В историята на българското игрално кино има бляскави периоди на възход и величие. 70-те и 80-те години на 20 век са маркирани с незабравими филмови заглавия, които остават признати като вечни български класики – „Вчера“, „Оркестър без име“, „Момчето си отива“, „С деца на море“, „Нощем с белите коне“.

 Сериалът „Войната на таралежите“, базиран на романа за деца на братя Мормареви, до днес буди приятни спомени и усмивки. След 1990 г. българското кино навлиза в период на упадък. В процеса на промени и поради липса на финансови средства снимането на филми и сериали намалява драстично. След 2007 г. се наблюдава осезаемо пробуждане. Тогава именно обликът на българското кинематографско изкуство, повлиян от европейския и западен модел, постепенно започва да наваксва изгубеното и да придобива съвременни измерения.

Успехът на сериалите „Стъклен дом“ и „Под прикритие“ несъмнено привлече вниманието на българските зрители и разнесе пламъка на надеждата, че има бъдеще за нови български игрални филми. Благодарение на тези продукции стана ясно, че българското кино е направило решителна крачка напред към модерните иновативни технологии, гарантиращи въздействащо визуално представяне и затрогващи сценарии.

 Кои други сериали спечелиха трайно симпатиите на българския зрител?

„Дървото на живота“

„Дървото на живота“ е създаден по мотиви на едноименния роман на Владимир Зарев „Битието“. Когато имаме безупречно талантлив актьорски състав с утвърден стойностен сценарий, успехът няма как не бъде повече от сигурен. „Дървото на живота“ е трогателен разказ за човешките отношения, който проследява съдбите на членовете на фамилията Вълчеви, чиито характери се разкриват и впоследствие израстват. Зрителите стават свидетели на сблъсък на силни характери, който поражда противоречия и дълбок драматизъм. Семейно – личностните драми и противоречия се разиграват на фона на ключови събития от българската история, което още повече засилва въздействието. В главните роли са едни от най-харесваните български звезди: Владимир Карамазов, Христо Шопов, Теодора Духовникова, Луиза Григорова, Койна Русева, Башар Рахал, Моньо Монев. Сериалът е заснет в два сезона. Вторият е не по-малко наситен с вълнения и драматични развръзки. В продължението към актьорския каст се присъединяват Калин Врачански и Симеон Лютаков, които внасят солидна доза свежест и стават причина за разтърсващи обрати. Режисьори са Тодор Чапкънов, Зорница София Попганчева и Александър Косев. Сериалът е вдъхновен от книгата „Битието“, но сценарият не се придържа изцяло към нея, което означава, че книголюбителите, които вече са гледали сериите, могат спокойно да прочетат и книгата, тъй като съдбите на героите в нея са различни от тези на екрана.

„Революция Z: Секс, лъжи и музика“

„Революция Z: Секс, лъжи и музика“ е свежа комедия, която между смеха и закачките, засяга и някои сериозни теми и показва, че в света на тийнейджърите не всичко е красиво и безгрижно, но въпреки проблемите човек трябва да обича музиката и да я носи вътре в себе си. Съдбите на главните герои се развиват в цели четири сезона, за което време отделните персонажи успяват да преминат през различни премеждия, които неминуемо водят до тяхното личностно израстване. „Революция Z: Секс, лъжи и музика“ изпъква като пъстро цвете измежду новите български сериали, в които централно място е отредено на престъпленията и борбата за власт в модерното общество. Историята на „Революция Z: Секс, лъжи и музика“ е интригуваща емоционална поредица от любов, ревност, тъга, интриги, приятелство, секс, съперничество, бунтарски дух, съпричастност, мечти, тревоги. Паралелно с проблемите на тийнейджърите, зрителите добиват представа и за нелекото ежедневие на учителите от 197 СОУ „Христо Ботев“, които се разкриват като безкрайно колоритни и положително непредсказуеми, с което допринасят за пъстротата и приятното въздействие на сериала. Заслугите за успеха на продукцията са на режисьорите Димитър Гочев и Зоран Петровски и сценаристите Теодора Василева и Георги Иванов, които са „виновни“ за още един уникален проект, спечелил сърцата на телевизионната публика – сериалът „Фамилията“. В актьорския състав преобладават познати лица от българската театрална сцена като Юлиян Вергов, Силвия Петкова, Стефка Янорова и Георги Кадурин. Сериалът даде възможност и на нови таланти да изпъкнат. Никола Стоянов (Тино), Иван Тишев (Боби), Джулия Бочева (Ани), Мона Недева (Мира), Иван Иванов (Филип) демонстрират завидно добър актьорски и музикален талант, с което мигновено спечелиха сърцата на българските зрители. Радост за окото е и участието на бившата манекенка Диляна Попова. Тя направи своя актьорски дебют с филма „Love.net“, а по-късно изпълни ключова роля и в сериала „Стъклен дом“. Натрупала по-голям опит пред камера, Попова показва повече увереност и затвърдени актьорски способности в ролята си на учителката по физическо Маринова, която неведнъж попада в любовен триъгълник и поредица от конфузни и затрогващо забавни ситуации.

