Младежи споделят домовете и ежедневието на възрастни хора от селата Косталево, Паволче и Челопек за месец

„Резиденция Баба“ – иновативната инициатива наФабрика за идеи“, която свързва младежи от града с възрастни хора от селата, търсейки ползотворните пресечни точки на тяхното взаимодействие – започна за втора поредна година. Селата Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан посрещат младежите за месец до началото на октомври.

Почистване в с. Челопек

Почистване в с. Челопек

Тази година постъпиха 47 кандидатури, голяма част от които са от София. Всички избрани да се включат младежи са със съвсем различна професионална реализация, интереси и опит и на различна възраст. Те са от 19 до 32-годишни, а заниманията им варират от антропология, българска и славянска филология, дизайн, като сред тях има финансисти, учители, психолози и др. По време на престоя си в селата „резидентите“ ще търсят иновативни решения на местни проблеми с помощта на дизайн мисленето и предприемчивостта си.

Основната задача на всички резиденти, както и миналата година, е да документират местни лични и фолклорни истории, ценно знание за занаяти и обичаи, и да се вслушат в належащите нужди на селото и жителите му – емоционални и битови. Полезната за общността пресечна точка между етнографските проучвания и социалното предприемачество е по-големият въпрос, на който част от тях ще търсят отговори по време и след „Резиденцията“, когато идеите им ще бъдат подкрепени от ментори по време на приключенски „Ideas camp уикенд“.

За малкото дни, през които живеят на село, резидентите чепкаха вълна; пробваха да тъкат на стан; правиха сладко от зелени тиквички; събираха трънки за вино; почистиха околностите на 1 от селата; организираха седянка заедно с местните хора; запознаха се и с единствения наследник на занаята на майстора на файтони Мито Орозов в с. Косталево.

Остават още 3 седмици до края на „Резиденция Баба“, през които резидентите ще имат време да започнат да мислят върху своя устойчива идея, която да е в помощ на тяхното село домакин и района дългосрочно. Идеите ще бъдат представени на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST“, който ще доведе социални иноватори и предприемачи от цял свят във Враца от 11-ти до 13-ти ноември.

„Фабрика за идеи“ е българска организация с дейност в сферата на социалните иновации, социалното предприемачество и креативността за социална промяна. Благодарение на богатия си международен опит, екипът на „Фабрика за идеи“ популяризира и катализира мрежа за социални иновации и социално предприемачество у нас (Предизвикателство за социална промяна „Empatheast“ – форум за социална промяна чрез емпатия) и подкрепя стартиращи социални предприемачи.

„Вярваме в процес, който създава безотпадна връзка между нужда и нуждаещ се, превръщайки я в устойчив социален модел.” – споделят от „Фабриката за идеи“.

#още

„Резиденция Баба“ връща живота на обезлюдяващи се български села! „И така пак си живееш същия живот, в същата къща и...
На село – За възхода на Българското село „Българското село – стоящо, ту между величественит...
Град Трявна – „Българският Нюрнберг“ от Възраждането Трявна се прочува преди Освобождението благодарени...
Потоци от бира ще извират от „Сините камъни“ Историята на двамата стари разбирачи на бира започ...
Щрихи от миналото на първият освободен български град Румен Даскалов отбелязва, че след Освобождението с...

Абонирай се и получавай ........

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This