„В нашите неспокойни, механизирани западни страни, в нашите изкуствени и тъжни градове, музиката и паневритмията са най-доброто средство за засилване на духа и обединението на душите“ – професор Алфред Лемоние (Тулузки университет)

Според легендите нашата планета има седем енергийни центъра, колкото са и чакрите в човешкото тяло. Сред тях са Тибет, Мачу Пикчу, Египет и Пирамидите, както и Седемте Рилски езера. През 2007 година световноизвестният японски учен д-р Масару Емото (доказал, че водата притежава памет и реагира на думи, мисли и емоции) признава Седемте Рилски езера за място с огромна енергийна вибрация. Родните легенди също приписват магическа сила на Рила и разказват за съществуването на извор с лечебни води в недрата ѝ. Щом пиели от водата му бездетните се сдобивали с деца, момите – с жених, а болните – оздравявали.

Именно заради положителния ѝ заряд и вибрации всяка година на 19-ти август Рила се превръща в едно от най-посещаваните места в България. Тук последователи на Петър Дънов от различни националности посрещат Слънчевата Нова година. Датата 19-ти август, разбира се, не е случайна – тогава се отбелязва Преображение Господне по стар стил. Това е моментът, в който Исус се качва на планината Тавор и пред трима свои ученици се преобразява. Тогава Христос разкрива своята божествена същност – дотогава той е само учител (рави). Именно с това се свързва и честването на Космическата Нова година – с голямото обновяване на човек по пътя на просветлението. Още в ранни зори дъновистите отправят своите молитви, пият по чаша чай или топла вода, хапват малко сварено жито и се отправят към едно от Рилските езера – Бъбрека. Именно край него се осъществява кулминацията на тази „Лятна духовна школа“ – свещеният танц Паневритмия.

Паневритмията е система от наподобяващи танц движения, стъпки и упражнения, изпълнявани под съпровод от мелодична музика (най-често цигулка). Играе се рано сутрин при изгрев-слънце, задължително сред природата. Участниците са облечени в бяло и танцуват в кръг, обикаляйки в обратна на часовниковата стрелка посока. Практикува се ежегодно от 22-ри март до 22-ри септември (пролетното и есенното равноденствие).

Паневритмията е духовна и физическа практика, водеща началото си от Учителя Петър Дънов, наричан още Беинса Дуно, основател на Бялото Братство в България. Религиозно-философското учение на Дънов, самоопределящо се като „езотерично християнство“ и окултизъм, възниква през 1915 г. и внася нови просветителски идеи, свързани с духа и съзнанието. Основни негови теми са мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото, както и духовното разбиране на различни аспекти от земния живот – култура, етика, психология, медицина, семейство, възпитание и др. Освен идеи от християнството, дъновизмът включва и култ към Слънцето и Космоса, интересува се от различните видове енергия, а основна негова цел е мирът (духовен и физически), вътрешното равновесие и самоусъвършенстването – идеи, напомнящи източните учения и будизма.

Паневритмия

Думата „Паневритмия“ има три корена – „пан“ (всеобщо), „ев“ или „еу“ (това, от което произлиза всичко – реалното, същественото, божественото, висшето) и „ритмия“ (правилност в движението и във външната проява на нещата, ритъм). Така Паневритмия се осмисля като „висш космичен ритъм“, тя е проекция на макрокосмоса, на Слънчевата система. Движенията в този танц заимстват движенията в природата и са в хармония с космическия ритъм, чрез тях човек се зарежда с енергия от Вселената и внася живителна сила във всички органи и системи на тялото си. Затова е необходимо елементите, включени в танца, да се изпълняват осъзнато и в пълна концентрация. Според дъновистите Паневритмията се базира на философия, включваща универсални качества, присъщи на Христос – любов, мъдрост, правда, добродетел и истина, които помагат човек да постигне единение с фините енергии и Бог.

Освен в духовен план Паневритмията (наричана още „Танц на живота“) действа благоприятно и във физически и емоционално-психологически аспект. Леките и плавни движения повишават ставната подвижност, гъвкавостта и силата на тялото, укрепват мускулатурата. Дълбокото дишане подобрява състоянието на дихателната система и кръвообращението. Нормализират се сърдечният ритъм и кръвното налягане. Правилната координация при движенията води до по-добра концентрация, а музикалният ритъм и песните успокояват ума и емоциите. Паневритмията освобождава човек от всички тревоги и притеснения, като така осъществява баланс между ума, душата и Духа.

Паневритмия

Днес духовни центрове с последователи на Учителя съществуват в цяла Европа и Азия, в Южна Америка и Канада, както и в далечна Русия. Най-голям е основаният през 1953 г. от Михаил Иванов френски „Беинса Дуно център“ в Бонфен. Петър Дънов е и един от най-превежданите автори в света, като беседите му са познати дори в Конго и на остров Тасмания.

Pin It on Pinterest

Share This