Най-важното в процеса на справяне с вредните навици е да разберем как невроните в мозъка ни образуват нервни пътеки помежду си и какво означава това.

Представете си нервните пътеки като супермагистрали от нервни клетки, които непрестанно разнасят съобщения. Когато правим едни и същи неща, нервните клетки минават по един и същи път отново и отново, докато пътеката стане толкова добре позната, че съобщенията се пренасят с лекота и без много съзнателно усилие от наша страна. Този процес най-добре се забелязва, когато почнем да тренираме нов спорт например. В началото внимаваме усърдно и следим всяко наше движение, осмисляме го и чак тогава го извършваме. Колкото повече тренираме обаче, толкова по-добри ставаме и сякаш тялото ни се движи само.

По същия начин, когато ходим до магазина за определена храна или цигари, когато се почувстваме нервни, в мозъка ни се утвърждават нервни пътеки, заформящи вредния навик. Добрата новина е, че мозъкът ни е изключителен инструмент, който притежава прекрасното свойство наречено Невропластика. Това означава, че нервните пътеки, които мозъкът ни образува вследствие на повтарящите се мотиви в поведението ни, не са нещо окончателно и непоправимо. Ненужни нервни пътеки могат да бъдат отстранявани и нови да бъдат създавани по всяко време, когато пожелаем. Можем да премахнем зависимости и други деградивни навици директно от органа, който ги произвежда. Единственото условие това да се случи – да имаме желание и постоянство.

Благодарение на мозъчния потенциал да се изменя непрекъснато, всичко е възможно!

Хора прекарали инсулт например могат да възстановят нормалната функция на мозъка си като бавно и търпеливо изграждат нови нервни пътеки. Пушачите и хората, които обичат да преяждат могат да трансформират навиците си и да променят положително живота си. Според някой изследвания, на мозъка са му необходими 21 дена, за да формира нови нервни пътеки.

Ето и няколко изпитани начина да препрограмирате мозъка си:

1. Идентифицирайте навика, който желаете да трансформирате и ясно изявете желанието си това да се случи! Важно е да искате тази промяна да се случи и да изразите ясно намерението си, високо, на глас!

2. Наблюдавайте какви отражения дава този навик в ежедневието ви! Забележете какви усещания и мисли произвежда този навик във вас! Забележете как тялото ви реагира Бъдете наблюдател, не съдете и не бързайте да получите мигновени резултати!

3. Когато се изправите пред желанието да тръгнете в старата посока – отклонете вниманието си! Това е много важна техника. Ако редовно успявате да отклоните вниманието си от вредния навик, накрая той ще започне да избледнява, докато напълно изчезне.

4. Използвайте въображението си! Нови нервни пътеки се създават в мозъка ни не само чрез действие, но и с визуализация. Отделяйте няколко минути на ден да си представяте новите навици, които искате да изградите! Концентрирайте се и си се представете как хапвате вкусни ядки или плодове, как бягате, плувате или правите йога!

5. Прекъснете вредните мисли, когато ги забележите! Когато все пак ви се прииска да запалите цигара, просто си кажете на ум или на глас: – „Не сега!“ или „Вече не се нуждая от това!“ Ако пък се сетите, че искате да се откажете от този навик, след като вече сте запалили, просто изхвърлете цигарата и си кажете: „Не сега!“

6. Използвайте „антипатия“ – това не е за всички, но определено работи. Може например да си казвате, минавайки покрай множеството сладки изкушения, на които сме изложени всеки ден – „Това са боклуци, пълни с маргарин, Е-та, генномодифицирани нишестета и глюкозен сироп, а какаото сигурно го берат деца някъде из Южна Америка!“

7. Изберете си алтернатива и я следвайте! Много по-лесно е, когато имате конкретно нещо, което сте декларирали, че ще правите вместо вредния си навик. Заместете го с някакъв ритуал или алтернативно действие! Ако много ви се прияде поничка например, а вече сте близо 90 килограма, изместете вниманието, мислите си от дразнителя, вместо това може да затворите очи, да вдишате бавно и дълбоко няколко пъти, оставайки без мисли в главата си! Или пък може да извършите някаква физическа дейност, кратко упражнение за разтягане или за укрепване на сърцето – каквото и да е, което ще измести концентрацията ви от вредния навик!

8. Трансформирайте препятствията! Разберете какво ви кара да се обръщате към стария си навик! Забележете дали има някакъв повтарящ се мотив, обърнете внимание на отражението му върху живота ви! Забележете емоциите предизвикани от него! И сега – отърсете се и поемете по друга нервна пътека!

9. Задайте си въпроса: – Защо имам нужда от този навик? Защо толкова много обичам да правя точно това, въпреки отрицателните последствия върху мен? Какво всъщност замествате с този навик? Обърнете се към себе си и към вътрешния си източник на енергия и вдъхновение! Всеки човек има такъв. Медитацията помага изключително много за осъзнаване на вредните навици, както и за изграждането на нови нервни пътеки. Медитацията не е необходимо да бъде сложна, продължителна или да ви звучи мистично. Медитация е просто състоянието на духа ви, когато изпразните главата си от всякакви мисли. Достатъчно е да практикувате по 5 – 10 минути на ден.

10. Трансформирайте се и направете промяната! Независимо колко време ще ви отнеме, винаги останете в съзнанието – „Аз мога!“ Особено, когато започнете да губите мотивация и резултатите не се случват толкова бързо, колкото ви се иска – не се обвинявайте, погледнете се в огледалото с усмивка и си кажете – „Аз мога!“

Pin It on Pinterest

Share This