Какво представляват етеричните масла и какви ползи носят те за човека?

Употребата на етерични масла в ежедневието носи безброй ползи за физическото и менталното здраве на човека. Технически погледнато етеричните масла сами по себе си не са точно масла, тъй като не съдържат мастни киселини. В тях има силна концентрация на растителни компоненти и именно това е основният фактор, който ги прави изключително полезни – те са натурални лекове. За добиване на съвсем малко количество етерично масло са необходими огромни запаси от растението, от което се извлича. Да вземем за пример розовото масло, добивано от българската роза, нашият национален символ. За да се получат 450 грама розово масло са нужни около 1800 кг български рози. Този факт обяснява защо цената на някои видове етерични масла е толкова висока.

Ползи

Етеричните масла много бързо и лесно влизат в употреба. Може да се използват за:

 • внасяне на свеж аромат в затворени помещения
 • естествен ароматизатор за чанти, обувки, дрехи
 • масажи
 • да се добавят към водата във ваната за засилване на усещането за комфорт и спокойствие
 • за красива и здрава коса и гладка, чиста кожа
 • срещу настинки
 • за засилване на имунитета
 • Етеричните масла спомагат за увеличаване на концентрацията, поради което те присъстват в сеансите на голям брой хора, практикуващи йога или медитация.
 • Етеричните масла са органични субстанции, извличани от соковете на определени растения. Съдържащите се в тях базови елементи помагат на тялото да възвърне баланса си и бързо и лесно да се възстанови от вредното химично действие на антибиотици.
 • Етеричните масла съдържат молекули кислород, които попаднали в човешкия организъм, подхранват и заздравяват клетките.
 • Съдържат антиоксиданти, които засилват имунната система и я правят устойчива на влиянието на фактори като стареене, последици от диети и излагане на вредна среда.

Видове етерични масла. Начин на употреба:

Трудно би било да се разгледат всички видове етерични масла, затова ще фокусирам вниманието над основните, които имат най-широко приложение в ежедневието.

Масло от лавандула (Lavandula officinalis)

Масло от Лавандула

Маслото от лавандула е известно по целия свят и дълбоко ценено заради успокояващия му ефект. Много домакини и майки се доверяват на ползотворното му действие. Лавандуловото масло има силен антистрес ефект и помага за по-лесно заспиване. Но това не е всичко.

Маслото от лавандула:

 • лекува рани от изгаряне
 • успокоява раздразнена кожа
 • помага по-лесно да се извади жило от пчела
 • действа отпускащо при главоболие
 • има нежен аромат, който попива във въздуха и оставя приятно усещане за свежест
 • стимулира регенерацията на клетките
 • действа антисептично
 • тонизира при умствена умора

Употреба

Добавете 5 до 8 капки масло от лавандула в 30 мили литрова бутилка със спрей и напръскайте върху чаршафите и завивките в спалнята преди лягане.

 Смесете масло от тамян с 2 капки лавандулово масло. Добавете 1 супена лъжица кокосово масло. Получената смес я наложете на челото и така може да отблъснете стреса и излекувате главоболието.

Капнете от маслото върху памук или тампон и нанесете върху рани от порязвания, ожулено или одрасквано. Лавандулата има антибактериално действие и ускорява оздравителните процеси.

Ако предпочитате сами да си забърквате почистващите разтвори за дома, може да им добавяте и около 5 капки масло от лавандула, за да засилите дезинфекциращите свойства.

Капвайте по няколко капки на произволни места в дома. Така ще изгоните напрежението и атмосферата в дома ще стане по-спокойна.

Евкалипт (Eucalyptos Globulus)

евкалипт

Етеричното масло от евкалипт има мощно антимикробно действие, което го прави важна съставка на всеки домашно приготвен препарат за почистване. Евкалиптовото масло е полезно и за хора с дихателни проблеми.

Спомага за:

 • по-лесното отхрачване, изкашляне и прочистване на дробовете (затова е препоръчително да се впръсква по малко във въздуха)
 • подобрява настроението,
 • действа антисептично, антибактериално и имуностимулиращо.

