Десет ученици от професионални гимназии ще изучават автентичен родопски фолклор в певческа работилница на село, директно от първоизточника

Между 9-ти и 14-ти юли 2018 г. десет момичета и момчета, които се занимават с народно пеене, ще се потопят в местния фолклор и бит на село Дряново, община Лъки. Учениците, на възраст между 14 и 19 години, са от ОДК (Общински Детски Комплекс) „Чепеларе“ и Национално Училище за Музикално и Танцово Изкуство „Добрин Петков“, гр. Пловдив. Те ще прекарат пет дни в селото, където по време на ежедневни певчески работилници-репетиции ще изучават песните на „Дряновските баби“ – ще разберат повече за тяхната история, местен фолклор и обичаи от първоизточника. В края на работилницата певческата група заедно с учениците ще направят общ концерт за жителите на селото.

Инициаторите от сдружение „НИШАН“ вярват, че това преживяване ще е изключително интересно и полезно за младите участници в проекта, защото ще ги потопи изцяло в местния бит и култура и ще ги запознае с песни, които не биха имали възможност да научат по друг начин.  

Кои са „Дряновските баби“?  

„Дряновските баби“ са 10 жени, съставляващи самодейната певческа група в село Дряново, община Лъки. Певческата група има дълга традиция, а в настоящия си състав съществува от 2008 г. Оттогава е спечелила множество награди на събори из цяла България. Възрастните жени поддържат певческата група чрез задружност и ентусиазъм, като репетициите и пътуванията, свързани с нея, са една от малкото общностни дейности в селото.

Песните им са автентичен родопски фолклор – някои са известни мелодии, а други са непознати за широката публика и са възстановени по спомените на възрастни хора от селото. Благодарение на самоинициативата на Елена Стойчева и Велина Петрарка, които бяха част от първата инициатива „Резиденция баба“ на сдружение „Фабрика за идеи“, 38 от песните на „Дряновските баби“ бяха записани в професионално студио в София през 2016 г., след което беше издаден диск с 23 от тях. Една от най-големите радости на жените е да виждат, че техният фолклор се харесва и на младите и че у съвременното поколение има желаещи да продължат старите традиции.

Кои сме ние?  

Мисията на сдружение „НИШАН“ е всеки човек да се потопи в българската традиционна култура, избирайки най-подходящия за себе си начин. Вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите и от опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е чрез преживяване. Идеалната ни цел е да опазим традиции и обичаи чрез предаването им по естествен начин на съвременниците ни.

Pin It on Pinterest

Share This