Джазът никога не е бил сред силните жанрове в Българската музика. Може би защото сме доста далеч от времето и мястото му на зараждане, а с това и далеч от цялата „философия“ и усещане за ритъм на тази музика. Но групата „Mind Trips“ определено показва, че владее тънкостите на джаза и това личи особено силно в новия им албум „My“, издаден от „Монте Мюзик“.

Съставен от 10 авторски песни, две от които инструментал, албумът впечатлява с лекотата на музиката, която се лее и приятно хармонира с духа и сетивата. Характерен със своето Chill-out и New Jazz звучене, албумът съчетава „студеният“ джаз с топлия тембър на Александра Раева, която за първи път работи с групата в цялостен албум. Музикалните им срещи започват много преди старта на групата, още като ученици, пеейки кавъри на известни парчета. Артистичните заложби на певицата, наследени от родителите ѝ, намират отражение и в нейното пеене, а джазът пасва отлично на визията и същността ѝ. Групата определено печели много от нейното присъствие, поне ако се допитаме до музикалните класации. След излизането си, песента „Call me“ веднага е в класацията на БНР – Топ 20 (11-то място), чийто текст е на Алекс Раева.

Може да се каже, че това е едно своеобразно завръщане на групата на музикалната сцена, след дългата 7 – 8 годишна пауза. Новият им албум е изключително добър старт, като групата се стреми да избяга от мейнстрийма, залагайки на по-изисканото, но не претенциозно звучене на новия джаз. И точно това ги отличава от останалите групи и им придава силна индивидуалност. Албумът е богат на теми и емоционални фонове, които лесно преминават през слушателите, оставяйки в тях следа на лека тъжовност, закачливост, безгрижна радост – широк диапазон от усещания. В него всеки може да намери по нещо от себе си.

Песента „Happy now“ носи нетипично отнесена радост – някъде във въображението и фантазиите, където гласът на Алекс се разтваря в музиката и кара слушателите да поемат в различни посоки, независимо дали ще бъде път във физическото пространство или в мисловното.

От „Beat Lab Reviews“ сравняват песента „Revive“ с кадифе – толкова гладко тече музиката, а гласът на певицата привнася страхотно настроение. Перфектното съчетание на глас – Алекс Раева с участието на Александър Георгиев – китара, Бурян Маслев – бас, Владимир Митин – тромпет, Панайот Ангелов – перкусии, Стефан Цеков – барабани и Ясмин Исинов – клавир, преплитат всичко в точния ритъм, създаващ омайващия звук на песните.

Това е музика за пътуване, за бягство, за пренасяне в друго състояние или измерение, далеч от ежедневната рутина. Затваряш очи и музиката те понася на най-неочаквани места, отвъд времето и пространството. Тази музика успокоява и те кара да фантазираш. И може би това е ключът към аудиторията, когато музиката резонира в тях и звучи в ушите и сърцата им.

„My“ е третият албум на групата, предхождан от „Sin“ (2006) и „Vanity“ (2008) и е кръстен на инструменталния трак, който е започнат още преди 7 – 8 години и е довършен чак сега. Алекс Раева споделя, че е наистина трудно да се съберат всичките 7 човека за репетиция и да отделят време наред с останалите си ангажименти, но при голямо желание, нещата се получават. Две години са били нужни за създаването на този албум. Всъщност, по-голямата част от времето е преминало в записи и поправки, иначе самите песни са написали бързо и лесно. Според самите „Mind trips“, през годините групата е натрупала ценен опит в изграждането на едно музикално произведение, а резултатите са видими.
Те споделят още, че целта им не е комерсиална и парите не са движещия елемент в творчеството им. Те творят, заради музиката и любовта към изкуството и живото свирене.

Ако групата ви е впечатлила, на 12-ти декември можете да чуете новия им албум в клуб „Терминал 1“ от 21 часа.

Pin It on Pinterest

Share This