Нарастващият проблем с обезлюдяването на българските села и загубването на нишката с корена ни, става все по болезнен. Мнозина от нас живеят навън и изстрадват отсъствието си в този, така важен за България момент. Така съм и аз, мислейки години наред, какво може да бъде направено, че възрастните хора по селата – „паметта на народа ни“ да не бъдат така изоставени, самотни и тъжни. Оказва се, че подобни чувства като моите живеят в сърцата на много хора в България. Организация с прекрасното име „Фабрика за идеи“ създава проект, който има актуални решения по този проблем. „Фабрика за идеи“ е неправителствена организация, която цели да активира процеси за социална промяна в България. Имах удоволствието да разговарям с Велина Цанкова, която е част от екипа на „Фабрика за идеи“ и тя ще ни разкаже за „Резиденция Баба“, чийто фокус е свързването на млади градски хора с възрастни, които живеят в обезлюдяващи села.
  •  Как и кога се роди идеята за „Резиденция Баба“?

Идеята за „Резиденция Баба“ е на Янина Танева – основател и главен вдъхновител на „Фабрика за идеи“. Обезлюдяването, прекъснатата връзка между поколенията и загубата на ценното ни културно наследство, са я глождили дълго време, докато най-накрая през 2014 година не започва същинската работа по „Резиденция Баба“ – с нужното финансиране и помощ от партньори. Отне ни няколко месеца, за да изберем селата, в които искаме да направим „пилотното“ издание, да ги посетим поне няколко пъти заедно с партньорите ни от „Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“, да се запознаем с местните хора и да спечелим доверието им. И така през лятото на 2015 г., 17 младежа от цяла България живяха 1 месец в четири родопски села – Югово, Дряново, Джурково и Манастир. Тази година плановете ни се разширяват с идеята за мрежа от доброволци или както ние я наричаме „Баба мрежа“, в която много повече села ще могат да получат помощ от повече млади градски хора. Едномесечната резиденция също ще се случи. Скоро ще обявим и в кои точно села.

село Джурково снимка: Резиденция баба

село Джурково
снимка: „Резиденция баба“

снимка: Резиденция баба

снимка: „Резиденция баба“

  •  Какво ти дава работата по този проект? Емоционално и социално?

Аз приемам „Резиденция Баба“ като много повече от проект – тя е мисия. На мен лично ми дава връзка с традицията и земята, която чувствам, че много от нас са изгубили, а е страшно необходима в днешно време. Самите срещи и общуването с възрастните хора в селата е като пътуване, и в миналото, и в бъдещето едновременно. Ценностите, човешките отношения, мъдростите, които изричат, ей така между другото, докато говорим за косенето на сеното или доенето на овцете, историите за змейове, почти изгубени ритуали, традиции, занаяти… Емоционално „Резиденция Баба“ ме пълни с радост, ново знание и вдъхновение, а социално ми помага да се чувствам по-свързана с хората около себе си, с България.

на разходка с баба Фанка из родната й Халилковска махала снимка: Резиденция баба

на разходка с баба Фанка из родната й Халилковска махала
снимка: „Резиденция баба“

  •  Какво е твоето участие в проекта?

Аз съм координатор на „Резиденция Баба“, което е доста всеобхватна позиция. Общо взето цялата информация минава през мен, а най-хубавата част е, че имам възможност да пътувам из красиви, закътани селца, пълни с цветове, истории и традиции.

………..

След като Велина ни запозна с идеите на „Резиденция баба“ ще обърнем внимание на едно интересно откритие случило се по време на проекта. В едното от споменатите села, а именно село Дряново, се намира уникална група баби, които все още носят магическия дух на фолклора в сърцата си и пеят автентичните песни от Родопите. Така се започва и още една инициатива, с която ще ви запозная в следващите редове и ще помоля всеки, който трепва от вълнение още при първите звуци на музиката, или усеща колко уникален и красив е българският фолклор, да ги подкрепи и помогне, с каквото може.

  • Кои са „Дряновските Баби“?

Певческата група в Дряново има дълга традиция, а в настоящия си състав съществува от 2008 г. Оттогава редовно печели награди за първо място на събори. Но липсата на средства ограничава пътуванията на бабите до минимум. Възрастните жени поддържат певческата група чрез задружност и ентусиазъм, отделяйки от собственото си време и средства, въпреки всекидневния труд в стръмните градини и грижата за животните.

  • Какви са песните на „Дряновските Баби“?

Това е автентичен родопски фолклор. Някои са известни мелодии, а други са редки и са възстановени по спомените на възрастни хора от селото. Освен разчувстващи песни за любов, дряновци помнят и много исторически песни за преломни времена. Типично за Родопите, се пеят на един глас, което им придава завладяваща сила. Когато засвири каба гайдата и зазвучат десетте гласа в едно, хората от публиката стават на крака!

Ето за какво се борят в момента организаторите на „Фабрика за идеи“ и „Резиденция Баба“…

 Искаме с гласовете на „Дряновските Баби“ да се чуят не само прекрасните песни, а и нашият призив за съхранение на безценните традиции, занаяти и истории, пазени от местните хора в селата. Затова инициирахме кампания, която цели да се осъществи звукозапис в студио в София през април 2016 г. Репертоарът на групата се състои от най-малко 30 песни. Целта е всичките да бъдат записани и съхранени. За албума, който ще се издаде на компактдиск с красива обложка, ще бъдат подбрани 12-15 от най-автентичните и благозвучни песни.

Ценностите и принципите, които ни водят са:

  •   Приемственост и връзка между поколенията.
  •   Опазване на локално културно наследство като пъстра част от нашата идентичност.
  •  Чуваемост за проблемите на обезлюдяващите български села, за техните истории и уникални ресурси.

Защо да подкрепите подобна инициатива?


Инициативата катализира енергия за позитивна промяна на нагласите по достъпен и вдъхновяващ начин. Считаме, че подкрепата към инициативата ще популяризира традиционните български ценности и ще допринесе за един нов поглед към автентичното културно наследство. Същевременно инициативата за „Дряновските Баби“ с вълнуващите си лица и истории ще даде възможност да бъдат представени положителни примери за приемственост и диалог между поколенията.

Всеки, който иска да помогне може да го направи на линка на кампанията ТУК

Pin It on Pinterest

Share This