Колкото и добре да познаваме София, независимо дали сме родени или само живеем в нея, винаги остават някои неоткрити местенца, които са буквално под носа ни, но трябва някой да ни ги покаже, за да ги забележим. За тези от вас, които живеят за, от, и с изобразителното изкуство, вероятно няма нищо скрито-покрито в художествения градски живот. Всички останалите могат да бъдат сигурни, че следните пет галерии в сърцето на София вече ги очакват. Защото изкуството често се намира на най-нетипични места и под най-разнообразни форми.

Галерия „Сердика“

Галерия „Сердика“ се намира на ул. „Цар Самуил“ 90 и е временен дом на редица картини в графика и живопис, както и карикатури. Тук ще се срещнете с творбите на имена като Ева Тенева-Зайков, Геновева Рогова, Йовчо Савов, Любомир Михайлов, Мая Иванова. Освен изложби, галерията организира и други културни събития като солов концерт на виолончелиста Александър Сомов и събития за деца. В галерията се проведе и среща на участниците в проекта „Достъп до култура за всички граждани“ на Столична община.

Арт галерия „Виталика“

#бюлетин

#арт и дизайн

Друга галерия в сърцето на София, залагаща на традициите в изобразителното изкуство, е арт-галерия „Виталика“. На булевард „Княгиня Мария Луиза“ 11, точно срещу бившия ЦУМ, можете да се запознаете с едни от най-добрите произведения в съвременното българско изобразително изкуство. Живопис, графики, пластики – галерията разполага с голямо разнообразие от картини, достъпни за закупуване във всеки един момент.

 

Галерията разполага с тематични картини за четирите сезона, които са идеален подарък за близки, приятели и ценители на изкуството.

Галерия и Тао Арт студио „Небесен дракон“

За почитателите на източната култура, а такива има много у нас, тази галерия предлага разнообразие от картини с източен привкус. Намира се на ул. „Георг Вашингтон“ 13 и помещава творбите на български художници, които създават източно изкуство – живопис и калиграфия, в стила на художниците от Китай, Корея, Индия, Япония.

 

Галерията е свързана с Тайдзи академия „Небесен дракон“, която предлага уроци по Тай Чи, калиграфия, китайски език, приложно изкуство и занимания с арт терапия.

Арт-къща с музей „Куклите“

Може би малко се отклонява от темата, но това е любимото ми арт местенце в града. Къщата-музей е дом на над 3 000 ръчно изработени кукли и е уникална за България. Колекцията включва порцеланови, антикварни, ритуални, съвременни, сувенирни „винтидж“ кукли и марионетки, които се усмихват, танцуват, пеят и разказват истории. Най-старата от тях се казва Гертруда от Германия и е на цели 150 години.

 

 

Музеят се намира в центъра на София в 100-годишна аристократична къща – паметник на архитектурата в неокласически стил на ул. „Цар Самуил“ 34. Организирането на детски рождени дни и други празници са честа практика. Освен това къщата предлага интересно забавление за най-малките в своята зала „творилница“. Всяка събота се провеждат групови занятия с осигурени материали, а през седмицата индивидуална „творилница“ и арт-занималня. Всички те развиват фината моторика на децата под формата на игра, която учи и разтоварва едновременно.

„Aether Art Space“

Галерия „Aether“ е независимо пространство за изкуство в София – на ул. „Княз Борис I“ 39. Отваря врати през 2016 г. с амбициозната идея да предложи възможност за експериментиране. Това изисква критична обратна връзка от страна на изкуството към живота и заобикалящия свят, чрез всевъзможни форми на изразяване.

#изкуство

Екипът на пространството се стреми действително да ангажира вниманието на местната и международната публика, а не просто да възпитава пасивни наблюдатели, като засили диалога между артистите и публиката, и да активира мисленето. Чрез пресичането на различни гледни точки и експериментална работа, концепцията на галерията е да оформи нови идеи и лични възгледи, както и да отвори по-широки хоризонти на човешкия и артистичен мироглед.

 

 

Това бяха петте галерии в София, които може би вече познавате една идея по-добре. Сега остава да ги посетите и да се огледате в изкуството, с което разполагат!

още за четене

Pin It on Pinterest

Share This