Обичате ли музеите? Мястото, в което си дават среща минало, настояще, а защо да няма място и за бъдещето? Място, в което една минала епоха оживява и разказва своята отдавна забравена история. А какво ще кажете да посетите такъв музей, но под водата и с водолазен костюм?

Ако това ви се струва невъзможно, помислете отново! Поканата за това посещение идва от британския скулптор Джейсън Тейлър, който е създател на поредица от подобни музеи, последният от които е разположен край бреговете на остров Исла-Мухерес (Isla Mujeres) в района на Ривиера Мая (Riviera Maya). Музеят е наречен „MUSA“ (Museo Subacuático de Arte) и е считан за най-големият такъв в света, като другите два подобни се намират в Канкун – Мексико и Гренада – Западна Индия.

Местността е известна още и като „Островът на жените“ и представлява малка ивица земя, с дължина от 6 – 7 км и широчина не повече от половин километър. Името е дадено от маите, които са считали острова за свещен, и е посветено на богините – лечителки и на жените. Доказателство за това са намерените многобройни рисунки на жени след Конкистата (испанската колонизация на Америка).

Музеят е съставен от 500 живописни скулптури. Проектът започнал през 2009 г., като опит да се защити вторият по големина бариерен риф в света – Мезоамериканския. Основателят на музея Роберто Ейбрахам (Roberto Diaz Abraham) описва творението си като „изкуство за опазване“. Всяка скулптура съдържа специални отделения, където морските обитатели могат да се подслонят и размножават.

В помощ на Роберто се отзовали още петима творци – английският скулптор Джейсън Де Кайрес Тейлър (Jason deCaires Taylor), който е сред съоснователите на музея, Салвадор Куироз Енис (Salvador Quiroz Ennis), Родриго Рейес (Rodrigo Quinones Reyes), Карен Мартинез (Karen Salinas Martinez) и Енрике Мирелес (Enrique Mireles).

След като Тейлър моделира скулптурите си, в близкия рибарски град Пуерто Морелос, покрива ги с циментова замазка с неутрално PH, което стимулира растежа на коралите. Някой от скулптурите му са сатиричен поглед към човечеството, като например скулптурата му „Банкерите“. Тя изобразява бизнесмени в костюми, заровили главите си в пясъка, след като са посетили конференция за климатичните промени в Канкун. Това е един вид „признание“, че когато се стигне до действия, никой не иска да направи нищо по въпроса. – коментира Тейлър тази скулптура.

Всяка от творбите му е създадена с мисъл към опазването и разбирането на морския живот. Например „Ухото“, което представлява хидрофон и хард диск, позволява на изследователите да опознаят морето, чрез звуците на обитателите му.

Една от емблематичните и най-важни скулптури в този своеобразен музей е наречена „Тихата еволюция“ („The Silent Evolution“). Джейсън де Кайрес е използвал реални модели, за да създаде близо 400 статуи на хора в различни ситуации. Изобразява живота на различни култури по света, като съчетава природа и изкуство в една сложна симбиоза.

„2/3 от нашия свят е вода, но там все още има толкова много невероятен свят, който е непознат за нас!“ – казва Тейлър.

С площ от над 420 кв. м. и с общо тегло от над 200 тона, експонатите в този „музей“ привличат любопитни посетители от всички краища на света и от всякакви професии – от любители на изкуството, през ентусиасти до професионални водолази. Има две различни изложби в музея: „Manchones“, който съдържа 275 скулптури и е на дълбочина 8 метра, и „Punta Nuzic“, на дълбочина 4 метра. Там се предлага и подводна лодка, алтернатива на гмуркането. Отворен е целогодишно за посетители.

Pin It on Pinterest

Share This