На 30-ти януари от 17.00 ч. онлайн във Фейсбук каналите на „Културния център на Софийски университет“ и36 маймуни“, както и на „36 monkeys“ в YouTube, ще се състои премиера и дискусия върху документалния филм „В малкия голям свят на прилепите“. Събитието под надслов „Прилепите: ужас и разум“ е посветено на нуждата от по-широк дебат за ролята на съвременната наука и изкуствата в постигането на истината и борбата срещу популярните митове.

 

С най-новия си видео-проект артистите от „36 маймуни“ представят смелите хипотези на прилеполога Антония Хубанчева, които докторантката на БАН, влюбена в летящите бозайници, в момента доказва с експериментите си. От филма научаваме още как се допълват професионалните занимания на учените и артистите, как различните науки си помагат и какво мислят учените за връзката между пандемията и прилепите.

#бюлетин

#кино

Изобразявани от векове в ключа на зловещото, в последната година прилепите станаха и обект на истерия, като един от потенциалните източници на заразата с COVID-19. Тези забележителни и застрашени създания обаче, изумяват не само хората на изкуството, но и учените, които разкриват все по-интересни факти за тях. В „Прилепите: ужас и разум“, заедно с изявени изследователи и артисти, ще съпоставим популярния образ на летящите бозайници с научното знание и ще попитаме: На какво се дължи лошият им имидж? И възможно ли е в епохата на Постистината културата и изкуствата да съдействат за връщането на доверието в науката?

 

Участие в събитието ще вземат Антония Хубанчева, еколог, прилеполог и комуникатор на науката, докторант към Института по орнитология „Макс Планк“ и към БАН, съавтор и научен консултант на филма „В малкия голям свят на прилепите“; Гергана Димитрова, режисьор и сценарист; проф. Леандър Литов от катедра „Атомна физика“ (СУ), ръководител на екипа от български учени в ЦЕРН; доц. Николай Симов, ентомолог от Националния природонаучен музей при БАН; Ивайло Миленков, физик и композитор; и гл. ас. Кирил Василев от катедра „Културология“ (СУ), експерт в област визуални изкуства. Модератор на събитието ще бъде проф. Александър Кьосев, преподавател по „История на модерната култура“ в катедра „Културология“ и Директор на Културния център на Софийски университет.

Събитието ще започне в 17.00 ч. с премиера на филма и ще продължи с дискусията от 17.45 ч.

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This