Употреба

Смесете 10 капки масло от евкалипт с 2 супени лъжици течен сапун в кофа с гореща вода. Потопете мопа в този разтвор и почистете пода.

Когато усещате симптоми на настинка, смесете 2-3 капки масло от евкалипт с 1 супена лъжица кокосово масло. С получената смес натъркайте в областта на гърдите.

Смесете по 5 капки масло от евкалипт и масло от чаено дърво в бутилка с около 440-448 мл вода. С този разтвор напръскайте банята след душ, за да предотвратите появата на мухъл.

За да предпазите домашния си любимец от бълхи, превантивно може да добавяте от 3 до 4 капки масло от евкалипт към шампоана, с който го къпете.

Етерично масло лимон (Citrus Lemon)

етерично маслко от лемон

Лимонът с присъщите си киселинни свойства премахва за секунди наслоената мазнина, лепкави отпадъци по съдове и всякакви други нечистотии от различните повърхности на вашия дом. Нещо повече, ако страдате от възпалено гърло лимонът ще се погрижи по възможно най-благоприятния начин да ускори оздравяването.

Етеричното масло лимон:

 • енергизира
 • ревитализира
 • дезинфекцира
 • освежава

Употреба

Добавете 1 капка сок от лимон към 1 супена лъжица мед. Това е изпитана рецепта, която облекчава болките в гърлото.

Ако искате да се отървете от неприятни миризми в стаята, просто напръскайте с няколко капки лимон помещението и атмосферата мигновено ще стане много по-приятна.

Добавете 5 капки лимон към 120 мл течен сапун. С поучената смес лесно и трайно може да отстраните мазни петна и други трайни нечистотии от дома си.

Капки лимон може да се добавят и към смес, предназначена за маска за лице, но бъдете внимателни. Лимонът може да изостри чувствителността на кожата, затова не бързайте да я излагате на слънце. Изчакайте около 6 часа.

Етерично масло от мента (Mantha Arvensis)

етерично масло от мента

Ментата има широко приложение:

 • облекчава при гадене
 • увеличава енергията
 • противодейства на главоболието
 • действа разхлаждащо за тялото
 • активизира умствената дейност
 • действа спазмолитично, противопаразитно и антисептично

Начин на употреба

При главоболие направете компрес: сложете 2-3 капки мента върху кърпа и я положете на челото и слепоочието. Пазете да не влиза в очите.

При гадене или повръщане, добавете от 5 до 7 капки към 470 мл вода и вдишайте дълбоко.

Масло от тамян (Boswellia thurifera)

масло от тамян

Употребата на масло от тамян не излиза евтино, но на фона на полезните му свойства парите няма да са похарчени напразно. Ако искате да пропъдите неприятното главоболие и стрес, използвайте по-често в ежедневието маслото от тамян. Той е чудесно средство за ароматерапия. Може да добавите около 10 капки от него в съчетание с лавандула към водата във ваната и така ще засилите отпускащия ефект. Маслото от тамян действа релаксиращо на ума и спомага за поддържане на вътрешния баланс. Прочиства дихателните и пикочните пътища; облекчава при простудни заболявания, ревматизъм и мускулни болки. Има изключително полезен профилактичен и подмладяващ ефект върху кожата.

Употреба

Капвайте по 1 капка масло от тамян върху повърхностни рани, за да ускорите оздравителното действие и да намалите болката.

1 капка е достатъчна да облекчи болки от сърбеж, или ужилване от пчели и други опасни насекоми.

Може да правите компрес от няколко капки масло от тамян и лавандула, за да облекчите главоболие и намалите вътрешното напрежение.

Ако искате да заличите белези, мажете мястото всеки ден с памук или тампон, на който сте капнали 2-3 капки от маслото.

При болки в мускулите и ставите направете масаж, като намажете тялото със смес от 23 капки масло от тамян и 1 супена лъжица кокосово масло.

Добавете 2-3 капки към шампоана си, така ще подобрите състоянието на кожата главата, ще я предпазите от поява на пърхот.

