„Палео“ е начин на хранене, особено популярен през последните години, препоръчван от специалистите, като един от най-здравословните режими. Той се базира на идеята за това как са се хранили древните хора преди откриването и развитието на земеделието. Тяхната диета включвала основно зеленчуци, плодове, семена, дивеч и риба, а зърнените, млечните и преработените храни отсъствали напълно.

„Палео“ поставя под въпрос съвременните схващания за здравословно хранене. Докато повечето хранителни режими наблягат на пълнозърнестите храни, „Палео“ твърди, че точно те ни правят дебели и предлага да заменим пастата, хляба и обработените храни с „природни“ такива, (зеленчуци, ядки, месо, семена, яйца, плодове, мляко). „Палео“ категорично опонира на вегетарианството и на диетите, изключващи мазнините, тъй като месото и животинските мазнини помагат на човешкото тяло да се защитава от болести, подобряват метаболизма и изграждат мускулатурата ни.

„Палео“ режимът се препоръчва на болни или затлъстели хора, но не и за активни спортисти, тъй като техните тренировки изискват консумацията на бавни въглехидрати и бързо освобождаващи се протеини, храни, които „Палео“ отрича.

И въпреки противоречивите мнения на диетолозите за „Палео“ храненето, едно е безспорно – ползата от т. нар. „Палео“ хляб. Той е интересна комбинация от ядки и ядкови брашна, яйца, оцет и естествен подсладител. Към някои от тях се добавят банан, тиква, лимон, дори чай. Ето някои любопитни рецепти, които лесно можете да приготвите у дома:

1/ „Палео“ хляб с бадеми

Необходими продукти:

1 ч.ч. бадемово брашно

¾ ч.ч. смляно ленено семе

3 яйца

¼ чаша вода

2 с.л. зехтин

½ ч.л. сода

¾ ч.л. ябълков оцет

хималайска сол

В отделни купи разбъркайте добре сухите и течните съставки, след което ги смесете. Изсипете всичко в намазнена тавичка и печете 30-35 минути на 180о. Изчакайте хлебчето да изстине, преди да го разрежете.

2/ Ядков хляб

Нужни съставки:

7 яйца

1 с.л. мед

3 с.л. бадемово масло

3 с.л. кокосово масло

2 с.л. ленено брашно

3 с.л. бадемово брашно

½ с.л. кокосово брашно

½ с.л. сода

хималайска сол

Смесете последователно сухите и течните продукти. Печете 35 минути в предварително загрята до 180о фурна. Оставете вече готовия хляб да се охлади 15-тина минути преди да го извадите от формата и да го разчупите.

3/ Морковен кекс с ядково брашно

Необходими са:

220 гр. настъргани моркови

2 яйца

100 гр. смлени орехи

150 гр. ядково брашно по избор

1 ч.л. бакпулвер

150 гр. кокосово масло

200 гр. смлени фурми (може да ги замените със стафиди или други сушени плодове)

Разбъркайте добре всички съставки като последно добавите брашното. Печете в намазнена формичка за кекс, в предварително загрята до 180о фурна, за около час.

Pin It on Pinterest

Share This