фотограф: Roman Mager @unsplash

Когато стане въпрос за учебната програма на учениците, от начално до средно образование, мненията за безброй. Едни смятат, че образованието трябва да е фокусирано върху изучаването на чужди езици, други – на точните науки, трети – на спорта и изкуствата. Единодушни сме, че всички тези предмети играят важна роля в оформянето и изграждането на личността, всеки със своите специфични методи и светоглед.

Има държави (и в частност училища) обаче, които въвеждат нетипични, дори ексцентрични учебни предмети, чието значение за учениците е спорно, но безспорно любопитно. Ето пет от най-странните предмети, които действително присъстват в учебната програма:

 

Мански език

 

Вече споменахме изучаването на чужди езици. Това е чудесно, доколкото си представяме най-популярните и широко използвани, като френски, немски, италианци, дори и китайски. В Англия обаче широко разпространена практика в учебните заведения е да се изучава мански език, който едва ли помага много в живота, и за който повечето хора въобще не са чували. Това е официален език на остров Ман, намиращ се в Ирландско море между Великобритания и Ирландия. Като остров-държава, той е със специфичен политически статус – формално не е част от Великобритания, но е под нейно коронно владение, а държавен глава е кралица Елизабет II. Островът не е част от Европейския съюз, но въпреки това има разрешение за внос на стоки в страните членки.

 

Последният човек, чийто майчин език е манския, умира през 1974 г. През 90-те ЮНЕСКО обявява езикът за изчезнал. Всъщност, до началото на 20 век се е смятало, че езикът е старомоден и дори смешен. В последно време обаче настъпва своеобразен ренесанс на манския. Той продължава да се изучава в училищата на острова до ниво А, макар уроците да не са задължителни. Езикът е част от културата и наследството на острова. Опитвали са се да го съживят – изследване от 2015 г. показва, че приблизително 1800 души говорят езика на различни нива. В края на миналия век езикът започва да се забелязва повече благодарение на радиото и изучаването му в основно училище. За щастие, имало е достатъчно аудио записи от местните хора на мански език, което улеснило възвръщането му, както и фактът, че Библията е преведена на него.

#от живота

Как можем да помогнем на жени, станали жертви на насилие

Как можем да помогнем на жени, станали жертви на насилие

За изминалата 2020 г. 17 жени в България са убити от партньорите си. Това са само известните случаи, а колко точно жени приключват живота си фатално в дома си, не можем да знаем, тъй като подобна статистика не се води. СТАНИ ДОБРОДЕТЕЛ ♥За изминалата 2020 г. 17...

#бюлетин

Селско стопанство

 

Много непопулярна наука в последните години в световен мащаб, за разлика от предпочитаните психология, право и информационни технологии. Но Великобритания продължава да дава приоритет на селското стопанство, а учебни заведения като „Академия Браймор“ в Съмърсет ежегодно приемат множество кандидати, желаещи да се развиват в сферата. Училището разполага с работна земя от 110 акра и ферма, в която има крави, овце, свине, бикове. Учениците полагат основни грижи за животните. Научават се как да засаждат и отглеждат дървета, плодове, зеленчуци, които след това се използват за училищния магазин и кухня. Те дори се учат как да управляват трактор, което им позволява в бъдеще да развиват собствен бизнес, започвайки от нулата. Училището предлага курсове в областта на околната среда, почви, култури, животински свят.

 

Освен че излизат специалисти в животновъдството и растениевъдството с диплом за работа, учебната програма насърчава младите да обръщат много повече внимание на земята и опазването ѝ, чрез връзката, която създава с нея. Човечеството все повече се отдалечава от природата и забравя, че благодарение на заобикалящата го растителност и животинско разнообразие, неговият живот продължава. И вместо да създава нови и нови начини за улеснение на своя живот и унищожение на почвата, кислорода и т.н., би трябвало да се погрижи за опазването им.

 

Хари Потър

 

Може и да не е точно „Хогуортс“, но учебния модул на Durham University ще ви извади за малко от света на Мъгълите и ще ви научи на някоя друга магия. Целите на курса са:

 

– да постави феномена Хари Потър в социалния, културния и учебен контекст, както и да разгледа причините за неговата популярност.
– да разгледа релевантността за такава образователна система в 21 век.
– да се види съвременното образование в светлината на Хари Потър и други фикции.
– да направи открити връзки с гражданското образование.

 

Изследват се няколко ключови теми:

 

– Шокът от образованието у дома и навън.

– Времето на илюзията след 1945 г.

– Комерсиализиране на образованието.

– Мъгълите и магията.

– Тормоз, приятелство и солидарност към връстниците.

– Моята станция на дълговете – Хари Потър и добрият гражданин.

 

Основните умения, които студентът ще научи са: критично и независимо мислене, анализиране, синтезиране и идентифициране на проблемите, съставяне и поддържане на логични аргументи, работа с краен срок, умения за проучване, задържане на информация и възможности за планиране и управление на знанието и ученето.
Учебната програма завършва с тема от 2 000 думи, която трябва да се развие в рамките на 2 часа.

 

Лейди Гага

 

Едва ли някоя холивудска звезда си е мечтала или е предполагала, че някой може да направи цял курс за изучаване на нейната личност и кариерата ѝ, но ето че това се случва. Матю Дефлем (Mathieu Deflem) е толкова завладян от „чудото Гага“, че създава цял академичен курс за нея. Белгийският социолог разглежда поп певицата като социално събитие. В курса си занимава студентите със социологическите измерения на славата на Лейди Гага, с респект към нейната музика, видео клипове, стил на обличане. Първоначално той възнамерява в курса да се фокусира славата и известните въобще, но после решава да конкретизира нещата и да направи цял курс за Гага.

 

Идеята е нетипична и на пръв поглед безполезна, но многобройните фенове на певицата не смятат така и курсът върви успешно. Нещо повече, мисленето върху въпросите за славата, известността и изследването на феномена, който превръща едно обикновено момиче, пеещо по баровете, в звезда, може да помогне много за разбирането на целия музикален бранш и неговата философия. Полезно или не, курсът продължава своята академична дейност.

 

Елфически езици

 

Университетът в Уисконсин предлага възможност за изучаване на елфически езици (тенгва, куеня, синдарин), чийто създател е Толкин. Курсът се води от американския лингвист Дейвид Сало (David Salo), съветник по елфически езици за филмите от поредицата „Властелинът на пръстените“, както и на „Хобит“. Той помага в превода и изписването на текста за саундтрака на филмите. В курса се приемат само истински запалени фенове на „Властелинът на пръстените“.

 

И един пример от не чак толкова далечното минало. Политикономия на капитализма и Политикономия на социализма бяха част от задължителната програма в гимназии и техникуми. Te се надграждаха във висшите учебни заведения от предмета Основи на комунизма, по който задължително се държеше изпит. Това са може би най-абсурдните предмети, които са съществували в световен мащаб и кой знае, вероятно в Русия все още се изучават.

още за четене

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

С кампанията си за „Часът на Земята“ WWF изпраща послание за мир

Природозащитната организация WWF избра да стартира тазгодишното издание на кампанията си за „Часът на Земята“ в деня, в който за юбилеен 50-и път светът отбелязва „Международният ден на гората“.

С България в сърцето

С България в сърцето

Някои може да не приемат факта, че момиче се преобразява като кукер (предвид обичая от миналото). За тези, които обичат традициите, може би е приятно и се връщат назад във времето.

Pin It on Pinterest

Share This