Пандемията, предизвикана от COVID-19 изцяло промени светогледа на човечеството и подтикна артисти и компании от всички области да преразгледат стратегията си за успех, да пренаредят приоритетите си и да търсят нови начини за стигане до аудиторията и клиентите си. По-големите брандове бързо се усетиха и инвестираха изключително в онлайн магазини и изградиха силно ниво на доверие от страна на клиентите си, благодарение на добре обмислен маркетинг и връзка с инфлуенсъри, които са най-прекия път към потенциалните клиенти. В сферата на изкуството обаче, нещата се оказаха малко по-сложни.

 

Музеите и театрите, например, трябваше да направят нещо, за да задържат интереса на публиката и от дистанция. Така много театри започнаха да излъчват спектаклите си онлайн, а по-големите музеи създадоха виртуална обиколка, като по този начин дадоха възможност на хора от цял свят да се докоснат все пак до произведения на изкуството, които иначе биха събрали доста по-малко посетители. Така прогнозата на ЮНЕСКО, че Коронавирусът ще унищожи всеки осми музей в света, не се оказа съвсем вярна. Това, което липсваше до този момент обаче, е изцяло виртуален музей на изкуствата, който събира произведения от цял свят и е напълно безплатен.

 

Идеята за VOMA е на британския художник Стюарт Семпъл, който от години мечтае за нещо подобно.

 

#бюлетин

#арт & дизайн

снимка: Nadia Amura

„Винаги съм смятал, че изкуството трябва да е за всички. Да бъде достъпно за всички. Интернет е най-приобщаващото и демократично публично пространство и беше време да се появи дигитална институция в стил музей, която да вдъхновява и свързва онлайн аудиторията с голямото изкуство. VOMA е място, на което всички са добре дошли. Тук хората ще намерят картини, скулптури, видео инсталации и интерактивни проекти – от история и класически произведения, до съвсем нови творби от най-добрите артисти, работещи днес. Това ще позволи на хората да видят изкуството по нов начин и в ново пространство.“

 

снимка: kickstarter.com

Музеят е достъпен за хората от всички кътчета на света, 24 часа в денонощието и ще включва произведения от колекциите на музеи като парижкия „Орсе“, „Метрополитън“ в Ню Йорк. По създаването на дигиталната среда на музея са работили архитекти, графични дизайнери, експерти по електронни игри, за да може посетителите да имат усещането, че действително се разхождат в музея, да го разгледат по максимално реалистичен начин и да се докоснат до световноизвестните произведения. Също така музеят дава възможност на хората да четат бележки, оставени от тези преди тях, както и да се свързват и да разговарят с приятели.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This