На 13-ти април 2018 г. ще отвори врати, в стара леярна в XI-ти окръг, „L’Atelier des Lumières“ или в превод на български „Ателието на светлините“, център за дигитално изкуство, където ще бъдат проектирани гигантски и анимирани репродукции на шедьоври на велики майстори. 400 000 посетители се очакват всяка година.

В бивша леярна на улица „Saint-Maur“ (XI-ти), частната компания „Culturespaces“, чиято цел е да популяризира и управлява историческите паметници на културата, ще открие център за дигитално изкуство, в който ще бъдат изложени внушителни репродукции на произведения на изкуството. Първата изложба ще бъде посветена на Климт.

Невероятно е да видиш и да се възхитиш на дигиталната репродукция на прочутата „Целувка“ от Климт – прожектирана на 10 метра височина, в най-малките й пиксели, под звука на нежна музика. „Culturespaces“ обяви предварително, че ценителите на изкуството ще имат тази възможност още тази година, при откриването на „Ателието на светлините“. Това е център за дигитално изкуство, който понастоящем се строи на улица „Saint-Maur“ 38, в близост до метрото „Voltaire“. В тази бивша леярна от XIX-и век, от която ще бъдат запазени различни елементи, частната компания ще предложи на цената на билет за кино „потапящи монументални изложби“. Това тя го прави в продължение на 5 години, в изведената от употреба каменоломна в Baux-de-Provence (Bouches-de-Rhône).

Simulation Klimt – Atelier des Lumières © Culturespaces _ Nuit de Chine

© Culturespaces _ Nuit de Chine / Климт във Виена“ – изложена в „Carrières de Lumières“, Франция.

„Прожекциите ще заемат всички стени и целия под, т.е. 3 300 кв. м.“ – уточнява Бруно Моние, президент на „Culturespaces“. „Аудиторията буквално ще бъде потопена в сливащо се и изпълнено с движения изображение и звук, благодарение на най-голямата инсталация за видео проекция в света. Това ще бъде цялостно преживяване. Това е един нов начин за откриване на изкуството, в контекста на разредяване на произведения, дължащо се на глобализацията на временните изложби.“ – продължава професионалистът, който същевременно управлява 12 културни институции (музеите „Maillol“ и „Jacquemart-André“, „Arènes de Nîmes“, „la Cité de l’Automobile de Mulhouse“).

© Culturespaces _ Nuit de Chine

© Culturespaces _ Nuit de Chine

Вече преминала през входа, декориран в стил „стара фабрика“, обществеността ще се разхожда посвоему, в огромната индустриална зала с площ 1 500 кв. м., където ще бъде представяна периодично 35-минутна програма (първата посветена на Густав Климт и Егон Шиле, до Коледа 2018 г.) и кратка програма от 7 минути – посветена на Фриденсрайх Хундертвасер, наследник на Виенската сецесия.(Терминът сецесион, както се нарича австрийският вариант на ар нуво, е получен от името на Съюза на радикалните виенски живописци и скулптори, основан през 1897 г. под името Виенска сецесия – Wiener Sezession, отцепване). Студио от 160 кв. м., оборудвано с бар потопен в нощта, ще приветства от друга страна съвременни дигитални художници, опитни или все още развиващи се, на които ще бъде предоставена пълна свобода на действие.

Голямата изложба ще се променя всяка година и ще се предлага в продължение на единадесет месеца, като е необходим един месец зимно затваряне за поддръжката на съоръженията. „Atelier des Lumières“ ще бъде отворено 365 дни в годината, 7 дни в седмицата, от 10 до 18 часа през делничните дни (до 19 часа в събота и неделя), с една нощ до 22 часа в петък вечер. „Надяваме се да приветстваме между 300 000 и 400 000 посетители всяка година.“ – споделя президентът на „Culturespaces“.

Ще бъдат представени над 3000 изображения, като ще има две големи изложбени пространства. В залата „Lа Halle“ ще бъдат представени творбите на художници като Егон Шиле, Фриденсрайх Хундертвасер и Густав Климт в техния „златен период“. В стаята „Льо Студио“ ще бъдат прожектирани произведения на съвременните художници.

 Метаморфозата на една стара леярна от 1835 г.

„Искахме да инвестираме в място, което има както история, така и истинска идентичност.“ – признава Бруно Моние. След две годишни проучвания в столицата, „Culturespaces“ хвърля око на една стара леярна, създадена през 1835 г. от семейство Плишон, на улица „Saint-Maur“ (XI), за да инсталира своя център на дигиталното изкуство. Строежът се оказал много сложен. Този процес включвал създаването на „кутия в кутията“, с цел да се предпазят от шума съседните сгради, чиито метални конструкции били запазени, както и стария тухлен комин (демонтиран, за да се сглоби парче по парче). Стар възстановен резервоар, в който можем да проникнем и да взаимодействаме с екрани, ще заема важно място в залата, както и огромна купчина със сандъци от морски товар. Обществеността ще може също да се разхожда из мецанина (полуетаж, разположен между партера и първия етаж), в огромен бетонен куб, пълен с безкрайни огледала или покрай басейн, в който ще се отразят прожектираните изображения. „Идеята е да се предложат на посетителя многобройни преживявания.“ – обобщава президентът на „Culturespaces“.

А ето как изглежда леярната без артистичната инсталация:

© Culturespaces _ Plasticine

© Culturespaces _ Plasticine

© Culturespaces _ Plasticine

Статистика в цифри:

400 000 човека – това е броят на посетителите, които се надява да привлича всяка година „L’Atelier des Lumières“ на улица „Saint-Maur“ (XI).

3 300 кв. м. – това е проекционната повърхност (стени – с височина до 10 м. и под – над 2 000 кв. м.), която ще предложи центърът за изкуство.

1200 човека – това е максималният брой посетители, които могат да бъдат на закрито едновременно.

Ще бъдат използвани 120 лазерни прожектора, които ще позволят движението на 3000 изображения. Те ще бъдат свързани с 50 високоговорителя с „контролирана насоченост“.

от 12 до 13 €. – цената на билета за вход.

9 милиона евро – цената на двугодишния проект за преобразуване на старата леярна.

7 дни в седмицата „L’Atelier des Lumières“ ще бъде отворено всеки ден през цялата година.

Ето и реалната обстановка в следващото видео:

Pin It on Pinterest

Share This