снимка: Valdas Miskinis

Да, ние всички пътуваме с културна цел – посещаваме исторически музеи и музеи на изкуствата, фотографираме паметници, известни театри, опери, паркове, знаменити заведения, но го правим най-общо. Отиваме в Париж и знаем, че задължително трябва да влезем в Лувъра и да се качим на върха на Айфеловата кула (е, поне до където позволяват). Щом сме в Рим, задължително се снимаме пред Колизеума и на фонтана „Треви“. Но колко от нас пътуват, заради една отделна личност?

 

Вярно, човек трябва да е обсебен почитател на даден артист и творчеството му, за да предприеме едно такова историческо пътуване през неговата биография, но има личности, които заслужават подобно внимание. И, повярвайте ми, бихте се почувствали изумително да тръгнете по стъпките на велик композитор, какъвто е Лудвиг ван Бетовен. Ако не сте готови за подобно преживяване, предлагам ви да го направите най-напред виртуално. Разходете се из тези единадесет бележити Бетовенови места, където композиторът се е вдъхновявал и безспорно е оставил следа, и усетете духа на неговата музика.

 

 1. БОН

 

Родното място на Бетовен и начало на нашето пътуване. През 1770 година в този красив, крайбрежен на река Рейн град, на една таванска стаичка на ул. „Бонгасе“, под щастливата звезда на зодия Стрелец, се ражда „геният на гениите“. Музиката присъства в живота на Лудвиг от най-ранна възраст, тъй като баща му е тенор в двора на принц Максимилиан Фридрих. В същата сграда живее и друг музикант – виолистът Йохан Саломон, което неминуемо оказва своето влияние върху оформянето на неговия музикален вкус. Бетовен прекарва първите 4 години от живота си в къщата, след което семейството се премества. Новото жилище обаче не устоява на времето, затова къщата на ул. „Бонгасе“, след известно функциониране като хан, музикална зала и дом на търговец, се превръща в известния музей Бетовен-Хаус. Това е задължителна спирка в нашата обиколка, тъй като ни доближава до корените на великия композитор. В музея се пазят негови ръкописи, както и последното му пиано, по чиито клавиши още стоят отпечатъците на гения. Не е ли прекрасно, че днес – 250 години по-късно – можем да посетим това място и да усетим духа на Бетовен?!

 

 1. Прага

 

Не много известен факт е, че през 1796 г. Бетовен прекарва известно време в Прага и по-специално квартал „Мала Страна“ („Malá Strana“), в близост до градския замък. Той отсяда в хан „Златния еднорог“ на Лазеска (сега това е жилищна кооперация наречена „Palac Beethoven“), където пише няколко творби за 18-годишната контеса Жозефина дьо Клари, известна в града. Бетовен посещава и „къщата с трите цигулки“ на ул. „Нерудова“ – домът на семейство Лютиер Едлингер, най-добрите лютиери, чието име носят уникалните цигулки запазени от онова време, днес струващи цяло състояние. Сега къщата е ресторант, но трите цигулки все още красят фасадата на сградата, която е задължителна спирка в нашата обиколка.

 

 

снимка: prague.eu

 1. Хайлигенщат

 

През 1786 г. Бетовен предприема пътуване до Виена, с надеждата да срещне своя идол – Моцарт, но е принуден да се върне, заради тежко заболяване на майка му. Шест години по-късно, той отново заминава за Виена, но този път, за да остане. Хайлигенщат, който по това време е независим лозаро-винарски район, а днес част от Виена, се превръща в негов дом. Преместването му в района е по съвет на неговия доктор, който смята, че мястото ще намали глухотата му. Там именно се ражда великата Втора симфония (Symphony No. 2), а хълмовете Каленберг и Леополдсберг предоставят неизчерпаем източник на вдъхновение за композитора. В лятната резиденция на „Probusgasse“ 6 сега се помещава малък музей посветен на композитора.

 

 1. „Театър ан дер Вин“

 

Смята се, че Бетовен е живял в поне 60 резиденции във Виена, а през 1803 г. управителят на „Театър ан дер Вин“ (букв. „Театър на река Виен“) Емануел Шиканедер (Emanuel Schikaneder), който е и либретист на „Вълшебната флейта“ на Моцарт, му предлага чудесен апартамент в комплекса на театъра. На тази сцена са представени за първи път великите Трета (No. 3), Пета (No. 5) и Шеста (No. 6) симфонии, както и единствената опера на композитора – „Фиделио“. Сградата, в която е живял Бетовен, вече не съществува, но в театъра духът му все още витае.

