„Трансформърс“, „Матрицата“, „Карибски пирати“, „Ангели и демони“, „Тексаското клане“. Общото между тези филми освен Холивуд, е и една българка, Пенка Кунева. Единствената жена, българка, композитор и оркестратор, на едни от най-големите заглавия в американската киноиндустрия в последните години.

Родена и израснала в София, тя от малка се занимава с музика и още като дете получава редица национални и международни награди.

През 1989 г., печели специалната награда „Ellen Zwillich“ в американския конкурс „В търсене на нова музика“, която й осигурява едногодишен магистърски курс по композиция с пълна стипендия и издръжка в „Duke University“, Северна Каролина. Упоритостта и талантът на Кунева са толкова големи, че когато приключва своето обучение и става Master of Arts, получава предложение да продължи обучението си и да започне докторантура по композиция, първата във вековната история на престижния частен университет.

Изпълненията и композициите й продължават да печелят престижни награди и така през 1999 г., българката започва работа в Ел Ей при големия ТВ композитор Патрик Уилямс.

Пенка Кунева

През 2004 г., в сътрудничество със световноизвестния композитор Стив Яблонски, оркестрира едни от най-популярните саундтракове към „Тексаското клане“, „Трансформърс“ 1 и 2, „Кошмар на Елм Стрийт“ (2010 г.). Това е събитие за Холивуд. За последно жена, водещ оркестратор, е била Шърли Уокър през 1994 г., на музиката към филма „Истински лъжи“.

През 2009 г., впечатлени от таланта на Кунева, „Убисофт“, най-голямата агенция за филмови композитори, я наема. Заедно с дългогодишния си музикален партньор Яблонски, започват работа по саундтрака на видеоиграта „Принцът на Персия“. Основна част от пиесите са дело на българката. Тя използва знанията си за персийската и източната музика и ги съчетава по прекрасен начин със западната култура.

През 2012 г. на пазара се появява първият самостоятелен албум на Кунева – „A Warrior’s Odyssey“, a през 2015 г. издава и втория си албум – „The Woman Astronaut“. „Жената астронавт“, тъй като процентно (11 %) жените летели в Космоса са повече от жените, композиторки на филмова музика в Холивуд. Те са едва 1 % –  споделя талантливата музикантка. За работата си и по двата проекта българката използва фантастични мотиви, черпи вдъхновение от класическата, поп и рок музика, от българския фолклор и традиции. „Във всичко, което правя, се чувства моя български натюрел, чувства се културата, с която съм закърмена в България, и това ми дава много голяма сила и уникалност.“

Пенка Кунева

А на нас, слушателите, не ни остава нищо друго, освен да се насладим на уникалната музика на една от най-талантливите българки, прочула България с името си по целия свят.

таг:

Pin It on Pinterest

Share This