снимка: archaelogyinbulgaria

България приема християнството от военния си съперник Византия, което в историческата наука бива тълкувано нееднозначно. В историографията битува тезата, че християнизацията води българския народ до културно обезличаване. Доброто познаване на материалната култура и християнското изкуство от Първото българско царство обаче насочват към съвсем различен извод.

 

Българското царство при свети цар Борис Покръстител, цар Симеон Велики и отчасти при цар Петър изобщо не се обезличава в културно отношение. Вместо това то се превръща в основен конкурент на Византия в европейския югоизток. Именно защото опитва да конкурира Византия, християнска България няма как да тръгне сляпо да ѝ подражава, губейки културната си идентичност.

 

България в кратък срок изгражда свой имперски модел, за което добре може да се отсъди в самоопределението на Симеон Велики – „цар на българи и гърци“, т.е. владетел на инородци, на различни народи. Страната ни прави опит да се обособи като отделен политически център, със свой собствен облик и културни образци. И така с право си спечелва определението, дадено ѝ от академик Дмитрий Лихачов: „България – държавата на духа“.

 

Кои са най-важните достижения на българското раннохристиянско изкуство и култура?

 

На първо място, въвеждането на родния (старобългарския) език в богослужението, чрез което за първи път се пречупва „триезичната догма“ (да се служи на Бог само на еврейски, гръцки и латински). Така става възможна появата на оригинална и преводна литература на старобългарски – и то не само в средновековна България, а в целия славянски свят за векове напред.

 

В материално отношение самобитността на българската раннохристиянска култура е най-добре засвидетелствана при храмовата архитектура. Голямата базилика в Плиска и Кръглата („Златната“) църква в Преслав, строени при владетелите Борис и Симеон, нямат съвременен аналог сред византийските църкви. С каква цел нашите владетели избират толкова оригинални за времето си архитектурни решения – специалистите все още спорят. Важното в случая е, че нашите църкви не следват византийски архитектурен модел, а задават свой собствен.

Портите на Велики Преслав

Голямата кръгла/златна църква

#бюлетин

#история

Княжеският манастир при село Равна – „каменната библиотека“ на българите

Княжеският манастир при село Равна – „каменната библиотека“ на българите

Манастирът при село Равна, Провадийско, функционира като основно седалище на Преславската книжовна школа снимка: muzei-provadia.com СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥ Манастирът при село Равна, Провадийско, функционира като основно седалище на Преславската книжовна школа и...

Велможите на Първото българско царство

Велможите на Първото българско царство

Средновековната българска история е белязана от крайности. След неимоверния възход следва светкавично падение.СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥Средновековната българска история е белязана от крайности. След неимоверния възход следва светкавично падение. Кесарят Тервел...

Друг от върховете на българското раннохристиянско изкуство, за който като че ли се знае и говори сравнително малко, това е преславската художествена рисувана керамика. Тази керамика стои в пряка връзка с онова, което учените наричат Преславска цивилизация. В настоящия текст ще кажем няколко думи за въпросната керамика. С какво е толкова интересна тя?

 

Върху изпечени глинени плочки, разнообразни по форма, българските майстори от Преслав създават чудно хубави произведения на изобразителното изкуство. За тази цел те подбират най-различни багри: розова, жълта, шоколаденокафява, маслиненозелена, виолетова, жълта охра и др. Плочките са правени от много добре пречистена глина, без примеси от пясък, вероятно два пъти преминавана с вода. Използваната глина е бледосивкава на цвят и е добивана от находища в околностите на Преслав. При изпичане тя придобива бледорозов или жълтеникав цвят. След изваждане от пещта майсторите се заемат с рисуването.

 

Как изглеждат техните рисунки? Какви теми вълнуват съзнанието на първите български художници в историята?

 

Орнаментите върху керамиката имат геометрични, растителни или животински форми. А много често, което е най-любопитното – художниците рисуват библейски личности: Иисус, Богородица, ангели, архангели, пророци. Образите на християнска тематика върху глинени плочки допринасят за уникалното българско достижение из областта на изобразителното изкуство, известно с името Преславска керамична икона. За подчертаване е, че Преславската керамична икона също не следва съвременните ѝ византийски образци. Тя е поредният смел израз на предизвикателството в идеологическо отношение, което първите християнски царе на България отправят към Константинопол.

