Повечето хора, когато пътуват носят в себе си джобно тефтерче или дневник, за да опишат пътуванията си по света. Но един креативен художник рисува невероятни картини. Невероятни, но същевременно толкова малки като размери. Това е пътуващият австралийски илюстратор Максуел Тилс, който създава невероятни и много точни рисунки на всеки посетен от него град. След като две години е живял в Лондон, Тилс успя да пусне своя серия от миниатюрни илюстрации, изобразяващи най-старите кръчми в града, заедно с други известни забележителности.

 

Творецът снима всяка илюстрация във фонов режим и предоставя исторически факти за сградите.

„Лондон е град, пълен с исторически чудеса, които е лесно човек да пропусне или да ги подмине незабелязано.“ – казва Тилс.

 

От прословутата клинообразна кръчма „Black Friar“ („Черния момък“) построена през 1875 г. до странната грузинска архитектура на „The Bricklayers Arms“ („Оръжията на зидарите“) във Фицровия, Тилс улавя същността на най-старите пъбове – като най-старият от всички е „The Old George“ („Старият Джордж“), който съществува от 1713 г.

 

С миниатюрните си размери от 5 см височина, „малките кръчми“ на Тилс се отличават с очарователни и изчерпателни детайли, като прозорци, декоративни балкони и комини в духа на стил Тюдор. „Обичам мнимата Тюдорова архитектура, сгушена между великите викториански хотели и галерии!“ – признава художника.

 

Нека в следващите редове се насладим на шедьоврите на този художник.

Основана през 1744 г. заведението „The Coach & Horses“ („Треньорът и конете“) не само е най-старата кръчма в Mayfair (Мейфеър), а е последната останала част от цялостния изглед на заведението в тази престижна част на Лондон.

„The Crown Pub“ („Короната“) е основан през 1833 г. Известна е и като „Часовниковата къща“ по времето на Чарлз Дикенс. Кръчмата е разположена в специфичен район на „43“-та улица и архитектурата му е замислена от депутата Томас Нийл. Той умело оформя района в поредица от триъгълници, за да бъде увеличен броя на къщите, защото по онова време наемите не са били таксувани на квадратен метър, а на сутерени.

„The Bricks“ е известна още като „Армията на зидарите“, построена през 1826 г. Тя е една от най-старите кръчми в Путни, Лондон. Два пъти е избирана за „Кръчма на Лондон“ през 2007 г. и 2009 г. и „Пъб на годината в Югозападен Лондон“ през 2006 г., 2008 г. и 2010 г. Построена е на мястото на стара къща. Била известна като оръжейна за военноморски оръжия, понеже се намирала на Темза. Променя името си на „The Bricklayers Arms“ („Оръжието на зидарите“) в края на 19 век, заради строителството на разширяващата се жп. линия.

 

През 2000 г. кръчмата е реставрирана от тогавашните собственици, но скоро я затварят. През 2002 г. кръчмата е купена на търг от зетя на Нюман и сестра му Хелън. След 6 месеца неуспешно управление от кръчма се превръща в техен дом. След смъртта на Хелън през 2005 г. семейството се нуждаело от пари и отново превърнало дома в кръчма. През 2012 г. „National Geographic“ оценява кръчмата като третата най-добра кръчма в Англия.

Кръчмата „The Old George“ („Старият Джордж“) е красива историческа кръчма, известна със своята приветливост и добра храна. Предлага богат асортимент от напитки и качествено обслужване. Кръчмата пази спомена за великата любов между крал Едуард Първи и кралица Елинор. Това е най-старата кръчма в Лондон – 1713 г.

 

Нещо повече

Няколко моста, наречени „London Bridge“ („Лондон Бридж“), са пресичали река Темза между City of London и Southwark, в центъра на Лондон. Текущият кръстопът, който е отворен за движение през 1973 г., е мост, изработен от бетон и стомана. Той заменя каменен мост от 19-ти век, който на свой ред заменя 600-годишна каменна средновековна сграда. Това е предшествано с последователност от дървени мостове, първата от които е построена от римските основатели на Лондон.

Биг Бен“ е било първоначално наименование на голямата камбана в камбанарията. Впоследствие започва да се използва и за часовника и кулата. По времето на кралица Виктория кулата е била наричана „St Stephen’s Tower“ (Кулата на свети Стефан“). Голямата камбана тежи 13,76 тона, висока е 2,29 м, а диаметърът ѝ в долната част е 2,74 м. „Биг Бен“ се нарича най-голямата камбана в часовниковия механизъм. В Лондон по-голяма от нея е само камбаната на църквата „Св. Павел“, която тежи 17 тона. През 2012 г. кулата официално е преименувана на „Elizabeth Tower“ („Кулата на Елизабет“). Решението е взето, за да ознаменува 60-годишния юбилей на управлението на кралица Елизабет.

Pin It on Pinterest

Share This