Страхил Иванов

Страхил е млад, мотивиран и разбиращ нуждата от правилен подход при съставянето на здравословен тренировъчен режим. За него релефа на тялото не е основно определящ, а здравето и подхода към него. Страхил знае и практикува всички процеси от които се нуждаем за да достигнем до мечтаната фигура. Пълен с енергия и мотивация да помага, подхожда с всеки един от клиентите си с търпение и разбиране.

 

Завършва „Културизъм и фитнес културизъм“ в треньорския факултет на НСА, той стои зад Facebook страницата Fit with Strahil и фитнес блога Fitbg.net. Автор е на две книги –Трансформирай себе си“ иМотивирай себе си“, а високия профисионализъм му дава свръх сили с които сега Страхил е най-успяващия фитнес треньор в България.

 

Разкажи ни как започна и кой беше преломният момент, който те провокира да се обърнеш към здравословния начин на живот?

 

Няма точен момент, по-скоро са много натрупаните неща, които са ме потискали. Отхвърлянето от хората, неразбирането, пред диабетно състояние, инсулинова резистентност… Бях доста малък, но усетих, че трябва да започна своята промяна и да преодолея всичко това.

 

Имаш две издадени книги, за това как да се грижим за нас и телата ни – „Трансформирай себе си“ и „Мотивирай себе си“. Какво ти помага да запазваш жива мотивацията си и да я предаваш на толкова много хора?

 

Всеки човек минава през емоционални цикли. Всеки човек невинаги е мотивиран на 100%, това важи и за мен. Но определено през повечето време съм доста мотивиран. В моя случай цялата тази отговорност, която имам към моите читатели и клиенти е нещото, което ме храни и което ми казва да не спирам, защото те разчитат на мен.

 

Виждайки, че те са доволни, че постигат своите собствени цели и продължават успешно напред, аз също ставам все по-мотивиран в това, което правя и в желанието си да помогна, до колкото мога.

 

А очакваме ли трета?…

 

Да, в момента работя върху книга за здравословни рецепти, а отделно съм намислил и други. Но не мога да се обвържа с краен срок. Отнема доста време и усилия, а с екипа работим и по други проекти.

Какви са тенденциите в хранителните навици?

 

Забелязвам, че от едната крайност, започнахме да отиваме в другата. От това, да не мислим какво приемаме и как се храним, и здравословното хранене да е на последно място, преминахме към това да гледаме всяка една храна под лупа и да претренираме. Перфектната физика се издига на пиедестал, а това си води до други проблеми – и психическо, и физическо натоварване в излишък.

 

Не е нужно да сме перфектни във всичко, стига да сме здрави, активни и щастливи с това, което сме. Клишираният израз „трябва да търсим златната среда“ важи с пълна сила и тук. Човек трябва да търси баланс във всичко в живота си.

 

Мислил си ли за класове в училищата, които да помагат и информират за основните процеси в телата на подрастващите младежи, и как правилно да се грижат за себе си?

 

Никога не съм мислил в тази посока. Ще е много хубаво, но съм разбрал едно. Човек сам трябва да достигне до нуждата за промяна. Който и да се появи, опитвайки се да ни налива с фуния идеологии и принципи, никога няма да се получи, ако ние самите не го желаем. Освен това не мисля, че училището е първата линия на защита срещу нездравословния начин на живот.

 

Смятам, че идеологията за здравословен, балансиран и активен начин на живот трябва да се зароди на първо място в семейството. Родителите са тези, които трябва да ги предадат на децата си с личен пример. Училището може да помогне, но без родителска насока и подкрепа ще е трудно.

 

Споменаваш, че проблема на повечето хора е погрешно подреждане на приоритетите? Какъв съвет би дал във връзка с това и как ти самият организираш забързаното си ежедневие?

 

Най-важното нещо е да се замислим кое наистина е важно за нас! Да разберем, че ако не мислим за здравето си сега, в бъдеще то може и да ни напусне! Има ли здраве, всяко друго изпитание в живота е по-лесно.

