Петото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ включва в програмата си безплатна открита лекция на тема „Музика и съвременно кино“. Две изкуства – музика и кино, взаимодействат едно с друго от началото на историята на филмовото изкуство. По какъв начин се променят техните отношения, как еволюират, за да въздействат на нашите емоции като зрители? Как се дефинира добрата филмова музика? Какви са етапите, през които преминава нейното създаване? Каква е връзката между композитора и режисьора? Как музиката се вписва в целия процес – от подготовката на филма до постпродукцията? И още: Какви са изискванията на съвременното кино към музиката?

 

На тези и други въпроси ще отговорят френските композитори Пиер Деспрат и Франк Уилямс, както и кинокритика Арно Е, модератор на срещата.

 

Пиер Деспрат e композитор на музиката на над 10 филма, между които „Дивите момчета“ (реж. Бертран Мандико), част от програмата на фестивала. Барабанист по образование, той специализира във висшето училище по кино „Луи Люмиер“ на тема „музикална сценография“, а по-късно и в университета в Монреал, специалност „Дигитално изкуство“. Освен кариерата на композитор, той продължава и с дейността си на музикант.

 

Франк Уилямс e певец и музикант, следващ пътя на рок и соул музиката още от младежките си години. След като създава дуото „Williams Traffic“ в началото на 2000-та година, той поема ръководството на звукозаписното студио „La Fugitive“ в Менилмонтан – Париж. Там записва многобройни албуми на новата парижка сцена, както и множество музикални композиции за филми. Франк Уилямс е автор на музиката към филма „Звездното небе над мен“ (реж. Илан Клипер), също част от програмата на фестивала.

Освен това, зрителите и участниците в допълнителните дейности на фестивала, ще имат възможността да видят двата филма, чийто композитори ще гостуват в столицата.

„Дивите момчета“

режисьор Бертран Мандико

„Дивите момчета“ („Les Garçons sauvages“) – пълнометражният дебют на френския режисьор Бертран Мандико, който участва в тазгодишната програма на „Седмица на критиката“ в Кан. С последния си проект, разказва за петима младежи от добри семейства, опияняващи се от свободата, които извършват жестоко престъпление в началото на двадесети век. Капитанът ги поема в свои ръце по време на репресивен круиз на платноход. Момчетата се бунтуват. Бягат на див остров, където се смесват удоволствие и фантастична растителност. Ако беше роман „Дивите момчета“ щеше да бъде смесица между Жул Верн и Робърт Луис Стивънсън. Това е книга, която самотно дете чете в ден, в който не е на училище. Но детето заспива и романът оживява, героите – също. Филмът прелива от символика, иронизира архетипите, измъква се от сложни ситуации с доза лудост… В тази лудост има логика. През целия филм Шелспир и Артюр Рембо ни напомнят за неговия артистичен, любовен и политически спектър.

„Дивите момчета“ може да бъде видян на 23-ти юни във Френски институт, а на 24-ти в кино „Одеон“.

 

Друг филм от селекцията е комедията „Звездното небе над мен“ („Le ciel étoilé au-dessus de ma tête“) на режисьора Илан Клипер. Пълнометражният дебют на французина е селектиран на миналогодишния фестивал в Кан, в програмата ACID, известна с това, че защитава, показва и разпространява най-смелите кинематографични опити. Филмът разказва за Бруно, който публикува своя горещ първи роман през 1996 г. Критиките в пресата за него са обещаващи. Двадесет години по-късно, Бруно е на 50 години. Неомъжен е, няма деца и живее под наем със съквартирантка – млада активистка на „Фемен“. Става едва следобед и прекарва по-голямата част от дните си по гащи, търсейки вдъхновението. Според него всичко е наред, но близките му са силно притеснени…

„Звездното небе над мене“ – режисьор Илан Клипер

Прожекцията на филма на 23-ти юни от 18:00 ч. ще бъде последвана от безплатен концерт на Франк Уилямс – автор на музиката и актьор във филма. Ще гостува и самият режисьор за среща с публиката.

 

За първа година фестивалът включва и програма „За деца и родители“. В нея ще могат да бъдат видени три анимационни филма: шедьовърът на Шарлот „Лоте“ РайнигерПриключенията на принц Ахмед“ – първият пълнометражен анимационен филм от 1926 г., „Приказките на нощта“ на Мишел Осло, който пренася в магичната атмосфера на едно изоставено кино и късометражният „Грозна приказка“ на Радост Нейкова – оригинална, ръчно бродирана анимация.

 

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

 

Pin It on Pinterest

Share This