Невероятен успех пожъна първото издание на Фестивала на Българското кино в Париж, който се проведе на 1-ви и 2-ри юни в киносалон „Cristine 21“, в сърцето на „Сен-Жермен-де-Пре“. Над 270 български и чуждестранни зрители посетиха мероприятието. Атмосферата беше изпълнена с много емоции, усмивки и дискусии. Сред гостите бяха кръстниците на събитието Миглен Мирчев и Антония Малинова, а участие взеха Ема Вакарелова и Гергана Плетньова.

Лоренцо Шама, директор на кинематографичната програма в киносалон „Christine 21“, поздрави организаторите на фестивала: Иво, Деси, Бори, Ели и Цвети. Той сподели, че въпреки че е канил гости от цял свят, не е очаквал такъв огромен ентусиазъм – повече зрители желаещи да посетят фестивала, отколкото са местата в залата.

Бяха излъчени общо 7 късометражни и 2 дългометражни филма, сред които и номинираният за „Оскар“ –  „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев. Зрителите оцениха разнообразната програма, предоставена им по време на двете последователни вечери. Селекцията на това първо издание включи както анимационни, така и игрални съвременни български филми.

Инициаторите на проекта целят да превърнат фестивала в ежегодно събитие и да генерират средства, контакти и мрежа от партньори, чрез които да се окаже положително въздействие в посока възстановяване на изоставените кинозали в България и реставрация на стари филмови ленти.

Екипът на Фестивала на Българското кино благодари на всички присъстващи за участието, за подкрепата, както и на целия екип на „Christine 21“ и ви очакват следващата година отново на филмова среща.

Pin It on Pinterest

Share This