от малкото етнографски данни, които има за селата от тези места и нуждата да се изследват по-обстойно, а от друга, от икономическите им нужди и най-вече – от готовността на местни хора да приемат в дома си за месец непознати хора.

Инициативата търси все още допълнителна финансова подкрепа. Желаещите да подкрепят „Резиденция Баба“, могат да го направят чрез дарение на банковата сметка на сдружение „Фабрика за идеи“ или като купят фотография от благотворителната изложба, достъпна и онлайн ТУК.

„Фабрика за идеи“

„Фабрика за идеи“ е българска организация с дейност в сферата на социалните иновации, социалното предприемачество и креативността за социална промяна. Благодарение на богатия си международен опит, екипът на „Фабрика за идеи“ популяризира и катализира мрежа за социални иновации и социално предприемачество у нас (Предизвикателство за социална промяна, Empatheast – форум за социална промяна чрез емпатия) и подкрепя стартиращи социални предприемачи. „Вярваме в процес, който създава безотпадна връзка между нужда и нуждаещ се, превръщайки я в устойчив социален модел.“ – споделят от „Фабриката за идеи“.

Pin It on Pinterest

Share This