Представям ви един разговор с Никола Рахнев, в който ще поговорим за ентусиазма, мотивацията и създаването на инициативата Когато станем 100 000 ще посадим гора“. Изключително позитивен, пробивен и остър ум. Никола има опит в бизнес развитието, продажбите, консултантските услуги и най-вече в представянето на една мечта. Мечтата за по-доброто бъдеще на България и запазването на баланса в природата. Никола ще ни разкаже как запазва жива искрата на идеята и коя е най-голямата му мотивация.

Засаждането на дървета е като преливането на кръв, помагаме на първоизточника, на основния ни дарител на въздух да продължи да живее в баланс с изключително разбалансирания и разклатен свят, който създаваме напоследък. Хубаво е, че сред лошите новини, терора и унищожението в света я има и неугасващата надежда, че ние хората няма да му изтървем края и ще се справим, че може би ще успеем да запазим хармонията и да дадем светло бъдеще на децата си…

 

Кога точно се появи идеята за ФБ групата и как стигна толкова далеч, давайки пример на млади и стари в България? 

 

Идеята се появи края 2011 г. и както започва всичко, първо бе само потенциал, после се материализира, сега расте и се развива, като всичко живо. Не смятам, че сме стигнали много далеч. Да, десетки хиляди хора, сред които и много деца са засадили дърво с нас, вече имаме засадени и подарени 170 000 дървета, но с цели от милиони нови дървета, това е малка част от пътя. Разбира се това бе най-трудната част от пътя, от тук насетне вече е много по-лесно. А за да стигнеш далеч се иска да имаш ясна цел, да се движиш към нея и да постоянстваш, креативността, вдъхновението и доброто планиране, помагат да се движиш по-бързо.

 

От около четири години организирате събития, които се посещават от стотици хора. Разкажи ни за организацията и мотивацията? Как достигате до всички и какво е необходимо, за да се поддържа огъня в душите на толкова много хора?

 

Всички хора идват заради себе си, заради своите убеждения, защото искат да засадят дърво и да правят добро. Аз ги наричам добри хора, защото те са такива. Та тези добри хора, просто виждат възможност да направят нещо, което те искат и го правят, и това е прекрасно за всички. Огънят си гори в душите им. Разбира се природата, българските знамена, понякога гайди, тъпани и хора, го разпалват толкова много, че от сърцата на хората, той пламва в очите и усмивките им. Организацията става напълно през интернет, особено през Фейсбук, почти всички така или иначе са там – лесно е. Само хора със сърца да има, а то има – били сме и над 400 души на терен.

 

Равносметката за реалната ситуация с горите и природните паркове в България в момента според теб?

 

Винаги казвам, че това, в което се фокусираме то расте. Затова и засаждането и насърчаването на доброто в хората е нещото, в което гледам. По-добре да запалим свещ, която да освети пътя ни, отколкото да проклинаме тъмнината. България е красива, добре залесена страна, която има нужда от повече добри хора и осъзнатост в определени аспекти, както и нужда от промяна именно в ситуацията с горите и природните паркове. Вярвам, че промяната е в ход и всичко, което е добро за Природата ще се случи.

 

Имаш възможност да се срещаш и разговаряш с много хора покрай организирането на различните акции по засаждането на дърветата. Каква мислиш, че е личната позиция на жителите на България, активна или пасивна?

 

Имам десетки приятели и съм общувал със стотици хора, във връзка със залесяванията. Хората са различни, но тази част, която засажда дървета е активната. Те не чакат някой да спаси Земята, те излизат и действат, давайки пример на децата си и на хората около тях. Разбира се, това не са всички българи. Имали сме затруднения в определени периоди или кампании да съберем и 50 души от двата милиона в София. Хората са различни. Добре е да сме благодарни, че има действащи за добро и такива, които не действат, също за добро.

 

Какво е необходимо според теб, за да бъде възстановен баланса Човек – Природа?

