ИЗЛОЖБА НА СЦЕНИЧНИ ПЛАКАТИ ОТ РАДОСЛАВА БООР

Ще видите 30 плаката, избрани от създаденото от Радослава Боор през последните 13 години. Изложбата обхваща плакати за различни български театри и Софийска опера и балет. Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Изложбата носи типичната за плаката комплексност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката.

 

Ще имате възможност да се запознаете с авторката – Радослава Боор.

#бюлетин

#изкуство

Радослава Боор е родена в София, в семейство на двама художници. В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София. Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, творчески директор и в практиката си на свободен художник. В последните 13 години Радослава активно работи като художник за български театри, създавайки плакати за многобройни театрални представления.

 

През 2010 г. съосновава Рекламна Агенция Адикт (Addict Agency) в Прага.

 

В момента Радослава работи и живее със семейството си в Прага, Чехия.

 

Изложбата вече гостува в Пловдив и Прага. 

В София тя ще може да бъде разгледана във фоайето на Театър „София“ от 15-ти ноември до 15-ти декември 2019 г.

 

Събитието е част от програмата на „Нощ на театрите 2019“ и се реализира с подкрепата на „Международното триенале на плаката в София“. Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения.

 

Докато зрителят става свидетел на естетическите находки и провокации в плакатите на един талантлив, развиващ се, съвременен визуален артист, неусетно бива „въвлечен“ в цялост от образи и послания, където паралелно с основния, се развиват и няколко други разказа, обогатяващи представата за:

 

  • сценичния плакат като културен феномен, способен на безчет класически и модерни превъплъщения; преодоляващ времеви и стилови ограничения; посредник между различни изкуства и творци.
  • плакатът като съучастник в днешната българската културна сцена – неизменна част от нейното адекватно визуализиране.
  • присъствието/отсъствието на плаката като елемент от градската култура, рекламата и комуникационния процес.
  • плакатът като пилигрим, в чието естество са кодирани философските и естетически измерения на пътуването като състояние на духа.

 

Изложбата носи типичната за плаката комплексност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката, който ѝ позволява с лекота да преминава през условните измерения на сценичните изкуства. В съвременната „рекламна джунгла“, където тиражирането на образи отдавна не е предизвикателство, нейните плакати се открояват със способността си да радват и предизвикват сетивата и ума на публиката, да прославят прочути или неизвестни създатели на спектакли.

 

На фона на всеобщата динамика и хаос, са особено симпатични онези знаци, които подсказват естествените хармонични връзки между художничката и нейната първа изложба: от красивата игра на думи в имената до пътуващата природа, характерна и за двете. Откриваме ги в мотото на пловдивския фестивал „Сцена на кръстопът“, където изложбата гостува през септември; в присъединяването ѝ към европейската инициатива „Нощ на театрите“ на територията на Театър „София“, а през ноември, когато изложбата е част и от съпътстващата програма на 9-тото „Международно триенале на сценичния плакат – София“ (Радослава Боор е негов редовен участник от 2007 г. до днес).

 

В тази щастлива поредица от знакови съвпадения се откроява „чешката връзка“ и Българският културен институт в Прага, който е в основата на настоящата изложбена акция и домакин на октомврийското събитие. Сред експонатите „блести“ плакатът за великата Моцартова опера „Дон Жуан, представена за пръв път точно преди 232 години в Прага. 

 

Изложбата ще бъде открита от проф. Божидар Йонов 

 

текст: Албена Спасова

още за четене

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

На Никулден WWF разказа за изчезващите господари на Дунав – есетрите

Въпреки забраните за улов, натискът върху последните диви популации на есетри в Европа нараства.   В долното течение на река Дунав, на границата между България и Румъния, са се запазили последните в Европа, размножаващи се в естествена среда, популации на диви...

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

Един родолюбец с добри намерения – дъновистът Иван Багрянов

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, организиран от сдружение „Арте Урбана Колектив“. От 21-ви до 23-ти юни в зала „Славейков“ на Френския институт в България Специалистите изказват противоречиви мнения за събитията от...

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Константин Фотинов – основател на българския периодичен печат

Сега ще разкажем повече за родоначалника на нашия периодичен печат – големия просветител Константин Фотинов. Той е личността, която полага основите на народното ограмотяване с помощта на средства за масова информация.снимка: Исторически музей, СамоковПортрет на...

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Аксиния Михайлова за наградата „Макс Жакоб“

Съвсем наскоро поетесата Аксиния Михайлова получи престижната френска награда „Макс Жакоб“ с книгата си „Целувката на времето“. Това е втора награда от Франция, след наградата „Гийом Аполинер“ през 2014 г., и втора книга, писана директно на френски език. Новината е...

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

„Панелките“ – завръщане през призмата на модата

Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен фотограф: Тина Бояджиева Израснах през последното десетилетие на комунизма в Източна Европа. Животът ми трябваше да бъде предопределен, защото политическата...

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Съветите на Страхил: Защо авокадото е толкова полезно?

Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Може да се каже, че авокадото е уникален вид плод. Повечето плодове са богати основно на въглехидрати, докато авокадото съдържа голямо количество полезни мазнини. Благодарение на своята висока хранителна стойност,...

Pin It on Pinterest

Share This