 

В повечето случаи хората мислят само за работата си. Вечер се прибират изтощени и губят мотивация за живот. А именно тогава, в свободното си време, трябва да надграждаме себе си и да намираме важните неща за нас, за да подобряваме ежедневието си и живота си като цяло.

 

Не живеем, за да работим, а работим, за да живеем по-добре. В днешно време, наблюдавайки много от моите клиенти, виждам, че много хора забравят, че нещата стоят така и ги приемат по обратния начин: Работа, работа, пари… а здравето остава на по-заден план.

#бюлетин

#здрави и красиви

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

Съветите на Страхил: 6 често срещани грешки, които ви пречат да отслабнете

С тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. снимка:Huha Inc. / unsplashС тази статия ще се върнем малко или много към някои от основните принципи на здравословното и успешно отслабване. Ако отскоро...

Повечето хора минават с извинението, че нямат време за тренировки. За тези, които все пак могат да намерят няколко минути какво би препоръчал да се прави, за бърза 20-30 минутна тренировка?

 

Имаме 7 дни в седмица по 24 часа. Необходими са ни едва 3 пъти седмично по 1 час. Това са една 3 часа от всичките 168. Не мисля, че оправданието „нямам време“ е сериозно.

 

По-скоро губим свободното си време с други неща – телевизия, смартфони, компютри… Достатъчно е само да отворим настройките на телефона си, за да видим колко часа през последното денонощие е бил включен екранът му, т.е. колко време сме загубили с него.

 

Всеки един човек може да се оборудва с чифт гири за 20 лв. и да отдели 30-40 минути за няколко упражнения, дори и в домашни условия. В интернет има достатъчно разнообразни тренировки, които и аз съм споделял в блога си. Достатъчно е да поиска човек и ще намери.

 

С какво да се храним преди тренировка и по кое време е по-добре да се провежда тя?

 

Храната преди тренировка, както и всичката останала храна за деня, трябва да е съобразена с целта и нуждите на самия човек. Така че конкретен отговор, „какво да ядеш преди тренировка“, който да важи за всички, няма. Но мога да дам своя личен пример:

 

Аз тренирам сутрин, след закуска. Приемам комплекс от въглехидрати, белтъчини и мазнини. Всички основни макронутриенти, с които да започна деня си зареден. Любимата ми закуска е овесени ядки, накиснати с липов чай и овкусени с щипка канела, лъжичка мед, малко краве сирене и доза протеин на прах, за „десерт“ след тях. :)

 

Има ли едно нещо, което правиш всеки ден, за да те държи във форма?

 

Няма такова единично магическо нещо. Отново – по-скоро е комплекс от много малки неща. Навици, които са се натрупвали през годините, за да изградят пълноценен и продуктивен начин на живот, който да се вписва в ежедневието ми.

 

Ранно ставане, редовно движение, вкусна, здравословна храна, ползотворен работен ден, време за почивка и релакс вечер, качествен сън, избягване на излишен стрес… Много, много малки неща, за които дори не се замислям, а ги правя по навик. И препоръчвам на всички, които четат това, да опитат! Това ме държи както в добра физическа, така и в добра психическа форма.

Какво ново около Страхил?

 

Ами най-новото начинание, с което съм се захванал, е създаването на кулинарен канал с видеа. В него търся и споделям с последователите си полезни и вкусни рецепти за разнообразие в хранителния режим. Започнах това начинание, защото на мен самият ми беше трудно да си намирам нови, вкусни, но и здравословни рецепти, които да включвам в храненето си, а и да предлагам за разнообразие на клиентите си, които спазват хранителен режим. По този начин мога както да експериментирам в кухнята, така и да комуникирам повече с аудиторията си, да споделям идеи и да вземам такива от читателите си. Много от които, между другото, са чудесни кулинари и експериментатори в кухнята.

Така, че се надявам кулинарният канал да е поредната успешна и полезна за много хора инициатива! Вярвам, че съм на прав път! Но времето ще покаже! :)

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This