„Фамилията“

„Фамилията“ е още едно достойно попълнение, което показва, че жанра на психологическата драма – мистерия не е чужд за българските режисьори и сценаристи. Сериалът засяга някои наболели проблеми за българското общество, най-ярко, от които изпъкват темите за прехода и олигархията. „Фамилията“ разказва за драматичната съдба на журналиста Стефан Марков (Асен Блатечки), чиято любима Ива (Радина Кърджилова) изчезва безследно. Годините минават, но нито полиция, нито частни детективи успяват да открият причината за нейното ненадейно изчезване. Прокрадват се различни съмнения и предположения, а мисълта Ива да е станала жертва на жестоко убийство, става все по-натрапчива. Стефан започва собствено разследване, което го отвежда до известната фамилия Арнаудови. Начело на нея стои Борис Арнаудов (Данаилов) – могъщ бизнесмен, бивш агент на ДС, обичащ семейството си, респектиращ, харизматичен и безпощаден. В развоя на поредица от събития маските започват да се пропукват, а тайните и греховете от миналото постепенно изплуват. Особен принос за успеха на продукцията има прекрасният актьорски състав, в който влизат Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Яна Маринова, Ваня Цветкова, Цветана Манева, Антоний Аргиров, Радина Кърджилова. Младата звезда Иво Аръков (в ролята на Тони Велев) успява да блесне на само с талант, но и в атрактивен външен вид, който трудно би останал неоценен от женската публика

„Четвърта власт“

„Четвърта власт“ е първият съвременен български политически трилър, излъчен в серии. В него е застъпена темата за власт, политика, корпоративен бизнес и медии. Основната цел на сериала е да нарисува реалистична, макар и мрачна картина на българската политика и журналистика. Сценарият, дело на Александър Чобанов, Александър Спасов, Ваня Николова и Велислава Попова, е многопластов, интригуващ, приближаващ се опасно близо до реалността, а разговорите са маркиран със забележителен набор от изразни средства, колоритни метафори и скрити намеци. Актьорите, които виждаме в главните и второстепенни роли, успяват блестящо да се превъплътят в екранните си образи. „Четвърта власт“ е името на печатната медия, в която работи екип от разследващи журналисти, които са изцяло отдадени на професията си. Те се стремят да изобличават различни престъпления, случващи се на територията на България – от дребни кражби до мащабни далавери по източване на държавни средства, корупция и манипулации в разпределението на държавните поръчки, прикрити убийства, програми за масов шпионаж и др. Актьорите, които формират облика на сериала, са Атанас Атанасов, Михаил Билалов, Деян Донков, Мила Парушева, Христо Шопов, Самуел Финци, Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Ана Пападопулу, Деси Моралес и др. Режисьори са Стоян Радев и Димитър Коцев-Шошо, изпълнителен продуцент – Найо Тицин.