Масло от чаено дърво (Melaleuca alternifolia)

Във всеки дом е добре да се съхранява шишенце, съдържащо масло от чаено дърво. Това е най-мощното средство срещу бактерии и гъбички. Спокойно може да се добавя към домашно приготвяни или купени препарати за почистване. Лекува ефикасно обриви, отоци, облекчава сърбежи, заличава белези, помага при гъбични инфекции по тялото.

Употреба

Може да излекувате ушна инфекция по естествен път като капнете 1-2 капки масло от чаено дърво около основата на ухото.

При кожни обриви капнете 1 капка върху болното място и чувството на парене и дразнене ще отшуми.

При пърхот достатъчно е само да капнете няколко капки от маслото в шампоана си.

Страдащите от сцепена кожа между пръстите на краката (наричана още крак на атлета) могат да смесят 2 до 3 капки масло от чаено дърво с 1 супена лъжица кокосово масло и да мажат с получената смес засегнатите места два пъти на ден.

Маслото от чаено дърво се прилага само външно!

Масло от риган (Origanum vulgare)

масло то риган

Подобно на маслото от чаено дърво, риганът също има полезни съставки, които действат ефективно срещу микроби, бактерии и гъбички. Освен това почиства организма от вредните токсини и спомага за укрепване на имунитета. Научни изследвания са доказали, че маслото от риган може да неутрализиран вредното действие на над 25 вида бактерии. В него има богато съдържание на карвакрол, съставка със силно антимикробно и противопаразитно действие.

Употреба

Към 1 супена лъжица кокосово масло прибавете 2 капки масло от риган смес. Така получавате разтвор, който лекува гъбички на пръстите на краката.

Същата комбинация може да се прилага за заличаване на кожни петна.

При вирусна инфекция е препоръчително да се капят по 1-2 капки масло от риган върху ходилата на всеки 4-6 часа.

За лечение на синузит: капвайте по една капка във всяка ноздра, като успоредно с това втривате и около синусите.

При главоболие капнете по 1 капка на слепоочията и нежно масажирайте.

Ако страдате от болки в ставите, капнете няколко капки и масажирайте мястото.

За лечение на брадавици нанасяйте по 1 капка върху мястото 2 до 3 пъти на ден.

Разтворете 5-6 капки в чаена чаша пълна до половината с вода. С получения разтвор може да си правите гаргара за лекуване на болни венци, фарингит и ларингит.

Маслото от риган не се препоръча на бременни и кърмещи майки!

Масло от див портокал (Citrus sinensis)

масло то див портокал

Дивят портокал има невероятно приятен аромат, което го превръща в чудесен естествен ароматизатор. Полезните му свойства далеч не свършват дотук. Маслото от див портокал успокоява нервите и помага при стомашно неразположение. Притежава и антивирусно действие. Заради високите си антибактериални съставки намира широко приложение при почистването на дома.

Употреба

Когато детето се оплаква от стомашни болки, смесете 1 капка масло от див портокал и 1 супена лъжица кокосово масло и разтрийте с тази смес коремната област. За облекчаване на стомашни болки при възрастни може да използвате същата смес в двойна доза.

При настинка смесете 2-3 капки масло от див портокал с 1 супена лъжица кокосово масло и разтрийте областта на гърдите.

За да внесете приятен и освежаващ аромат в дома си напръскайте помещенията с 3 капки масло от див портокал и 2 капки лавандуловото масло.

Само за дезинфекция може да напръскате всяка стая с около 5 капки масло от див портокал.

За повишаване на концентрацията: смесете в цилиндрична бутилка 3 капки масло от див портокал, 3 капки мента и 20 капки базово растително масло. С получената смес масажирайте областта на врата.

Маслото от див портокал може да се нанася и върху кожата за подхранване. В този случай е важно кожата да не се излага на слънце минимум 6 часа след като е била почиствана, за да се избегне реакция на свръхчувствителност.

Етеричните масла са истински съкровища дадени от природата. В тях се крие богат набор от полезни съставки, оказващи безценна помощ както за здравни, така и за различни битови нужди. Търсете натуралните лечители. Изучавайте ползите на отделните видове етерични и базови масла. Доверявайте се повече на натуралните масла и по-малко на антибиотици, кремове и мазила с високо химично съдържание.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This