Младежи споделят домовете и ежедневието на възрастни хора от селата Косталево, Паволче и Челопек за месец

„Резиденция Баба“ – иновативната инициатива наФабрика за идеи“, която свързва младежи от града с възрастни хора от селата, търсейки ползотворните пресечни точки на тяхното взаимодействие – започна за втора поредна година. Селата Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан посрещат младежите за месец до началото на октомври.

Почистване в с. Челопек

Почистване в с. Челопек

Тази година постъпиха 47 кандидатури, голяма част от които са от София. Всички избрани да се включат младежи са със съвсем различна професионална реализация, интереси и опит и на различна възраст. Те са от 19 до 32-годишни, а заниманията им варират от антропология, българска и славянска филология, дизайн, като сред тях има финансисти, учители, психолози и др. По време на престоя си в селата „резидентите“ ще търсят иновативни решения на местни проблеми с помощта на дизайн мисленето и предприемчивостта си.

Основната задача на всички резиденти, както и миналата година, е да документират местни лични и фолклорни истории, ценно знание за занаяти и обичаи, и да се вслушат в належащите нужди на селото и жителите му – емоционални и битови. Полезната за общността пресечна точка между етнографските проучвания и социалното предприемачество е по-големият въпрос, на който част от тях ще търсят отговори по време и след „Резиденцията“, когато идеите им ще бъдат подкрепени от ментори по време на приключенски „Ideas camp уикенд“.

За малкото дни, през които живеят на село, резидентите чепкаха вълна; пробваха да тъкат на стан; правиха сладко от зелени тиквички; събираха трънки за вино; почистиха околностите на 1 от селата; организираха седянка заедно с местните хора; запознаха се и с единствения наследник на занаята на майстора на файтони Мито Орозов в с. Косталево.

Остават още 3 седмици до края на „Резиденция Баба“, през които резидентите ще имат време да започнат да мислят върху своя устойчива идея, която да е в помощ на тяхното село домакин и района дългосрочно. Идеите ще бъдат представени на международния форум за социална промяна чрез емпатия EMPATHEAST“, който ще доведе социални иноватори и предприемачи от цял свят във Враца от 11-ти до 13-ти ноември.

„Фабрика за идеи“ е българска организация с дейност в сферата на социалните иновации, социалното предприемачество и креативността за социална промяна. Благодарение на богатия си международен опит, екипът на „Фабрика за идеи“ популяризира и катализира мрежа за социални иновации и социално предприемачество у нас (Предизвикателство за социална промяна „Empatheast“ – форум за социална промяна чрез емпатия) и подкрепя стартиращи социални предприемачи.

„Вярваме в процес, който създава безотпадна връзка между нужда и нуждаещ се, превръщайки я в устойчив социален модел.” – споделят от „Фабриката за идеи“.

Pin It on Pinterest

Share This