ИЗЛОЖБА НА СЦЕНИЧНИ ПЛАКАТИ ОТ РАДОСЛАВА БООР

Ще видите 30 плаката, избрани от създаденото от Радослава Боор през последните 13 години. Изложбата обхваща плакати за различни български театри и Софийска опера и балет. Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения. Изложбата носи типичната за плаката комплексност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката.

 

Ще имате възможност да се запознаете с авторката – Радослава Боор.

#бюлетин

#изкуство

Радослава Боор е родена в София, в семейство на двама художници. В гимназията изучава японски език в продължение на 5 години, което оставя следа в израза ѝ на художник. По-късно завършва Националната художествена академия в София. Професионален опит Радослава натрупва през годините като графичен дизайнер, илюстратор, творчески директор и в практиката си на свободен художник. В последните 13 години Радослава активно работи като художник за български театри, създавайки плакати за многобройни театрални представления.

 

През 2010 г. съосновава Рекламна Агенция Адикт (Addict Agency) в Прага.

 

В момента Радослава работи и живее със семейството си в Прага, Чехия.

 

Изложбата вече гостува в Пловдив и Прага. 

В София тя ще може да бъде разгледана във фоайето на Театър „София“ от 15-ти ноември до 15-ти декември 2019 г.

 

Събитието е част от програмата на „Нощ на театрите 2019“ и се реализира с подкрепата на „Международното триенале на плаката в София“. Колекцията е впечатляваща и показателна в много отношения.

 

Докато зрителят става свидетел на естетическите находки и провокации в плакатите на един талантлив, развиващ се, съвременен визуален артист, неусетно бива „въвлечен“ в цялост от образи и послания, където паралелно с основния, се развиват и няколко други разказа, обогатяващи представата за:

 

  • сценичния плакат като културен феномен, способен на безчет класически и модерни превъплъщения; преодоляващ времеви и стилови ограничения; посредник между различни изкуства и творци.
  • плакатът като съучастник в днешната българската културна сцена – неизменна част от нейното адекватно визуализиране.
  • присъствието/отсъствието на плаката като елемент от градската култура, рекламата и комуникационния процес.
  • плакатът като пилигрим, в чието естество са кодирани философските и естетически измерения на пътуването като състояние на духа.

 

Изложбата носи типичната за плаката комплексност, съчетана с деликатния и изискан индивидуален стил на авторката, който ѝ позволява с лекота да преминава през условните измерения на сценичните изкуства. В съвременната „рекламна джунгла“, където тиражирането на образи отдавна не е предизвикателство, нейните плакати се открояват със способността си да радват и предизвикват сетивата и ума на публиката, да прославят прочути или неизвестни създатели на спектакли.

 

На фона на всеобщата динамика и хаос, са особено симпатични онези знаци, които подсказват естествените хармонични връзки между художничката и нейната първа изложба: от красивата игра на думи в имената до пътуващата природа, характерна и за двете. Откриваме ги в мотото на пловдивския фестивал „Сцена на кръстопът“, където изложбата гостува през септември; в присъединяването ѝ към европейската инициатива „Нощ на театрите“ на територията на Театър „София“, а през ноември, когато изложбата е част и от съпътстващата програма на 9-тото „Международно триенале на сценичния плакат – София“ (Радослава Боор е негов редовен участник от 2007 г. до днес).

 

В тази щастлива поредица от знакови съвпадения се откроява „чешката връзка“ и Българският културен институт в Прага, който е в основата на настоящата изложбена акция и домакин на октомврийското събитие. Сред експонатите „блести“ плакатът за великата Моцартова опера „Дон Жуан, представена за пръв път точно преди 232 години в Прага. 

 

Изложбата ще бъде открита от проф. Божидар Йонов 

 

текст: Албена Спасова

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This