 

 

Чудесен въпрос. Балансът е създаден от природата. За да се възстанови, поне доколкото е възможно, е необходимо осъзнатост, нов начин на мислене, който да е изграден на разбиране и уважение към законите и принципите на Природата. Тя, Природата е съвършена система и сама ще си го възстанови, ако й позволим. Вярвам безусловно, че това ще се случи – задължителен етап от развитието на цивилизацията е! То дори вече се случва, ние всички сме част от тази промяна. Например, въпрос на време е да се забранят пластмасовите изделия, част от опаковките, много химически вещества. Вижте как се променят цели индустрии – енергетика, транспорт и други.

 

„Разсадник на Мечтите“ – силно име, притегателно и впечатляващо. Разкажи ни защо е „Разсадник на мечти“, и защо избра точно този район в село Малки Искър (Етрополе)? С какво предстои да ни изненада „Разсадник на Мечти“?

 

Това е естественото продължение на инициативата, когато искаш да засаждаш милиони дървета. Най-разумно, изгодно и даващо свобода, е да си ги произвеждаш. И понеже си беше мечтан, така си дойде и с името „Разсадникът на Мечтите“. Защо там? Ами красиво е, приказно даже, чисто, и там намерихме възможност – той бе изоставен от държавата. Някак логично бе да върнем точно това място към живот. Изненади ще има много. За да отгледаме 100-200 000 фиданки на година, ще правим и много събития там. Ще разчитаме на помощта на всеки, ще имаме и екологични и социални проекти за отглеждане на храни, билки, фестивали на палатки под звездите (а там са милиони – изключително е!) и други, все още немечтани изненади.

 

Как и къде могат да се включат доброволци и мотивирани ентусиасти в засаждането или поддържането на разсадника?

 

Намерете ни във Фейсбук на „Когато станем 100 000 ще посадим гора“ и на страницата ни www.gorata.bg. Винаги обявяваме и на двете места за събития. А имате ли път – обадете се! Просто спрете! Ще Ви покажем, ще пием по чай или чаша вино и ще се радваме, че сте ни посетили!

 

До момента са засадени над 125 500 дървета. Имате ли план как ще бъдат опазени и поддържани? Кой помага (общини, организации, ентусиасти)?

 

Вече 130 000 са засадени и 40 000 са подарени на 400 групи деца от училища и детски градини в есенната ни кампания „Хиляди дървета за децата на България“, която приключи преди дни. За опазването разчитаме на държавните горски стопанства, когато залесяваме на държавни терени, както и на общините, когато е на общински терен. Разчитаме и на съзнанието на хората. По-следващата грижа обикновено е 2-3 години, в това число и подсаждане на дръвчета, които не са се прихванали. В нея помагат и ентусиасти, но основната роля е на държавата и общините. Там, противно на общото мнение, също има хора с големи сърца, на които им пука за гората и дърветата.

 

Снимка: Владислав Стоилов

Снимка: Владислав Стоилов

 

Няма по-добро възпитание от даването на добър пример с лични дела. Даваш изключителна възможност на млади родители, с отворен мирогледи като теб, да участват активно в създаването и възпитаването на младото поколение в България. Как виждаш бъдещето и какво мислиш, че е необходимо всички заедно да допринесем, за да го постигнем?

 

Бъдещето е такова каквото си го направим – от нас зависи. Бих се радвал и правя всичко възможно да оставим една ПО-ДОБРА ЗЕМЯ ЗА ДЕЦАТА НИ И ЕДНИ ПО-ДОБРИ ДЕЦА ЗА ЗЕМЯТА! Всеки, който си мисли, че един човек не може да промени нищо – нека потърси информация за Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг, Майка Тереза, и още, и още.

 

Децата ни ще следват нашите примери, а не нашите съвети, затова действайте!

 

Семейството, дърветата и свободното време?

 

Ако семейството ти идва с теб да засаждате дървета заедно в свободното Ви време, всичко си е на мястото. Така е и при мен, за което съм Благодарен! Времето на всички ни е точно 24 часа на денонощие и въпрос на приоритет е за какво ще имаме време и кой друг да подкрепи мечтите ни, ако не ние самите.

 

Дървото е въздухът, ритъма, най-добрия ни приятел. Какво ти дава на теб общуването с природата?

 

Чувство за покой, хармония, цялостност, смирение, щастие, като да се завърнеш у дома.

 

Pin It on Pinterest

Share This