 

 

снимка: Peter Mayr

#бюлетин

#музика

За „Седемте смърти на Мария Калас“ – спектакъл на Марина Абрамович

За „Седемте смърти на Мария Калас“ – спектакъл на Марина Абрамович

Мюзикълът като жанр все още е ново понятие за българската театрална сцена, въпреки все по-честите опити с известни автори и заглавия. На 1-ви септември Баварската опера откри новия си сезон с един по-различен  спектакъл – „Седемте смърти на Мария Калас“ от Марина...

 1. Mölker Bastei

 

Още едно от местата, на които е пребивавал Бетовен, е Mölker Bastei, тогава бастион на градските укрепления, днес улица в Първи район на Виена (Innere Stadt – Вътрешен град), създадена през 1871 г. и кръстена на бастиона. През 1804 г. Лудвиг наема апартамент там – в близост до градските стени. Апартаментът е на високо, което позволява на композитора да гледа отвъд границите на града. Там той живее периодично в следващите 8 години и работи върху No. 4, No. 5, No. 7 и No. 8 симфонии, заедно с „Фиделио“. Домакинът Йохан фон Паскуалати (Johann von Pasqualati) по-късно дава името си на малкия музей (Pasqualati House), който сега се помещава на мястото. Там е и пианото, на което Бетовен е сътворил изброените произведения.

 

 1. Palais Lobkowitz

 

Дворецът на благородната фамилия Лобковиц се свързва по интересен начин с Бетовен. Първоначално той посвещава своята 3-та симфония или „Ероика“ на Наполеон Бонапарт, но разочарован, че военачалникът предпочита короната пред великото си име, той променя посвещението си и го дава на Франц Йосиф Максимилиан – княз Лобковиц. Впоследствие фестивалната зала в двореца е кръстена „Ероика“, където все още можете да се насладите на красиво изсвирени концерти.

 

 

 1. Австрийска академия на науките

 

Историческата изследователска институция заема важно място в биографията на Бетовен. Красивата концертна зала на сградата е била сред най-престижните във Виена. Именно тук през 1813 г. композиторът представя своята No. 7 симфония, както и „Битката“, в чест на победата на Уелингтън, като част от благотворителните концерти за ранените в битката при Ханау.

 

Австрийска академия на науките – WienTourismus / Paul Bauer

 1. Баден

 

Бетовен е обичал да посещава курортни спа градчета, като любимото му е Baden bei Wien, намиращо се на 30 км от столицата. Той прекарва голяма част от летата между 1807 – 1825 г. там. Много от сградите, в които е пребивавал, са запазени и до днес. Най-запомнящата се от тях е къщата на ул. „Rathausgasse“ 10, където написва своята Девета симфония. Сега музеят „Beethovenhaus Baden“ свидетелства за присъствието на Бетовен на това място.

 

Музеят „Beethovenhaus Baden“ – beethovenhaus-baden.at

 1. Mödling

 

Mödling е малък град на 16 км южно от Виена и едно от тайните убежища на Бетовен, когато е искал да избяга от суетата. Там се е намирал и любимият му хан „Трите гарвана“. Смята, че тъкмо в него геният е написал великите „Мьодлинг танци“ („Mödling Dances“).

 

 1. Хеленентал

 

Бетовен е обичал природата и разходките извън града. Едно от предпочитаните от него места е долината Хеленентал, намираща се в близост до Баден. Днес на това място съществува т.нар. „Път на Бетовен“, по който можем да се разходим и да „влезем в стъпките му“. Тъжен факт е, че на това място племенникът на Бетовен е направил опит за самоубийство през 1826 г. – година преди самият композитор да почине.

 

снимка: http://www.visitingvienna.com/

 1. Гробът на Бетовен в Централно Виенско гробище

 

Разбира се, не можем да подминем и тази последна, тъжна, но важна възпоменателна спирка. Бетовен умира на 26-ти март 1827 г. – само на 56 години, по време на гръмотевична буря, по думите на композитора Анселм Хютенбренер, който е бил до него в съдбовния миг. Три дни по-късно траурното шествие събира над 20 хиляди души, почитатели и поклонници на личността и творчеството му. Франц Шуберт, който умира година по-късно, е един от факлоносците. Лудвиг е погребан в посветен гроб в гробището Веринг (днес известно като „Парк на Шуберт“), северозападно от Виена, след молебен в църквата „Света Троица“ („Dreifaltigkeitskirche“). През 1862 г. тленните му останки са ексхумирани за проучване и преместени през 1888 г. във Виенското централно гробище, където и днес можем да се поклоним пред таланта му.

 

Тук приключва нашата обиколка из местата, белязали живота на Бетовен. Подобни пътешествия може да са трудни за осъществяване в действителност, тъй като изискват сериозна организация, доста път и известни финанси. Но си заслужава всички усилия, защото няма нищо по-обогатяващо и изпълващо духа с мир и чувство на вечност, както срещата с великите гении и тяхното творчество.  

 

Ползвани материали: Bachtrack

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This