Присъединете се към първия по рода си, извън пределите на България, „Кукер Фест“, който се организира от продуцентска къща „Хитър Петър – Лос Анджелис“ и плеядата от таланти, асоциирани с нея: Петро Душков (продуцент), Мария Бобева (актриса) Петър Иванов (конструктор), Биляна Янкулова (художник), Илиан Павлов (светлина), Филип Петков (визуализации и саунд), както и с подкрепата на Генералното консулство на РБ в Лос Анджелис, Музикалната катедра към „L.A. City College“, „Български Традиции“ – Чикаго, Български културен център – Сиатъл и „ЕЛАРТЕ“ – Торонто. Това ще се случи в едно частно имение в Сан Диего, собственост на италианеца Базилио Сераволо и българката Мария Брешкова. Там вече няколко години подред, в края на месец май, се провежда добилия култов статут Балкански Фестивал „Европейски Корени“. Той е дело на същата група творци и създатели, на чиято сцена, освен местни фолклорни и джаз величия, са радвали сърцата на публиката и гостуващи от България изпълнители, от ранга на Валя Балканска, Петър Янев и група „Оратница“.
 
 

Основната идея на събитието са децата, а и може би и техните родители, които ще научат нещо повече за кукерските традиции, произход, характерни разлики между кукерите в различните региони, и свързаните с това празници и обичаи. Те ще имат възможност да участват в работилници за изработване на свой собствен Кукер – Аватар. В края на кръжоците, всички, и деца и възрастни, ще участват в пиеса – карнавал, чиито създатели са две от най-големите имена на континента в областта на фолклористиката – Константин Маринов (Коцето), създател на най-големия фестивал за български фолклорни състави в Северна Америка, „Верея Фест – Чикаго“ и неговия аналог в Канада, от ансамбъл „Тракия“ и основател на ансамбъл „Димитровче“, Димитър Минков. И двамата са посветили живота и труда си да поддържат българския дух сред имигрантските общности, да разпространяват българската култура сред чуждите общности. Най-важното в случая е безвъзмездно да предават познанията си на няколко училища, в районите където живеят и са колоритни любимци на малки и големи!

#събития

14-то издание на фестивала „Антистатик“

14-то издание на фестивала „Антистатик“

Между 28 май и 6 юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо – което сякаш е по-важно от всякога. Между 28-ми май и 6-ти юни в София ще се проведе 14-то издание на „Антистатик“ – на живо, което сякаш е по-важно от всякога. След една изключително...

#бюлетин

За да създадем един истински фестивал на световно ниво, който да бъде атрактивен както за представители на международни общности, така и за широка възрастова група, сме поканили един от водещите български музикални продуценти: Иван Шопов – световноизвестен електронен артист, обединил усилия в случая с женска вокална формация „Авигея“. Формацията идва специално за Кукер Феста и ще представи проекта си „Канатица“, базиран на традиционни български фолклорни песни и мелодии. Той е познат на някои от вас и като партньора на Теодосий Спасов, в съвместния им проект „Бalkansky“.

Също в списъка на артистите са и някои от големите имена на българския фолклор по тия земи – Милен Киров. Много от вас са чували за нашия прославен пианист, композитор и професор по музика в „LA City College“. Там вече нееднократно се е колаборирал с Иван Шопов, чието пиано звучи в композицията „Тудора“ на „Бalkansky“ с Теодосий и Иван! Донка и Николай Колеви, наши светила в областта на традиционния фолклор, които най-вероятно познавате от формациите им „Кабиле“ и „Булгарика“.

На феста ще имате шанса да почерпите от таланта на плеяда гости от цял свят, между които и създателят на химна на „Ал Бурж“ хотела в Дубай, мулти-инструменталистът, композитор на филмова и гейминг музика и музикален продуцент – Васко Иванов (Dexter), познат на България и на Стария континент от детската Евровизия. Спектакълът за събитието, колаборация с маестро Евгени Димитров, имаше 250 000 000 гледания в Европа. „Обрал“ безброй хип-хоп награди в България през последните години, след завръщането си от Дубай, той тук ще се колаборира с местните музиканти за фюжън проект. В него ще съчетава традиционни музики за танцуване на хора с по-модерни аранжименти, инструменти и звучене, както и с другите ни гости.

 

Още една супергрупа „Axon Orchestra“, с френския цигулар Фабрис Мартинез (Fabrice You), придобил популярност, чрез MTV със своя „Fishtank Ensemble“. Също така мулти-инструменталистът Майлс Джей, съсъздател и музикален консултант към саундтрака на един от номинираните за „Оскар 2019“ чуждестранни филми – ливанския „Капернаум“ и фламенко-китариста виртуоз Дъсти Браф, познат на българската публика от Балканския фест в Сан Диего.

 

Наясно сме, че събитието съвпада с училищни занимания. Считаме, че това би била една чудесна алтернатива за децата, тъй като те ще научат доста за традициите, свързани с корените  ни то по един забавен и незабравим начин… Дори ще си тръгнат със собствена маска сувенир, изработена от тях самите.

 

Автор на текст: Петро Душков

още за четене

„Orbital“ отново заедно с нов запис и фестивални участия

„Orbital“ отново заедно с нов запис и фестивални участия

Английското електризиращо дуо „Orbital“ се събра отново и обяви фестивалите, на които ще участва. Изглежда разделите, които двамата братя правят през годините, им се отразяват добре, ако новата им съвместна работа остави и нов албум тази година. След издаването на...

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This