„Ансамбълът за народни песни и танци“, както и Симфоничният оркестър на град Сливен, рискуват да бъдат намалени поне с 50% от състава си. Ако сливналии се съгласят „оздравителния план“ на кмета на града да влезе в сила, без допълнително преразглеждане и оформяне, това ще се случи. Затова в града е организирана петиция /www.peticiq.com/, която представлява своеобразен документ в подкрепа на „АНПТ“ и Симфоничния оркестър да останат поне в досегашния си вид. А той е на прага на минимума и трудно състава покрива произведенията, които участват в програмите им.

Последиците, до които би довело едно такова решение са няколко, но основното е да се намали колектива и съответно състава на хората изпълняващи целите и задачите си. А те са да издирва и творчески да пресъздава българския фолклор (както от Сливенския край, така и от цяла България) като претворява на сцената красотата на автентичните фолклорни образци. Създаването на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци, композитори, хореографи и музиканти.

Също така репертоара на „Ансамбъла“ е писан за голям оркестър, голям хор и много танцьори. Съответно при съкращаване на значителен брой хора, много от тези произведения няма да могат да бъдат изпълнени. И не само, че няма да бъдат изпълнени, а и ще бъдат загубени завинаги, защото нотите са в главите на изпълнителите. Жалко е, че заради не добре пресметнат „план“ ще се закрие ансамбъл с 56 годишна история.

В него са творили имена като: Тончо Тончев, Коста Колев, Лечко Лечев, Ташо Барулов, Здравко Даскалов, Кръстю Гочев, Крум Георгиев, Петър Льондев, Димитър Бонев и др. В него има произведения от всички фолклорни области на България.

През „Ансамбъла“ са минали много известни имена на българската народна музика, песни и танци: Матьо Добрев, Костадин Генчев, Стоян Стоилов, Щилиян Тихов, Митьо Вълков, Николай Колев, Донка Колева, Тодор Гочев, Атанас и Георги Атанасови, Красимира Николова, Мария Даскалова, Радка Димитрова, Елена Граматикова, Денка Сярова, Надежда Кисьова и много други.

Носител е и на много награди:

1986 г. – Носител на орден „Кирил и Методий“ – I степен, за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 години от създаването му.

1999 г. – „Златна лира“ – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за 40 годишния юбилей.

2009 г. – „Кристална лира“ – награда от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за спектаклите „Хайдушка клетва“ и „Хоро се вие сред Сливен“ и 50 годишния юбилей.

2012 г. – Награда за „Най-добро музикално изпълнение“ от гр. Тикирдак, Турция.

2014 г. – „Кристално огърлие“ – награда от Съюза на музикалните и танцови дейци в България по случай 55 годишния юбилей и др.

Петиция за запазване състава на „Ансамбъл за народни песни и танци“ и Симфоничния оркестър в град Сливен.

Pin It on Pinterest

Share This