Проектът на сдружение „НИШАН“ потопи десет ученици, които се занимават с народно пеене, в автентичния родопски фолклор на „Дряновските баби“.

През лятото на 2018 г. десет момичета и момчета, от НУМТИ „Добрин Петков“ – гр. Пловдив и ОДК гр.Чепеларе, прекараха 5 дни в село Дряново – община Лъки. Там те изучаваха местния автентичен фолклор, директно от носителките му – самодейната певческа група към местното читалище, в опит да се съхрани това изчезващо знание и да се предаде на младото поколение.

Проектът е по идея на сдружение „НИШАН“, които организираха за учениците 5-дневна „певческа работилница“ на село. Целта им бе не само да запознаят децата с песните на „Дряновските баби“, но и да могат младите да разберат повече за местния фолклор, диалект, специфичен стил на пеене, обичаи и история, директно от живите носителки на това знание. В рамките на „работилницата“ учениците успяха да запишат и научат 13 нови за тях песни. Репетираха ги усърдно всеки ден, а в свободното си време се запознаха с типичните за селото шарени носии и сготвиха качамак. Посетиха също така местните светилища и параклиси, водени от запознати с историята им хора от селото.

В края на „работилницата“ младите момичета и момчета изнесоха концерт на площада, заедно с певческата група „Дряновските баби“, за да покажат какво са научили. Участието им на сцена беше подкрепено от кмета Нели Узунова, а публика им беше цялото село.

Петте дни прекарани заедно оставиха отпечатък, както в сърцата на възрастните жени, така и у децата, които споделиха, че биха се върнали в Дряново отново. Автентичните песни, които са усвоили по време на „работилницата“, планират да използват в различни участия и да предадат на връстниците си в града.

Преподавателите на учениците от НУМТИ „Добрин Петков“ имат идея да организират съвместен концерт на децата и „Дряновските баби“, в гр. Пловдив до края на тази учебна година. Вече текат приготовления и на ежегодния събор в село Дряново през май, когато момичетата и момчетата са поканени за специални гости в празничната програма.

Кои сме ние?

Мисията на сдружение „НИШАН“ е всеки човек да се потопи в българската традиционна култура, избирайки най-подходящия за себе си начин. Вярваме, че мястото на българските традиции не е само в книгите. От опит знаем, че най-добрият начин за опознаването им е чрез преживяване. Идеалната ни цел е да опазим традиции и обичаи, чрез предаването им по естествен начин на съвременници.

Pin It on Pinterest

Share This