Рисунъкът на преславската художествена керамика е покриван със специална глазура, която при повторно изпичане на глинената плочка постепенно се слива с боята. Контурите неизменно са с шоколадовокафяв цвят, правени със специални, много тънки четки. Рисунките върху керамичните плочки от Преслав свидетелстват за характера и особеностите на най-ранната българска живопис. Още повече, че не са съхранени паметници на стенната живопис и иконописта за периода. Парчета керамика са намирани по време на археологически разкопки, като често боята и глазурата им са повредени или са се изличили.

 

Основните находки са при църквата на Тузлалъка, при Дворцовия манастир, манастира в Патлейна и Кръглата църква в Преслав. На различните места в града майсторите се специализират в изработката на определен вид керамика, от гледна точка на формата и орнамента. Това подсказва, че за разпространението на изкуството в българската столица са полагани специални грижи.

 

Кой са най-известните образци на преславската художествена керамика, които българите с интереси към изобразителното изкуство следва да познават?

 

На първо място по популярност е керамичната икона на св. Теодор Стратилат. Тя произхожда от керамична работилница в Патлеинския манастир. Светецът е представен лицево, в бюст, отрязан на гърдите. Образът е сглобен от остатъците на 20 плочки. На места плочките са с нарушена повърхност, а в десния край от изображението почти липсват, но възстановката на образа е достатъчно добра. Светецът Теодор Стратилат е облечен във военна туника, закопчавана през дясното рамо. Очите му са големи и отворени, вперени в зрителя. Устата е присвита и водоравна, носът е пресъздаден линеарно, леко извит отдолу, образът излъчва аскетизъм.

Към Преславската художествена керамика спадат и плочки с надписи, съдържащи кирилски, глаголически и гръцки букви. Сред плочките с растителни мотиви присъстват петолистната палмета, бадемовидните листчета, така наречените „водни листа“, полупалмети и пр. Трябва да се отбележи, техниката на рисуване на българските майстори е по-опростена, линеарна и по-малко нюансирана от съвременната византийска. Специалистите отбелязват, че нашите художници се стремят с опростени средства да постигнат много. А това е характерно за византийското изразително изкуство чак през XI в., когато от трона в Константинопол слиза Македонската династия, управлявала в периода IX – XI в.

изображения: bgschoolnicosia

Изобразителното изкуство в Преслав на Симеон Велики се родее с източни образци. Този стил е характерен за Сирия, Египет и Персия, където се развива през II – IV в. сл. Хр. Смята се, че преславските изображения стоят в пряка връзка с иконописта от VII – IX в., запазена в някои от Синайските манастири. По времето на Симеон Велики процъфтява Преславската цивилизация, отличаваща се с оригиналност не само в книжнината, но и в изобразителното изкуство.

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Неофит Бозвели – бунтовник преди революционерите

Българското Възраждане се различава от европейския Ренесанс по един съществен признак. Докато ренесансовите личности в Европа са хора, стоящи извън Църквата, в България първите носители на духовно обновление са все църковници. Най-изтъкнати сред тях са Паисий...

Таласъмите в българските народни поверия

Таласъмите в българските народни поверия

В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“. Таласъмите ходят докле пропеят петлите.В представите на българите от XIX в. таласъм е „зъл дух, който се явява като сянка нощем по големите сгради“....

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Музеят „Галиера“ отвори врати с изложба посветена на Шанел

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. снимка: espritdegabrielle.com „Галиера“, или музеят на модата в Париж (Palais Galliera), най-сетне отвори врати, след двугодишен...

Домашен козунак за Великден

Домашен козунак за Великден

Приготвянето на този козунак може да стане по два начина. рецепта: Нели Чалъкова  Необходими продукти за тестото:500 гр. брашно300 мл. прясно мляко (леко затоплено)100 гр. краве масло (разтопено)100 гр. захар3 бр. яйца (само жълтък)7 гр. суха мая (или 20 гр. прясна...

Pin It on Pinterest

Share This