„Sex, лъжи & TV: 8 дни в седмицата“

Аналог на „Четвърта власт“ е сериалът „Sex, лъжи & TV: 8 дни в седмицата“, който фокусира вниманието отново към медии, само че телевизионни. Това е първият български сериал от вида скриптед риалити (преплитане на действителни лица и случки с измислени сюжети), заснет по идея на Любен Дилов-син. Основната тема е безмилостната битка между две конкуриращи се телевизии. В името на високия рейтинг едната си служи с непочтени методи и средства в противоречие с журналистическата етика, докато другата полага всевъзможни усилия да се бори за отстояването именно на тези ценности и морал и чрез тях да успява да представя на зрителите обективна, лишена от манипулации, картина за случващото се в страната. На фона на тази битка за надмощие се разкриват съдбите на героите, които пряко или косвено се оказват замесени в света на телевизионните медии. Сред достойнствата на сериала е това, че предлага много трогателни истории, фокусира вниманието към различни човешки съдби, приказва към размисъл, но и запазва свежестта си с поредица от комедийни моменти, които будят искрен смях. Това е разказ за любов, секс, раздели, интереси, предателство, амбиции. Изплуват въпросите: живеем ли в общество на упадък на нравствените ценности и колко далече сме готови да стигнем в името на кариера и висок социален статус. В главните роли са Юрий Ангелов, Димо Алексиев, Димитър Баненкин, Стефания Колева, Биляна Петринска, Аня Пенчева, Искра Донова, Саня Борисова-Илиева и младите таланти Евелин Костова, Антон Григоров, певицата и актриса Марина Кискинова и др. Като гост – звезди се появяват Христо Стоичков с дъщеря си Мика, манекенката Бориса Тютюнджиева и Мис България 2006 г. – Славена Вътова.

„Недадените“

„Недадените“ е продукция на БНТ 1, която бе излъчена в ефир за първи път през 2013 г. Сериалът представлява драматичен исторически разказ в мащабни размери, който проследява битката за оцеляване в тежката съдба, сполетяла българските евреи след 1940 г., когато българското правителство под влияние на нацистка Германия приема т.нар. Закон за защита на нацията, който слага началото на дълга поредица от ограничения, преследване и нарушаване на човешките права на евреите. Визуалното представяне е на високо ниво като в определени моменти са вмъкнати и кадри от архивите, което допълнително засилва въздействието и помага на зрителя бързо и неусетно да свикне с атмосферата на тази отминала епоха. Продукцията отдава почит и към образа на учителя Петър Дънов, който също е вмъкнат като ключова фигура. Също както „Дървото на живота“, така и сериалът „Недадените“, отнасящ се към жанра на историческата драма, се радва на забележителна популярност сред българската публика. Заслугите са на продуцента Мирослав Боршош, сценаристът Емил Бонев, режисьорите Вито Бонев и Иван Митов, както и пъстрия състав от бележити актьори, в който влизат Мариус Куркински, Явор Бахаров, Владимир Пенев, Стефан Вълдобрев, Лидия Инджова, Димитър Баненкин и др. Зрителите имат удоволствието да се докоснат и до харизмата в убедителната игра на безобразно талантливия Камен Донев.

„Кантора Митрани“

„Кантора Митрани“ е първият български адвокатски сериал, в който имаме удоволствието на видим в главната роля невероятно харизматичния актьор Любомир Младенов. Той се превъплъщава в образа на Берто Митрани – сляп столичен адвокат с богат опит и знания, който няма загубено дело от 1980 г., при това, без да прибягва до корупция и други непочтени методи. Проблемът със зрението не се оказва пречка в разрешаването на заплетени казуси, тъй като Берто има няколко надеждни другари до себе си. Единият е неговото куче водач на име Зиги, а останалите са младият му помощник в кантората, адвокат Борис Видолов, ново дипломиралата се студентка Милена Хаджийска и дългогодишната секретарка, г-жа Табакова. Актьорският състав изглежда семпъл, но за сметка е безупречно талантлив. Във всеки епизод главните герои се сблъскват с интригуващи случаи, в които се преплитат различни съдби, фокусиращи вниманието над чисто човешките житейски драми и проблеми на обикновените хора. В главните роли са актьорите Атанас Михайлов, Ралица Паскалева, Искра Донова, Петя Силянова, Иво Аръков и др.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This